Search

Versace jesen/zima 2013./2014.

Versace jesen/zima 2013./2014.

Vunk = Versace + punk


„Nije slučajno da je moda sada zavoljela punk. U svibnju, u muzeju Metropolitan u New Yorku, otvorit će se izložba simboličnog značenja - Punk: Chaos to Couture“. Tim riječima svoj osvrt na novu kolekciju modne kuće Versace započinje Tim Blanks, novinar s portala Style.com. Stigla je vladavina punka.

Punk je sinoć dominirao i na milanskoj modnoj pisti u agresivnoj i seksipilnoj kolekciji Donatelle Versace. Narukvice i ogrlice bile su izrađene od čavala, prevladavao je vinil kao zamjena za crnu kožu, majice sa šarenim grafitima, crno-bijeli karirani uzorak, printevi, dijagonalni patentni zatvarači… Punk tematika uočavala se i na uskim nogavicama, u odijelima tamnih boja i u dugim haljinama. Usput, jedna nas je haljina podsjetila i na onu koju je nosila Liz Hurley na premijeri filma „Četiri vjenčanja i sprovod“ 1994. godine, s visokim prorezom na jednoj strani i velikim logotipom kuće Versace. Donatella je svoj koncept opisala riječju „Vunk“. Formula je jednostavna. Vunk = Versace + punk. Drugim riječima, senzualnost i odvažnost kuće Versace nadahnula se radikalnošću i buntovništvom punka.

versaceaw2013

versaceaw2013

versaceaw2013

Paleta boja izvedena je u Donatellinim omiljenim žutim, crnim, crvenim i purpurnim nijansama. Sjetili smo se i riječi same Donatella u knjizi Debore Ball „Modna kuća Versace“: „Gianni se uvijek odnosio prema meni kao prema odrasloj osobi, ništa mi nije popuštao zbog moje dobe. Jednom mi je rekao da dizajniram minicu od crne lakirane kože, a za nju i jarko žuti top te lakirane čizme“. U kolekciji jesen/zima 2013./2014., kreacija № 21, koju je nosila Stef van der Laan bila je graciozna crna suknja, žuti krzneni top, a na nogama čizme na visoku potpeticu.

versaceaw2013

versaceaw2013

versaceaw2013

Reviju su zatvorili modeli Kasia Struss i Daria Strokous, odjevene u bijele i crne haljine od vinila s prorezima, koje su nas podsjetile na haljine koje je Alexander Wang predstavio prošle sezone, samo dugačke i sa zanimljivim, „špičastim“ modnim dodatcima: naušnicama, narukvicama i ogrlicama. „Gianni je bio majstor. Sada je to naučila i Donatella“, dodao je Tim Blanks. „Ponekad se čini da sumnja u kreacije koje je predstavila, ali sada se osjeća da je napokon došla na svoje“.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više