Search

Vladar australske mode: Mark Vassallo

''Volim raznovrsnost u svom poslu, to ga čini zanimljivim.''


Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 1)

Mark Vassallo nešto je poput dobrog duha australske mode. Teško je nabrojati sve njegove titule, ali ovaj "čarobnjak iz Oza" u svojoj karijeri služio je kao modni direktor australskog Harper’s Bazaara te kao kreativni direktor, producent, fotograf i mentor na cijelom nizu projekata kojima je zajednički nazivnik: moda. Treba spomenuti njegovu suradnju s Kanye Westom na notornim pret-à-porter kolekcijama koje je slavni rapper predstavljao u Parizu. Tu je i Mark Magazine, kao i suradnje sa cijelim nizom najpoznatijih dizajnera koji svijet osvajaju iz Sydneya. U moru vlastitih projekata, nama je najzanimljiviji onaj koji Mark potpisuje za našoj redakciji omiljeni brend Sheriff&Cherry. Posebne kolekcije sunčanih naočala već su odavno pokorile svijet, a dolaze upravo iz radionice ovog hrvatskog ali međunarodnog brenda koji čine Mauro Massarotto i Mark Vassallo. S obzirom da je nedavno završio tjedan mode u Sydneyu, zanimali su nas insajderski detalji o australskoj modnoj sceni… Zato smo Marka priveli na razgovor. 

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 2)

Kako bi u jednoj rečenici definirao australsku modnu scenu?

Kao mladu i u nastajanju… Nekolicina koja se ističe, poluprofesionalna, raznovrsna i entuzijastična.

Koji je najveći izazov rada u Sydneyu, primjerice kao stilist?

Manjak cipela! Tržište je jako malo, što otežava potragu za zanimljivim modnim komadima za snimanja, ali prisiljava te da se više trudiš i tražiš te zanimljive komade.

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 3)

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 4)

Bio si na mnogo pozicija - radio si kao modni urednik, producent revija, mentor dizajnerima... U stvari, prošao si sve, puni krug - koji ti je dio cijelog procesa najdraži?

Volim raznovrsnost u svom poslu, to ga čini zanimljivim. Trenutno sam više u modnim revijama i filmovima, fotografije su mi nekako prejednostavne jer volim izazov i snimati modu u pokretu. Modne revije sada su veliki dio mog rada i to me čini jako sretnim.

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 5)

Kada govorimo o editorialima u australskim modnim časopisima, koliko je njih uistinu producirano u Australiji, a koliko u New Yorku?

Osim Voguea i Harper's Bazaara, sve se snima u Australiji. Uvijek je malo komplicirano snimati ovdje, teško je pronaći alate potrebne za napraviti dobre modne snimke.

U svijetu mode kreativcima je teško suočiti se s 'ne' kao odgovorom kada maštaju o izgledu određenog projekta. Kako se nosiš s time, imaš li granicu u tom području?

Teško je... Ne volim dobiti negativan odgovor, poznato je i to da ponekada sam platim stvari koje uistinu želim. Većinom ne prihvaćam 'ne' kao odgovor. Ali sam u isto vrijeme i realan...

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 6)

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 7)

Nedostaje li ti živjeti i raditi na Manhattanu? Teško je riješiti se tog adrenalinskog virusa jednom kada se zaraziš njime.

New York mi ponekad nedostaje, ali ponekad sam tako sretan što sam daleko, to je 'love-hate' odnos jer sam svoje najbolje godine proveo učeći i radeći u New Yorku. Sretan sam što sam imao tu priliku, jer je to postavilo visoki standard kada se radi o mom radu. New York je glavni grad mode kada se radi o snimanjima – zbog profesionalizma, umjetnosti i trgovine.

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 8)

Tvoj najpoznatiji projekt u Hrvatskoj je Sheriff&Cherry, što se događa u tvom kreativnom umu ovih dana? Što možemo očekivati?

Zanimaju me skulpture. Imao sam neke ideje u glavi dugi niz godina, a vrte se oko dasaka za surfanje. Nedavno sam izradio prvu i jako sam zadovoljan s njome. Uvijek sam otvoren za nove projekte, trenutno me zanima raznolikost - snimanje, revija, film, a sada i skulptura.

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 9)

Vladar australske mode: Mark Vassallo (фото 10)

Razgovarao: Grgo Zečić

Leave a comment

više