Search

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka

Grgo Zečić istražuje fenomenalni uspjeh nekadašnje Posh Spice


Modni svijet možete zamisliti kao životinjsko carstvo u kojem vladaju stroga pravila hijerarhija i pretencioznog snobizma. Moda voli uspjeh, ali više od uspjeha voli vidjeti pad jer padovi evociraju najveću i najzanimljiviju dramu umotanu u slasne tračeve. Poznate osobe vole flertovati sa modom i dizajneri ih trebaju: kao zaštitna lica, muze, prijateljice iz prvog reda ili jednostavno omiljene ambasadorice. Ali ako ste svjetski poznata pjevačica ili glumica morate znati da u tom životinjskom carstvu postoji jedna vrlo ozbiljna granica koju jednostavno ne smijete prijeći. Kao što top modeli mrze glumice koje otimaju naslovnice “njihovih” magazina i kao sto glumice mrze te iste top modele koji odjednom postaju glumice, tako su modni dizajneri hiper-alergični na sve poznate osobe koje odluče postati dizajneri. Jednom kada prijeđete tu granicu, više nema povratka. Morate biti spremni na ismijavanje, oluje negativne energije i bezbrojne pokušaje potkopavanja od strane oštre modne zajednice koja svijetom vlada poput “rimske kurije”.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 1)

Kada je 2004. godine pokrenula svoju liniju jeansa VB Rocks u sklopu high street kuće Rock & Republic, Posh Spice dočekana je na nož. Njen preskupi jeans ukrašen katastrofalnim motivima krune u Swarovski kristalima bio je odraz lošeg ukusa koji su konzumirale bogate žene bez imalo estetskog kredibiliteta. Bez obzira na relativni komercijalni uspjeh njene linije traperica, Victoria Beckham je u globalnoj svijesti modnih kardinala i dalje simbolizirala eksplicitno neukusnu pop ikonu koja u ormaru ima više Birkin torbi nego, primjerice, mlijeka u hladnjaku. Posh je oduvijek obožavala super seksepilne kreacije omiljenih prijatelja kao što su Roberto Cavalli i dvojac Dolce & Gabbana, čija je bila “ambasadorica”. Tko se samo ne sjeća njenih uskih kožnih kombinezona i zalizane kose? Malo tko je znao kakva promjena se sprema u glavi Victorie Beckham.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 2)

U inat svima odlučila je eutanazirati Posh Spice i zakopati je u duboke arhive prošlosti. Već je 2006. godine bilo jasno kako je Victoria Beckham inteligentna žena s lukavim planom. Naime, tada je lansirala izuzetno chic kolekciju sunčanih naočala u suradnji sa prestižnom optičkom kućom Cutler & Gross. Modni znatiželjnici koji su je imali na svom radaru bili su iznenađeni jednostavnim, ali upečatljivim modelima njenih naočala. Victoria je upravo u tom periodu prolazila kroz vlastitu modnu detoksikaciju. Ta, rehabilitacija stila znatno će utjecati na njenu budućnost. Napustila je vrištećeg Cavallija i postala svojevrsno zaštitno lice izuzetno minimalne ali bogato skulpturalne kolekcije francuskog dizajnera Rolanda Moureta. Gospođa Beckham polako, ali sigurno, spremala se za svoje pravo vatreno krštenje koje se dogodilo tek u rujnu 2008. u New Yorku, kada je prezentirala svoju prvu pret-a-porter kolekciju pod vlastitim imenom. U jeku financijske krize kada su u Velikoj Jabuci započela brojna otpuštanja i bankroti neovisnih dizajnera - pojavila se Victoria Beckham.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 3)

Victoria Beckham proljeće 2012.

Iako je vjerojatno pripremila pancirku kako bi se obranila od napada, nije niti mogla pretpostaviti da ce modni čopor visoko pozicioniranih urednika njenu prvu kolekciju dočekati sa iznenađenjem i odobravanjem. Legendarni Style.com, koji obično uvijek čeka barem dvije sezone prije nego li predstavi novog dizajnera, automatski ju je uvrstio na svoju listu. Odjednom su svi zaboravili na Posh koja je svega par godina prije izazivala podsmijeh modne klike. Pred Victorijom je još uvijek bio dug put. Upravo zbog njenog imena, novca i prošlosti, kriteriji za njene prve kolekcije bili su znatno stroži od primjerice kriterija za njene mlađe kolege dizajnere koji su također izlagali u New Yorku.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 4)

Victoria, Victoria Beckham proljeće 2012.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 5)

Victoria, Victoria Beckham proljeće 2013.

