Search

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice

Spoj ljubavi prema modi i prirodi

Tekst: D.D.

Image: Buro247.ru

Kako biste saznali koliko su ekološki osviješteni vaši omiljeni brendovi, prodali komade koje više ne nosite (umjesto da se gomilaju u ormaru ili završe u otpadu) i izračunali koliko je štete za prirodu prouzročila proizvodnja jedne jakne od poliestera, u pomoć vam "priskaču" ove aplikacije nastale su na valu ekološki osviještene mode koja je u sve većem porastu. Razmišljaj globalno, djeluj lokalno - premisa je koje se svi trebaju držati, a to, osim kupovine komada eco-friendly brendova, može značiti i preprodaja komada koje više ne nosite. A ove jednostavne aplikacije za pametne telefone pomoći će vam u tome. 

My EP&L

Kompanija Kering, u čijem su vlasništvu Gucci, Saint Laurent i Balenciaga, nalazi se na listi eco-friendly svjetskih kompanija. Naime, Gucci više ne koristi životinjsko krzno i angora vunu, a na stranicama Keringa objavljenja je strategija prema kojoj će do 2025. godine svoju proizvodnju unaprijediti kako bi bili još ekološki osvješteniji. Unutar tog programa lansirali su i aplikaciju My EP&L pomoću koje možete saznati koliko je prirodnih resursa i u kojim količinama iskorišteno za proizvodnju jednog komada odjeće. Kako biste to učinili morate odabrati proizvod, zemlju porijekla i materijale od kojih je napravljen, a nakon toga će online kalkulator izračunati koliko je vode utrošeno, kolika je bila emisija ugljikova dioksida, je li zrak zagađen i je li upotreba prirodnih resursa bila racionalna. Također, aplikacija može utjecaj proizvodnje određene jakne, nakita, torbe ili cipela na okoliš "prevesti" i u novac.

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice (фото 1)

Finery

Otkad je izašao kultni film 90-ih "Clueless" djevojke su maštale o sličnom modnom pomagalu poput onog kakvog je imala glavna junakinja filma, a sad je taj san postao stvarnost. Virtualna garderoba Finery, koju je osmislila Whitney Casey, zainteresirala je brojne investitore među kojima su i Miroslava Duma i Brooklyn Decker. Kupovina nepotrebne odjeće koja samo visi u ormaru (žene navodno nose samo 20% svoje odjeće) dovodi nas do velike štete za okoliš, a baš je zato ova aplikacija iznimno korisna. Za razliku od ostalih virtualnih garderoba koje vam pomažu da se snalazite po vlastitom ormaru, komade odjeće ovdje ne morate ručno unositi već algoritam iz aplikacije prati vaše online kupnje u posljednjem desetljeću te ih unosi u online ormar. Također, Finery omogućava conscious kupnju jer ako suknja koju stavite u košaricu za kupnju ne pristaje uz minimalno zadnja tri komada koja ste kupili (na što vas aplikacija upozorava) isplati li se kupiti je?

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice (фото 2)

Rebag

Prema prognozama stručnjaka, do 2022. godine tržište second-hand robe narast će od 20 do 41 milijardu, a čak će možda i premašiti primarno tržište. Među stvarima koje se najviše preprodaju nalaze se torbi, a baš je zato zanimljiva aplikacija Rebag na kojoj se nalazi stotine i stotine luksuznih komada od brendova kao što su Mansur Gavriel, Louis Vuitton, JW Anderson i Céline. U svijetu gdje se milijuni tona robe gomilaju svake godine, prodaja stvari koje je netko nosio dva puta ili, pak, kupovina istih je u najmanju ruku logična odluka. Dvoje Australaca koji su osmislili ovu aplikaciju - Gordon Reduf i Sandra Capponi, odlučili su se oduprijeti mass marketu i neetičkoj modi na svoj način.

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice (фото 3)

Good on You

Kakvi su radni uvjeti u vašem omiljenom modnom brendu, koliko prirodnih resursa troše za proizvodnju jedne haljine, testiraju li na životinjama... Ove i slične informacije nalaze se u bazi podataka aplikacije Good on You. Na primjer, Zara je u sistemu ove aplikacije zaradila tri boda, ali u profilu brenda možete saznati i da će se to do 2020. godine promijeniti - i to nabolje! Naime, španjolski high street gigant više neće koristiti štetne kemikalije u proizvodnji, a emisiju ugljikovog dioksida smanjit će za čak 15 posto. Za sve ljubitelje eco-friendly mode ovo će biti izrazito zanimljiva i korisna aplikacija.

4 modne aplikacije za ekološki osviještene trendseterice (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više