Search

Haider Ackermann jesen/zima 2013./2014.

Haider Ackermann jesen/zima 2013./2014.

Otmjenost i sofisticiranost

Haider Ackermann je jedan od rijetkih u suvremenom svijetu mode tko zna kako nositi višeslojne kreacije i draperiju. On je pravi majstor tehničke izrade. Haidera, dizajnera kolumbijskog podrijetla, usvojila je alzaška obitelj u dobi od devet mjeseci, a on je sam odrastao u Africi, studirao na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu, odakle je potekla i poznata skupina „Antwerp Six“ i cjelokupna belgijska moda. Tako u kolekciji Haider Ackermann jesen/zima 2013./14. odmah možemo zamisliti djecu kapetana Granta s Paganelom, lordom i lady Glenanvan, bojnikom McNabbsom kako prelaze Patagoniju kroz Kordiljere u savršeno skrojenima, no pohabanim odijelima, u dugim i toplim krznenim ili kožnim kaputima koje su izradili aboridžinski pastiri. Ackermann je sve ovo stopio u jednu cjelinu, u kolonijalno-etnički chic, belgijsku dekonstrukciju i profinjenost francuske mode. Ni sami ne znamo kako mu je to uspjelo, no u tome prepoznajemo njegov potpis koji je oduvijek bio uspješan.

haiderackermannaw2013

I ovaj smo put vidjeli sve što volimo kod Haidera: prekrasnu draperiju, uske siluete, strukiranost, kompleksni spoj tekstura i boja, asimetriju… Primjerice, u jednom je looku uskladio drapiranu jaknu boje kave, zategnutu kožnim remenom od reptilske kože, jaknu od tanke vune sivo-smeđe boje s baršunastim ovratnikom, suknju od velura boje grafita i crne kožne čizme s debelim potplatima. Ispod efektnog ogrtača zemljano-smeđih boja, obloženog bijelim krznom, nazirale su se manžete košulje srebrne metalik boje, a ispod jakne boje gorušice reveri boje mliječne čokolade i sjajuckave smeđe kožne hlače s patentnim zatvaračima na dnu. Kod svakog drugog dizajnera ovo bi izgledalo prilično divlje, no Haider Ackermann je sve predstavio jednostavno majstorski.

haiderackermannaw2013

U kolekciji je bilo i mnogo kože: Haider je na početku svoje karijere radio i za luksuznu modnu kuću Ruffo koja se bavi kožom, a sada je pokazao kako kožu itekako voli i zna se nositi s tim materijalom.

No Ackermann ne bi bio Ackermann kada se u toj mnogoslojnosti odjednom ne bi pojavio model s ultra jednostavnim ravnim crnim kaputom bez revera, duge muške crne hlače s naborima i crne čizme. Ili model s crno-bijelim hlačama i topom, prekriveni malim grafičkim uzorcima koji su djelovali potpuno psihodelično.

haiderackermannaw2013

Vizija mode Haidera Ackermanna je složena i sofisticirana, a nositi njegove kreacije apsolutno nije lagano ukoliko niste Tilda Swinton, jedna od njegovih najvjernijih obožavateljica. Usput, njezin look s izbijeljenom i obrijanom kosom mogao se vidjeti na svim modelima. On je daleko od tradicionalne ženstvenosti i senzualnosti, baš kao što je to i sama Tilda. Pritom Ackermanna ne možemo smatrati obožavateljem androginosti unatoč kreacijama koje je nosila virilna Saskia de Brauw. Ackermannove kreacije možemo idealno opisati engleskom riječju sophisticated - sofisticirano, profinjeno. Činjenica da je on jedan od najistaknutijih suvremenih kreatora je apsolutno vidljiva. Stoga nije niti čudno da ga svi žele postaviti na čelo neke velike modne kuće, a Karl Lagerfeld je izjavio kako upravo Haidera želi vidjeti kao svoga nasljednika. Morat ćemo povjerovati lukavom starom Lagerfeldu i izjaviti kako bismo i sami rado vidjeli jednu Chanel kolekciju u izvedbi Haidera Ackermanna.

Tekst: M.T./L.B.

više