Beckham je lukavo procijenila kako će ju New York puno lakše prihvatiti od Pariza ili Londona. Slijedile su sezone mukotrpnog rada čiji se napredak jasno bilježio iz revije u reviju. Victoria je odlučila slušati ono sto treba ženama dok se u istom trenutku odlučila obračunati sa svim potencijalnim kritičarima time što je počela stvarati odjeću kakva se ni u ludilu ne bi mogla očekivati od nje. Njen seksi minimalizam nikada nije bio napadan ili vulgaran već uvijek vješto procijenjen, besprijekorno odmjeren. Prve kolekcije sastojale su uglavnom od koktel haljina, ali onda je, prije tri sezone, Beckham odlučila pokazati svu snagu svojih ideja. Vjerovali ili ne, revija Victorie Beckham danas je jedna od najchic prezentacija u New Yorku. Uzmite za primjer najnoviju kolekciju za jesen/zimu 2013./14. koja obiluje izvanrednim kaputima inspiriranim tradicionalnom engleskom Savile Row atmosferom. Njena estetika danas je u rangu one koju je prva proslavila Phoebe Philo za Celine.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 6)

Victoria Beckham jesen 2012.

Gdje leži prava tajna uspjeha Victorie Beckham? Prije svega u činjenici što se potpuno spustila na zemlju i apsolutno nepretenciozno otvorila pred svima nama. Zadnje tri sezone redovito pohodim njene revije dok su uvijek najzanimljivije neformalne prezentacije njene druge linije, Victoria by Victoria Beckham. U rano jutro, Victoria okupi nas četrdesetak urednika, sjedne u sredinu kruga sa svojom kćerkicom Harper u krilu i objašnjava nam komad po komad koji izlazi ispred nas. Fenomenalno barata svim informacijama o kolekciji, raspolaže izvrsnim znanjem o materijalima i uz sve to, svakom od nas poklanja pažnju za bilo koje pitanje. Sve što na tim intimnim prezentacijama ima smisla: želi stvoriti idealnu bijelu košulju za radnu ženu, zanima ju kako dizajnirati hlače koje će na vama izgledati chic čak i ako u njima cijeli dan sjedite u uredu.

Victoria Beckham

Victoria Beckham proljeće 2013.

Mnoge zvijezde pokušale su sa svojim modnim linijama i doživjele fijasko jer su jednostavno prodale ime, unajmile dizajnerski tim i nisu imale pojma što se događa s kolekcijom, sjetite se samo Gwen Stefani ili Jennifer Lopez. Victoria Beckham danas je priznata kao punokrvni dizajner i titan nove modne industrije čije se kreacije prodaju po cijenama od 2.000 funti za koktel haljinu. Uz sebe ima najbolji tim na svijetu u kojem se posebno ističe njen stilist Joe McKenna, inače jedan od najlegendarnijih i najmoćnijih stilista u povijesti tog “zanata”.

victoriabeckhamaw2013 glavna

Victoria Beckham jesen 2013.

Naravno, lako je stvarati s velikom količinom novca, ali pitanje je kako stvarati? Dok se razne celebrity dizajnerice bahato razbacuju svojim idejama i novcem, Victoria je od samog početka bila ponizna i svjesna činjenice da tek mora zaraditi svoje mjesto u kompleksnoj piramidi mode. To mjesto je itekako zaradila: na crvenom tepihu prati ju vojska odanih obožavateljica, jednako slavnih žena, dok luksuzne robne kuće diljem svijeta luduju za njenom odjećom. Njen minimalni klasicizam ne slavi nužno žensko tijelo, već žensku potrebu kada je riječ o odjeći koja treba biti funkcionalna, kvalitetna i nadasve - mistično privlačna. U posljednje dvije godine Victoria Beckham postala je svojevrsni američki pandan onom istom minimalizmu koji obožavamo u izdanjima modnih kuća Celine ili Jil Sander. Tko bi rekao da će Posh Spice postati nova institucija američkog modnog minimalizma.

Victoria Beckham – od Posh Spice do modne kraljice New Yorka (фото 7)

Tekst: Grgo Zečić
Foto: buro247.ru 

Leave a comment

više