Search

Peti dan Tjedna mode u Parizu

Peti dan Tjedna mode u Parizu

Kenzo, John Galliano i Akris


Jučer je u Parizu održan peti dan Tjedna mode za sezonu jesen/zima 2013./2014. Büro 24/7 vam donosi svoj izvještaj s najzanimljivijih revija – Kenzo, John Galliano i Akris.

Kenzo

«Nijedan detalj nije bio prevelik ili premalen za kreativne direktore modne kuće Kenzo, Humberta Leona i Carole Lim», zapisala je novinarka portala Style.com Nicole Phelps o jučerašnjoj reviji. Pod «prevelikim» ona očito smatra pistu – ili bolje rečeno prostor slavne pariške robne kuće La Samaritaine u kojem je revija održana, a koja odnedavno pripada konglomeratu LVMH, a pod «premalenim» - šalice kave iz Starbucksa s logotipom kuće Kenzo, koje su dočekale goste na njihovim mjestima.

parisaw2013peti

Ideju za kolekciju dizajneri su pronašli u arhivima modne kuće – za oko su im zapele Kenzo haljine iz 70-ih godina, sa svilenim volanima, koje svojom slojevitošću podsjećaju na indijske hramove. Indijski duh se odražava i u zlatnim tkaninama i šarolikom spektru boja, samo voluminozna i suvremena forma dizajnerskih komada nije podsjećala na indijsku narodnu nošnju, nego na svakodnevnu odjeću stanovnika velegrada. Popularni motivi poput tigra na džemperima i kapama, zamijenjeni su motivom trećeg oka, koje je umnoženo nebrojeno mnogo puta i smješteno posvuda – na pulovere, minice, hlače i kapute ravnog kroja.

John Galliano

Jučer je u backstageu revije John Galliano kreativni direktor kuće Bill Gaytten izjavio kako se, prema njegovom mišljenju, senzualna i snažna žena, ne bi trebala odijevati tako da se svojom odjećom nužno svidi muškarcima. „Ne volim kada se ženu promatra kao seksualni objekt“, dodao je Gaytten i predstavio kolekciju u kojoj su modeli od glave do pete djelovali snažno i moćno. U kolekciji su prevladavali komadi kao što su cigareta-hlače, kaput s peplumom i visokim ovratnikom, čizme na visoku petu, crne kožne rukavice i kosa zalizana unatrag. Jedini atributi koji nam se nameću kad vidimo ovako odjevene žene je: ozbiljna i samouvjerena. Na isti je način kolekciju vidjela novinarka s Vogue.com Emily Hold, koja je napisala kao u kolekciji nema ironije, već samo disciplina, jasne forme, strogoća i ambicija. No, s druge strane, možda upravo u tome leži tajna ženskog seksipila.

Akris

Dizajner Albert Kreimier svoju je novu kolekciju posvetio svojoj majci Utah koja je preminula u prosincu prošle godina. Tijekom svog života smatrana je simbolom stila kuće Akris: zrelog, elegantnog, utemeljenog na 90-godišnjim tradicijama, no usmjerenog na budućnost. „Moja je majka bila vrlo disciplinirana“, izjavio je Albert u backstageu kolekcije. Disciplinu je pokušao izraziti u jasnim linijama jakni i haljina, suknjama i ravnim siluetama dugih haljina.

Reviju je otvorio model kaputa od dvostranog kašmira koji je postao zaštitni znak kuće Akris, baš u stilu Utah Kreimier. Uske jakne do struka i kaput od angore bili su izrađeni u „njezinom“ stilu. „No dizajner itekako dobro zna da moda ne stoji na mjestu i zato osvaja nova područja“, napisali su na WWD. - „Iz tog je razloga predstavio kape od nerca ili sjajnog lureksa, mini suknje izrađene od teleće kože i veste s dezenom riblje kosti te debele šalove. Ovo je sjajan primjer i dokaz činjenice da budućnost ne može bez prošlosti.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više