Search

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma

Grgo Zečić razgovarao je s našom osnivačicom povodom šest mjeseci postojanja Büro24/7.hr

Brzina kojom Miroslava Duma reagira na e-mailove zbilja je izuzetna pojava. Naš intervju odradili smo u svega 48 sati dok je Mira u tom hektičnom periodu letjela iz Moskve u Pariz na Tjedan visoke mode, zajedno s našom Ivom i Mirelom. Bez obzira na nevjerojatno popunjen raspored, Mira je na pitanja odgovorila brzinom munje. Iskreno, mudro, ali prije svega opušteno. Treba li napomenuti kako se radi o ženi koju Vanity Fair slavi kao “rusku caricu stila” dok ju najvažnije svjetske modne kuće kao što su Chanel i Dior imenuju svojom “ambasadoricom”. Uz sve to, Mira je “alfa i omega” našeg portala Büro 24/7, “lifestyle digitalnog čuda” koje raste astronomskom brzinom, kako je primijetio The New York Times. Nedavno je hrvatski Büro obilježio je svoju prvu polugodišnjicu, odnosno, šest mjeseci postojanja. Sasvim je logično da sam zbog toga odlučio “privesti” našu Miru na razgovor i čuti njezino mišljenje. Jer, tko je veći stručnjak za evoluciju portala Büro24/7 od njegove svjetski poznate osnivačice koja se u Hrvatsku naprosto zaljubila…

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 1)

Miroslava Duma s Mirelom Forić Srnom i Grgom Zečićem

Prošlo je šest mjeseci otkako smo lansirali hrvatsku verziju Büro 24/7. Znam da redovito pratiš sve što se događa na našoj stranici pa me zanima koliko si zadovoljna našim uspjehom i radom do sada?

Izuzetno sam zadovoljna i sretna zbog hrvatskog Büro 24/7, prije svega zato što mislim kako Mirela i Iva obavljaju fenomenalan posao zajedno s izvanrednim timom ljudi koje sam upoznala. Oduševila me brzina njihovog razmišljanja jer odmah nakon lansiranja krenule su ideje o posebnim projektima, raznim suradnjama… I to je ona osnovna ideja o kojoj smo od početka razgovarali: Büro nije samo internetski portal, već cijeli koncept ideja.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 2)

Miroslava Duma u Zagrebu

Ono što je meni osobno nevjerojatno i zbilja posebno je činjenica kako hrvatski Büro za tebe nije tek licenca koju si odobrila, već projekt u koji si uključena. Redovito se čuješ s Ivom i Mirelom, pratiš postove iako ne znaš hrvatski…

Tu si u apsolutnom pravu jer Iva, Mirela i ja smo, osim poslovnih suradnica, postale i prijateljice koje istinski vjeruju u ono što rade. Ovaj projekt je njihova “mala beba” baš kao što je onaj originalni moja, stoga mi je logično da se redovito podržavamo i pratimo jedna drugu. Hrvatsku verziju pregledavam dva puta na dan: ujutro čim dođem do ureda i navečer prije spavanja. Dakle, svi zajedno smo itekako uključeni u strategiju i pravac kojim Büro mora ići.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 3)

Miroslava Duma, Mirela Forić Srna i Iva Balaban na reviji Chanel Haute Couture u Parizu

Znam da posebnom pažnjom pratiš naše “street style” izvještaje iz Zagreb i Splita, kao i generalno cijelu našu društvenu sekciju. Do sada si vidjela cijeli niz takvih članaka i sigurno si možda analizirala kakva točno “stilska vibra” vlada u Hrvatskoj. Molim te, reci mi svoj stav. Izuzetno me zanima?

I sam znaš koliko pozorno pratim “street style” fotografije. To je nešto što me uvijek fascinira. Volim proučavati takve teme na hrvatskom Büro 24/7 jer me jednostavno oduševljava ljepota i stil Hrvatica i Hrvata. Posjetila sam dobar dio zemalja bivše Jugoslavije, ali cure u Zagrebu i Splitu su posebna pojava. S užitkom upijam takve članke. Ali ono što je isto tako važno: nemate samo predivne ljude, nego i predivnu zemlju o kojoj cijeli svijet priča.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 4)

Büro 24/7 Goes International - event povodom pokretanja međunarodnih verzija Büro projekta

To me dovodi do novog pitanja. Tijekom naše koktel zabave povodom premijere Büro 24/7 koncepta u rujnu prošle godine u Zagrebu, nekoliko puta si mi šapnula kako si oduševljena stilom gostiju, ali i chic ekipom koju smo okupili. Jesi možda bila malo iznenađena?

