Search

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga

Stilske ikone s velikog platna

Tekst: D.D.


Image: Buro247.kz

Početkom 80-ih, kad smo se po prvi puta susreli s terminom power dressing, imao je potpuno drugačije značenje nego danas... Tada su žene morale nositi muškobanjasta odijela jer im je to jedino bilo dostupno. Danas je power dressing puno moderniji i ženstveniji, a svejedno ostavlja moćan dojam...

Power dressing heroine možete pronaći u svojim majkama, prijateljicama i kolegicama, one šetaju pistama Tjedana mode, a nalaze se i u filmskim hitovima s uspješnim ženama u glavnoj ulozi. Poslovna odijela današnjice krase široka ramena, kroj nalik onima iz 80-ih, a suvremen štih dobivaju putem pastelnih boja i millennial pink nijanse. Kako izgleda power dressing na način Sigourney Weaver, Meryl Streep i Marlene Dietrich, pogledajte u nastavku. 

Zaposlena djevojka (1988.)

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga (фото 1)

Tajnica Tess McGill sanja o svojem vlastitom uredu i priznanju za mukotrpni rad, a život joj se naglo promijeni u trenutku kad joj šefica postaje Katherine Parker koju tumači Sigourney Weaver. Osim promjene u poslovnoj sferi, mijenja se i stil McGill: odjednom nosi elegantan bob; minica, kožnati baloner i blještavi modni dodaci ostaju zakopani u ormaru, a mijenjaju ih bijela košulja i crna suknja. Sve u skladu s besprijekornim stilom njezine šefice. Samouvjerena i moćna Katherine Parker u filmu se pojavljuje u Calvin Klein odijelima, svima pokazujući da ženama na vrhu ne mora biti oduzeta ženstvenost. Čak i u jarkocrvenoj nijansi Parker izgleda ozbiljno: crveni sako, bijeli pulover, biserna ogrlica i crne hlače - to je power dressing u punom smislu.

Vrag nosi Pradu (2006.)

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga (фото 2)

I 12 godina kasnije Miranda Priestley, stilska je ikona i inspiracija, a filmski hit u kojem tumači glavnu urednicu modnog magazina još je uvijek najbolje predočava situaciju u modnoj industriji. Provincijalka Andy nađe se u modnim problemima kad se susretne "oči u oči" s urednicom magazina Podium, koja je slika i prilika Anne Wintour. Njezin je stil perfektan i odmjeren, u skladu s njezinim godinama i statusom, ali nimalo dosadan - Priestley nikad nije zazirala od statement modnih dodataka. Tamnoljubičasta haljina s lađa izrezom s potpisom Donna Karan, vintage zlatni sako sa šljokicama i crveni krzneni kaput u struku stisnut remenom - svi njezini outfiti su hrabri, ali i ozbiljni.

Maroko (1930.)

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga (фото 3)

Prvu američku ulogu jedinstvene glumice Marlene Dietrich, onu Amy Jolly u filmu "Maroko" obilježio je fantastičan kostim, koji je i dan danas jedan od ikoničkih lookova te glumice. Pjevačica marokanskog kabarea mijenja outfite u gotovo svakoj sceni, a jedna od nezaboravnih je onaj u kojoj nosi elegantan smoking s hlačama visokog struka i cilindar na glavi. Time je Dietrich postala prva žena koja se na filmskom platnu pojavila odjevena u muško odijelo, što je potaknulo brojne žene da nakon izlaska filma nose odijela.

Jackie (2016.)

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga (фото 4)

Biografska drama o bivšoj prvoj dami Sjedinjenih Američkih Država Jacqueline Kennedy, prati život stilske ikone o kojem se već tako puno pisalo i snimalo. No, ovo je zaista bila vizualna poslastica zahvaljujući francuskoj kostimografkinji Madeleine Fontaine, koja je rekreirala garderobu Jackie O do posljednjeg gumba. Tragičan trenutak američke povijesti prikazan je kroz oči prve dame koju tumači Natalie Portman, a iako većina smatra da ružičasto odijelo koje je nosila u trenutku atentata na njezina supruga nosi potpis Chanel, zapravo se radilo o licenciranoj kopiji Chanelova dizajna koja je posebno za prvu damu bila skrojena u studiju Chez Ninon. To je bilo učinjeno zato da se uguši negodovanje američke javnosti zbog toga što prva dama bira ne bira odjeću domaćih dizajnera. Legendaran kostim koji se sastoji od sakoa na dvostruko kopčanje s osam zlatnih gumbiju, suknje do koljena, rukavica i ružičastog šešira, umrljan predsjednikovom krvlju, do 2013. godine mogao se pogledati u National Archiveu u Washingtonu, a nakon toga je sklonjen od očiju javnosti.

Coco prije Chanel (2009.)

5 filmskih heroina koje su odličan primjer power dressinga (фото 5)

Filmski uradak prati život slavne dizajnerice prije nego što je postala živuća modna legenda i preuzela pseudonim Coco. Modnu kreatoricu i osnivačicu kuće Chanel tumači glumica Audrey Tautou koja se na velikom platnu pojavljuje u predivnim odijelima od tvida, čiju je izradu nadgledao Karl Lagerfeld. Film je zaradio nagradu Oscar za najbolju kostimografiju, a u procesu stvaranja modnih kombinacija nalik onima koje je nosila dizajnerica, sudjelovao je i glavni kreativni direktor kuće Chanel. Još jedna nezaboravna scena je kad se dizajnerica prošeće krojačkom radnjom Chanela, odjevena u crni dugački sako i hlače te bijelu košulju, noseći u ruci šešir s ogromnim obodom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više