Search

Božanstvo stila: Michael Jackson

Božanstvo stila: Michael Jackson

Grgo Zečić osvrnuo se na stil kralja popa


O Michaelu Jacksonu možete misliti što god želite. Možete ga voljeti, mrziti, osuđivati ili pak gledati kao potpunog paranoidnog ekscentrika koji je živio u svijetu koji nitko nikada nije mogao razumjeti. Ali kada sve te žute naslove, smiješne viceve i sarkazam ostavite sa strane, pred vama će ostati nepobitna činjenica kako je Jackson najveći pop glazbenik u povijesti. Za tekstove ovakvog tipa rijetko se pripremam jer prevelika priprema kod mene vrši samo pritisak iz kojeg neće nastati apsolutno ništa. Ipak, jedno cijelo kišno popodne u Hamptonsu proveo sam gledajući koncerte njegovih turneja "Bad", "Dangerous" i "History", kao i spotove koji su obilježili glazbenu povijest. Doza adrenalina koju je Michael Jackson u stanju izazvati prilikom gledanja njegovih nastupa i spotova, ekvivalent je dozi koju zajedničkim snagama izazivaju Prince, David Bowie i Mick Jagger.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 1)

Zastrašujuća je genijalnost njegovih pokreta od kojih vam vilica sama od sebe pada, dok se zjenice šire do svog maksimuma. Nijedan umjetnik u povijesti nije proizveo takvu sinergiju glazbe i pokreta u tijelu koje nadilazi fizičko poimanje. Jackson je bio hodajuća glazba. Nije mu bila potrebna basnoslovna produkcija i šezdeset plesača koji će upotpuniti doživljaj. Gledati samog Michaela Jacksona na golemoj pozornici pod pažljivo usmjerenim reflektorom graniči s glazbeno/orgazmičkim iskustvom. Cijele osamdesete i dobar dio devedesetih Jackson je bio u zeitgeistu trenutka. Hodajuće glazbeno božanstvo čijoj popularnosti nisu mogli naškoditi čak ni najsenzacionalniji novinski natpisi. Osim tog njegovog čarobnog, metafizičkog tijela, nitko nije mogao ignorirati savršeni modni stil koji je oblikovao generacije izvođača diljem svijeta.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 2)

Jackson je odjeću prvenstveno koristio iz dva razloga: kao efektnu vizualnu podlogu svom performansu i kao zaštitu koja mu je bila toliko potrebna s obzirom na njegovu slavnu sramežljivost. Na pozornici ispred stotine tisuća obožavatelja bez problema je mogao pokidati majicu, ali izvan nje s nikim se nije mogao suočiti bez svojih slavnih vojnih jakni, crnog fedora šešira i 'aviator' sunčanih naočala. Veličanstvena modna transformacija javlja se početkom 80-ih kada na svjetlo dana izlazi notorni "Thriller" (1982.), kao najprodavaniji i najslavniji pop album svih vremena. Michael se sasvim suvereno odvaja od "obiteljskih hijena" i napokon pozicionira kao globalna zvijezda. Taj period obilježile su dvije crvene kožne jakne koje će postupno ući na sam Olimp rock memorabilije. Obje su rođene 1983. kada su nastali glazbeni spotovi za singlove "Beat It" i naravno, "Thriller".


Za "Beat It" Jackson se pojavljuje u punk-rock crvenoj jakni ukrašenoj stotinama sitnih tamno-srebrnih kristala na ramenima, kao i nezaboravnim zipovima. U "Thrilleru" dizajnerica kostima Deborah Landis kreira besprijekornu crveno-crnu kožnu jaknu koja simbolizira esenciju biker chica i prije nego što je taj termin modno usvojen. Spomenuta jakna prodana je na aukciji prije dvije godine za čak dva milijuna dolara.

