Search

Splićanke ili Zagrepčanke?

Splićanke ili Zagrepčanke?

Grgo Zečić analizira stil sjevera i juga!

Tenzije između sjevera i juga nisu društvena pojava koja je tipična samo za Hrvatsku. Uzmite za primjer bilo koju državu i bez sumnje ćete pronaći barem minimalnu dozu antagonizma između ta dva pola. Ipak, dokazano je kako Hrvati sve rade sa žešćom strašću od svih ostalih, pa su tako i naši okviri za tenzije znatno izraženiji i potrebniji. Zanimljivo je primijetiti kako se antagonizam između Splita i Zagreba već desetljećima odigrava na "muškom terenu", kao da žene ni ne postoje. Ili se barem pravimo da ih ne čujemo?

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 1)

Street Style Seconds

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 2)

Bilo kud klikom svud

Politika i nogomet dvije su stepenice oko kojih splitski i zagrebački alfa mužjaci lome zube, karijere, ali i kosti, kada je to potrebno. Negdje između tih divljih muških strasti koje su Hrvatima potrebne poput vode pustinji, tiho su se smjestile one ženske, koje već godinama tinjaju, ali njima se gotovo nitko nije ozbiljno pozabavio. Prije svega zato što su žene lukavije i mudrije u svojim opservacijama, i dok "alfa mužjaci" vrište i udaraju se šakama u prsa, žene će svoje tenzije kanalizirati na tih, ali oštar način, poput promišljenog predatora. Šahovska ploča na kojoj su argumenti najiracionalniji, a komentari najopasniji, je ona posvećena modi. Što god rekli i koliko god optimistični bili, ne možete reći kako se Splićanke i Zagrepčanke obožavaju. Štoviše, ne možete reći ni da se vole. Recimo da se pristojno podnose. U većini slučajeva. Splićanke će o Zagrepčankama reći da se "uvijek prave fine, a zapravo su zmije", a Zagrepčanke će o Splićankama reci da "pričaju tako glasno i neartikulirano kao da su na placu".

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 3)

Bilo kud klikom svud

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 4)

Street Style Seconds

Ti isti stereotipi konstantno se ponavljaju, iz generacije u generaciju, kao da se radi o nepisanom pravilu. No, otkako je na našim prostorima poput kakve groznice zavladala "street style" opsesija i neviđena "blogomanija", Splićanke i Zagrepčanke zaronile su u svoje ormare i odlučile se za ultimativni okršaj koji se događa svakog vikenda. Vrijeme radnje, kao po švicarskom satu, postavljeno je u subotu prije ručka, a mjesto radnje su dvije najveće modne piste u ovom dijelu Europe: splitska riva i zagrebačka špica. Koliko-toliko neutralnu sedmu silu predstavljaju proslavljeni street style fotografi kao što su Goran Čižmešija i Sonja Dvornik. Njih dvoje možemo zamisliti kao svojevrsne predstavnike UNPROFOR-a pred čijim očima se odigrava najtiša, ali najstrastvenija bitka stila u Hrvatskoj. Ovi suptilni, ali konzistentni okršaji iz mjeseca u mjesec sve su konkretniji, ali umjesto da odgovaraju na deset pitanja, oni žele zadovoljiti samo jedno: tko ima bolji stil Splićanke ili Zagrepčanke? Već pri samom formiranju ovog krucijalnog pitanja u oba tabora podiže se adrenalin, kuha se kava i nervozno pali zadnja cigareta.

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 5)

Street Style Seconds

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 6)

Bilo kud klikom svud

Prije nego što krenemo u bolniju analizu, treba istaknuti kako se ovdje ne radi o površnom, dokoličarskom fenomenu već relevantnom pitanju oko kojeg se uvijek iznova raspravlja na brojnim kavama i druženjima u oba grada. Dok kolege novinari misle kako se "modni ratovi zvijezda" odvijaju između pista Fashion.hr-a i Cro À Portera, jedino relevantno modno natjecanje u zemlji vlada isključivo između Splićanki i Zagrepčanki. Za početak, treba ukloniti pitanje vezano uz poimanje onoga što stil zapravo znači, jer ni jedne ni druge tu lekciju još uvijek nisu usvojile. Generalno gledajući, Hrvatice i stil udaljeni su jedni od drugih još nekoliko tranzicijskih generacija, jer stil je stanje uma, a ne minus na bankovnom računu.

