Search

Balenciaga jesen/zima 2013./2014.

Balenciaga jesen/zima 2013./2014.

Francuska u očima Amerikanca

Priča o Alexanderu Wangu i Balenciagi je zaista izvrsna. Nikada na čelu te pariške modne kuće, koja se ističe izvanrednom tradicijom i moćnom figurom utemeljitelja, nije bio jedan Amerikanac. Na mjestu kreativnog direktora izmjenjivali su se Britanci, Talijani pa čak i Belgijanci, a sada je došao red na 28-godišnjeg Amerikanca kineskog podrijetla. Štoviše, riječ je o stopostotnom Amerikancu, rođenom u Kaliforniji koji se školovao na njujorškom koledžu Parsons School of Design. S jedne strane, to je vrlo suvremeni potez, a s druge strane i vrlo ironičan. Možemo samo zamisliti kakav je teret pao na Wangova leđa. Prvo, riječ je o modnoj kući Balenciaga, a s druge, riječ je o Balenciagi nakon Nicolasa Ghesquièrea, jednog od najboljih dizajnera našeg vremena. I sada su, iščekujući reviju, svi osjetili samo uzdah olakšanja. Wang nije razočarao! On se definitivno pripremio za svoju novu zadaću i to s najboljim mogućim rezultatom. Jasno se vidi kako je Wang pažljivo proučavao arhive, kao što je to, uostalom, činio i Ghesquière.

Balenciaga jesen/zima 2013./2014. (фото 1)

U novoj kolekciji kuće Balenciaga za jesen/zimu 2013./2014. vidjeli smo samo kultne komade imanentnog Balenciaga stila: istaknute linije, arhitektonski kroj crnih jakni s raglan rukavima, bijeli i crni topovi s rukavima ili bez, a zatim i kožne high tech kreacije s craquelure mramornim efektom. Wang je dizajnirao i niz lijepih crnih haljina futurističkog kroja s draperijom ispod grudi. Upravo se u ovim kreacijama osjećao zloglasni futurizam Nicolasa Ghesquièrea koji je bio prisutan tijekom svih 15 godina njegove karijere u Balenciagi. Čak su i kratke krznene jakne i visoke hlače izrađene s istim mramornim efektom. Wang je izabrao monokromnu shemu boja kako bi povećao fokus na kroj i majstorsku izradu kreacija. Mladi Wang je do sada bio poznat ponajprije kao vrsni dizajner sivih hlača od trenirke. U novoj kolekciji sve je bilo apsolutno „well done“.

balenciagaaw2013

balenciagaaw2013

Čak niti kolekcije Nicolasa Ghesquièrea, s kojim će neizbježno uspoređivati Alexandera Wanga, nisu uvijek bile genijalne i besprijekorne, no uvijek je postojalo nešto što se zove „kreativna reinterpretacija“ tradicije velike modne kuće. Uvijek se osjećao dašak osobnosti, snažne vizije. Upravo je to bio ono što je napravilo pravu modnu eksploziju u 90-ima. Kroz 15 godina uvijek je znao što točno svijet očekuje i želi. Isto možemo reći i za Rafa Simonsa s kojim će također naveliko uspoređivati Wanga jer i njegove kolekcije izazivaju najrazličitiju paletu osjećaja! Ipak, nismo u potpunosti sigurni hoće li modni svijet upisati i ime Alexandera Wanga u vječnost, uz bok Nicolasu Ghesquièreu ili Cristobalu Balenciagi.

Tekst: M.T./L.B.

više