Michael u tom periodu javnosti predstavlja svoj zaštitni znak: jakne ukrašene kristalima, zlatnim epoletama, vojnim ordenima i brojnim drugim detaljima tipičnim za časničke svečane jakne. Poput uniforme, ne izlazi iz crnih hlača koje sasvim jasno otkrivaju bijele čarape i slavne crne 'loaferice'.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 3)

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 4)

Njegove jakne izazivaju divljenje brojnim detaljima na kojima marljivo radi Jacksonov tim dizajnera. Baš poput Princea i Davida Bowiea, Jackson je odbijao direktne suradnje s modnim dizajnerima te je imao vlastiti dizajnerski studio u kojem su nastali deseci tisuća odjevnih predmeta. Njegova sramežljivost i osobna nesigurnost bitan su faktor kada se postavlja pitanje zašto je birao tako kompleksne i upečatljive jakne. Naime, Jacksonu je bilo lakše kada je bio od "glave do pete" zakopčan u svoje kreacije koje su bile toliko bogate da su ljudi uvijek prvo zamjećivali njihov sjaj, a tek onda njegovo lice.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 5)

Tada se javlja i slavna kristalna rukavica od koje se Jackson ne odvaja čak niti na pozornici, upravo iz razloga sramežljivosti, jer je smatrao kako barem na jednoj ruci mora imati "sigurnu, skrivenu zonu". Bez obzira na fizičke transformacije koje su se odvijale iz godine u godinu, njegova je garderoba, baš poput glazbe, bila sigurna i konzistentna.


Temperaturu podiže 1987. s albumom "Bad" kada upotpunjuje svoj imidž na pozornici. Kralj popa pojavljuje se u apsolutno fenomenalnim crnim čizmama ukrašenim srebrnim remenjem dok mu se oko struka nalazi cijela "satnija" raznoraznih metalnih i kožnih remena. Tu je i crna jakna koja u istom dahu koketira s biker chicom, ali i primjesama očite S&M inspiracije. Jacksonova seksualna energija je na vrhuncu što možete vidjeti (ali i osjetiti) u spotu za obožavanu pjesmu "Dirty Diana".


Trenutak kada Jackson kida svoju bijelu košulju i majicu bacio je u nesvijest stotine obožavateljica u prvim redovima. Njegova odjeća na pozornici i van pozornice bila je oklop putem kojeg se štitio ili pak potpuno izlagao. Iste godine lansira spot za singl "Smooth Criminal" u kojem doživljava još jednu modnu metamorfozu: u ovom slučaju caruje bijelo odijelo i fedora šešir s kojima se Jackson poigrava koristeći nevjerojatne pokrete.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 6)

Za sve njegove kostime, kao i odjeću iz privatnog života bio je zaslužan dvojac Michael Bush i Dennis Tompkins koji su radili iz svog ateljea u Los Angelesu, gdje je centralnu poziciju zauzimala lutka s preciznim proporcijama Jacksonovog trenutnog "stanja tijela". Čak dva desetljeća njegove jakne, hlače, šeširi, rukavice i čizme zavodili su nas bez ikakvih kompromisa. Početkom novog milenija, Michael se uglavnom povlači iz javnog života praćen sve glasnijim sudskim procesima koji se pretvaraju u nestvarnu sagu. U tom periodu uglavnom se drži crnih sakoa i fedora šešira, ali ne prestaje izazivati oduševljenje svojim kombinacijama.

Božanstvo stila: Michael Jackson (фото 7)

Tako se 2005. na sudu počeo pojavljivati u pidžama hlačama i crnom sakou. Baš kao što je etablirao biker chic, Jackson je lansirao i "pidžama chic" šest godina prije negoli će isti proslaviti Phoebe Philo u njenoj Celine kolekciji. Treba li spomenuti kako su proslavljene Chloé 'Susanna' čizmice zapravo inspirirane Michaelovim čizmama iz "Bad" ere? Slavodobitne su svakako i Balmain kolekcije iz 2009. koje direktno slave kralja popa, ali koje je i Jackson privatno kupovao. Zapravo, današnji preskupi Balmain cijeli svoj modni integritet i slavu duguje upravo Michaelu Jacksonu. Kralj popa mrtav je već četiri godine, ali njegova glazba življa je nego ikad prije, što dovoljno svjedoči o karizmi najvećeg performera svih vremena.Tekst: Grgo Zečić
Foto: Buro247.ru 

Leave a comment

više