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 7)

Bilo kud klikom svud

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 8)

Street Style Seconds

Koncentrirajmo se radije na artiljeriju koju ova dva tabora donose svaki na svoju stranu šahovske ploče. Budimo iskreni, Zagrepčanke su izrazito suptilnije i decentnije u svom modnom ponašanju. Da, vole se praviti fine jer većina njih konstantno radi na tome da budu "fine". Zagreb je strogo podijeljen po modnim strujama, koje prije svega ovise o društvenim krugovima u kojima se krećete, tako da u Zagrebu vladaju ženski modni klanovi i upravo zbog toga ih nije sve moguće staviti pod isti zajednički nazivnik. Kod Zagrepčanki su glavni adut trendovi, jer upravo ćete u metropoli zateći najnoviju hit torbu ili hit tenisice. Zagrepčanke vole vladati svojim terenom po hitnom postupku: ako visokopozicionirana pripadnica jednog od jednako visokih klanova iz Pariza donese "nešto novo", onda je ostale "kolegice" i "wannabe" pripadnice slijede ko’ muhe bez glave. U Zagrebu, po tom pitanju vlada diktatura. Bez problema se iz Mulberry dimenzije skače u Alexander Wang svijet ili pak Proenza Schouler dolinu, kao da se radi o kupovini namirnica. Po tom pitanju Zagrepčanke jednostavno vladaju trenutkom i po trendovima se mogu smjestiti u zvijezde vodilje regije. Zato su izuzetno prilagodljive, pa ako je potrebno danas će vjerovati u maksimu "manje je više", a sutra će se posipati pepelom i vikati "više je više".

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 9)

Street Style Seconds

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 10)

Bilo kud klikom svud

S druge strane, Splićanke su znatno strastvenije i samouvjerenije u svemu što rade. Bez obzira što to "sve" može biti i glasno i pretjerano i napadno. Ali kada u suštini pogledate Splićanke na rivi, vrlo lako ćete zaključiti kako su u Splitu "trendovi po hitnom postupku" na drugom mjestu i ne predstavljaju prioritet. Kod Splićanki je fascinantno što se ne bore samo protiv Zagrepčanki, nego se natječu jedna protiv druge. Njihov stil nije uvijek dobro filtriran, ali je zato "njihov". Specifikum Splićanki je vatrena individualnost koju boli briga za naslove u nekom magazinu. Naravno, to ne znači da ni one nisu modne žrtve u kontekstu hit torbica, ali barem ne izgledaju kao klonovi koji dolaze iz iste sekte. Možda je to zato što je jug opušteniji i bliži tom slavnom mediteranskom duhu "sutra je novi dan, opusti se". Ne zaboravite, Zagrepčanke žive znatno bržim tempom života koji je tipičan za užurbanu metropolu koja nudi cijeli niz izbora. Ne želim implicirati da su Splićanke dokone neradnice, ali hedonizam je ucrtan u splitsko stanje uma. Nekakav Cèline minimalizam ne može egzistirati u gradu kao što je Split, jer naše Splićanke jednostavno ne razumiju cijelu tu "frku" oko minimalističkog chica. Njima je to potpuna nepoznanica jer ne mogu shvatiti zašto bi se žene trebale odijevati kao "Bože mi oprosti, medicinske sestre iz Pariza". U Splitu pametni trendovski minimalizam ne drži vodu, jer dolje vladaju hrabri eksperimenti, bogati printevi, maksi suknje na koje se oblači i krzneni prsluk i jeans jakna. Splićanke u svoj stil vole unijeti i elemente iz alternativnih subkultura, što dodatno začini njihov savršeni eklekticizam.

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 11)

Bilo kud klikom svud

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 12)

Street Style Seconds

Zagrepčanke tu filozofiju teško mogu razumjeti i uvijek se iznova čude svemu onom što su "ove dolje nabacale na sebe". U Zagrebu postoji piramida pravila, ali i dućani koji nude najnovije kolekcije iz Pariza i New York munjevitom brzinom. Dakle, htjele to ili ne, zbog drugačijeg stila života Zagrepčanke su prisiljene na sezonske transformacije, jer inače gube svoje mjesto u svom hit klanu. A sam Bog zna da su se za tu poziciju dugo i mukotrpno borile. Upravo zato ćete u Zagrebu često gledati vladavinu besprijekornog Cèlinea ili čak Alaïja. Sve mora disati po zadnjoj modi, po zadnjem drhtaju trenda koji je ugledan na nekom od stranih blogova ili web-stranica. Zagrepčanke su odane modne vjernice, dok Splićanke voze po svom, pa gdje god da završe. 

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 13)

Bilo kud klikom svud

cizmesija

Street Style Seconds

Kojoj struji se prikloniti? To prije svega ovisi o vašem osobnom afinitetu. Uživate li više u neodoljivom hedonističkom kaosu Splićanki ili savršenoj interpretaciji trendova Zagrepčanki? I jedne i druge tvrdoglavo slijede svoju modnu filozofiju, ali ono što neće priznati je da međusobnim promatranjem zajedno uče i primjenjuju neka nova pravila. U sivoj hrvatskoj svakodnevici "borba" između naših Hrvatica je melem za oči. 

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 14)

Street Style Seconds

Splićanke ili Zagrepčanke? (фото 15)

Bilo kud klikom svud

Tekst: Grgo Zečić
Foto: Goran Čižmešija, Sonja Dvornik

više