Moram priznati da sam zbilja bila iznenađena jer Zagreb je maleni grad u usporedbi s Moskvom ili kakvom drugom svjetskom metropolom pa sam kao “Alisa u Zemlji čudesa” promatrala kako ste okupili fenomenalne uzvanike s tako probranim smislom za stil. Bilo je to događanje na svjetskoj razini, u svakom pogledu.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 5)

Na launch partyju portala Büro247.hr

Znaš, u Hrvatskoj još uvijek pričaju o toj zabavi kao o jednoj od najboljih u 2012. godini. Bila je to nezaboravna noć na našem društvenom kalendaru, ali prije toga ti i ja smo istraživali Zagreb. Otišli smo do zgrade HNK, popeli se na Gornji Grad, posjetili Muzej prekinutih veza i sve to svega sat vremena prije nego što smo se trebali pojaviti na eventu. Zagreb ti se zbilja svidio, bila si oduševljena…

Bila sam impresionirana ljepotom i koherentnošću Zagreba jer to je grad s tako bogatom poviješću, predivnim zgradama, pogotovo u starom dijelu. Primjerice, vide se besprijekorni utjecaji carskog Beča, ali što me najviše iznenadilo od svega, bila je činjenica kako je Zagreb najčišći grad koji sam ikad u životu vidjela! Jedva čekam istražiti cijelu Hrvatsku i nadam se kako ćemo ovo ljeto osvojiti Dubrovnik povodom proslave prve godišnjice hrvatskog Büro 24/7. Jer u ljetnoj atmosferi provest ću više vremena s Mirelom, Ivom i tobom koji mi već dugo pričate o ljepotama Dubrovnika!

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 6)

U redakciji Büro 24/7 u Moskvi

Büro 24/7 na svjetskoj pozornici raste sve snažniji iz mjeseca u mjesec. Koji su glavni planovi i strategije za 2013. godinu?

Ne znam odakle bi započela jer u pripremi je toliki niz projekata koje koordiniramo u isto vrijeme. Uvijek iznova moram podsjetiti samu sebe kako je internet zbilja svemir za sebe, prostor bez granica koji omogućuje toliko puno. Ove godine spojili smo se s jednom od najvećih ruskih izdavačkih kuća “Forward Media” i to predstavlja veliki korak za nas. Trenutno radimo na finalizaciji licenci za Büro verzije u Ukrajini, Austriji, Skandinaviji, Kazahstanu, Bliskom Istoku i internacionalnoj verziji na engleskom jeziku koja će imati svoje sjedište u Londonu. Prošle godine smo marljivo povezivali i gradili Büro brand u međunarodnoj medijskoj areni, stoga u 2013. godini već uživamo u plodovima tog rada. Büro sada surađuje s brandovima kao što su Chanel, Dior, Ralph Lauren, Estée Lauder, BMW, Porsche, Mastercard… Cijeli niz etabliranih brandova poklonio nam je svoje povjerenje jer su shvatili potencijal naše vizije. Cilj i dalje ostaje isti: postaviti Büro kao glavni digitalni izvor informacija za ljude koji žele uživati u životu na najpozitivniji mogući način. Naš primarni fokus nije samo moda, već i kultura, umjetnost, književnost, arhitektura i lifestyle općenito. Uvijek ponavljam kako nismo samo web stranica nego globalni, kulturni inicijator koji se sastoji od cijelog niza platformi.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 7)

Prvi red revije Elie Saab Haute Couture u Moskvi

Posljednje pitanje: kako si se pripremila za ove divlje modne mjesece? Čekaju nas revije od jutra do mraka na dva kontinenta! Svake sezone dogovaramo neku tihu večeru tijekom revija, ali to je nemoguća misija jer nam rasporedi doslovno eksplodiraju. Najdraže mi je kada se vidimo desetak minuta prije nego što revija počne i onda sjednemo i ispričamo jedno drugom svoj cijeli dan.

U pravu si kad kažeš da svi zajedno tih tjedana radimo doslovno 24 sata na dan tako da ponekad nemamo niti sat vremena za opuštanje ili druženje s prijateljima. Uživam u revijama, definitivno, ali najsretnija sam kada naposljetku u Parizu zatvorim putne torbe i krenem svojoj kući gdje me čeka moja obitelji i moj mali princ koji mi nedostaje svake sekunde kada nisam pokraj njega.

Büro 24/7 intervju: Miroslava Duma (фото 8)

Razgovarao: Grgo Zečić
Foto: buro247.ru, buro247.hr 

više