Search

10 zanimljivosti o polo majici

10 zanimljivosti o polo majici

U čast 80. godišnjice brenda Lacoste


Ove godine francuski brend Lacoste, poznat po svojim originalnim polo majicama, obilježava 80. godišnjicu. Sakupili smo 10 zanimljivih i neobičnih činjenica o tom slavnom tipu majice, koja postoji gotovo koliko i sam brend - 80 godina.

lacoste

1. Krokodil, logotip brenda Lacoste, koji bez iznimke ukrašava sve njihove polo majice – pojavio se prije kreiranja prve majice. To je bio nadimak osnivača brenda Renéa Lacostea, koji se 1923. na Davis cupu okladio s kapetanom momčadi Francuske da će mu za veliku pobjedu u igri pokloniti torbu od krokodilske kože. O tome su pisale novine Boston Evening Transcript, nazvavši Lacostea "Krokodilom".

2. Prva polo majica pojavila se krajem 1920. godine. René Lacoste je napravio skice i naručio komplet majica za osobnu upotrebu.

lacoste

3. Prve polo majice izrađene su od posebnog prozračnog pamuka. Bile su bijele i kraće nego druge majice koje su tada izrađivane, s kratkim rukavima i krutim ovratnikom.

4. U polo majicama je René igrao tenis - bile su udobnije od klasičnih majica s dugim rukavima, u kojima su na teren izlazili drugi igrači.

lacoste

5. Masovna proizvodnja polo majica počela je tek 1933. godine kada se René Lacoste ujedinio s velikim proizvođačem trikotaže u Francuskoj Andréom Gillierom. I tada je osnovao tvrtku vlastitog imena - Lacoste.

lacoste

6. Klasična majica Lacoste s kratkim rukavima zove se 'L.12.12'. L predstavlja ime Lacoste, 1 - tkaninu od koje je majica izrađena (pique pamuk), 2 - kratki rukav, a 12 - broj modela majice.

7. Polo s dugim rukavima nosi ime L.13.12., gdje dugi rukav označava broj 3.

8. Polo majica Lacoste – prvi je modni komad u povijesti na kojem se pojavio logotip.

lacoste

9. Majica se mijenjala zajedno s modnim desetljećima - 1940-ih je bila sportska, 1950-ih holivudski elegantna, 1960-ih psihodeličnih boja, 1970-ih u hippie bojama - nježno-zelenoj, nebesko-plavoj i narančastoj, 1980-ih u jarkim duginim bojama, 2000-ih majice su ekološki zelene, a od 2010. godine su društveno angažirane.

10. Danas se klasična polo-majica može kupiti u 114 država svijeta, na svih 5 kontinenata.

lacoste

lacoste

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više