Search

Ljubimica hrvatske mode: Anamarija Brkić

''Oduvijek sam bila pobornik ideje da moda živi na svim adresama svijeta.''

anamarija brkić

A'marie dizajn nepotrebno je opisivati ili posebno najavljivati - dizajnerica Anamarija Brkić toliko je poznata svima, njezina odjeća stalno mami uzdahe da svaka riječ hvale postaje suvišna. Volimo ju jer je nježna, ženstvena i pronicljiva, a njezina svestranost viđena je kroz dizajn nakita, modnih dodatka kao što su remeni, cipele i sunčane naočale. Njezine suradnje sve su redom uspješne, a otvorenje novih dućana i nastavak odličnih projekata samo je dokaz kako kreativnosti ove dizajnerice nema kraja. Odjenuli bi se u A'marie od glave do pete, a gdje na Jadranu sada mogu svi pronaći njezine stvari, što je kreirala ove sezone za časopis Story te koje svoje komade ona najviše uživa nositi donosimo u nastavku!

anamarija brkić

A'marie dizajn dostupan je diljem hrvatske obale, u Rovinju, Splitu i na Korčuli, a nedavno si otvorila i vlastiti dućan u Dubrovniku. Zašto si se tako snažno odlučila okrenuti popularnim ljetnim destinacijama?

Oduvijek sam bila pobornik ideje da moda živi na svim adresama svijeta. Dubrovnik kao mondena svjetska turistička destinacija u ovom trenutku mi se učinio kao logičan slijed, a nije ni tajna da se Grad Dubrovnik i moda javno vole.

Gdje se otvorio dućan u Dubrovniku i tko je osmislio interijer? Što ti je važno po pitanju interijera u kojem predstavljaš svoj dizajn?

Dućan u Dubrovniku otvorio se na vrlo atraktivnoj lokaciji u samom srcu grada, na adresi Žudioska 4. Kako u mom dizajnu tako i u osmišljavanju interijera preferiram minimalizam i jednostavnost. Vrlo mi je važan dizajn samog  prostora u kojem se odjeća nalazi i smatram da svaki kupac osim u ponudi mora uživati i u ambijentu.

anamarija brkić

Nekolicina naših dizajnera okreće se inozemnom tržištu, imaš li ti slične planove?

Naravno, svjetsko tržište je veliki izazov i laska svakome dizajneru, ali sam nekako staložena po tom pitanju, ne zanosim se velikim idejama jer u mom slučaju takve korake ne možete puno planirati. Ponuda ima raznih, i vrlo je bitno dobro odvagati koje su za vaš senzibilitet i mogućnosti one kojima se treba posvetiti. Vjera u moj rad je konstantna okosnica koja me pokreće, a za sve što budućnost nosi ja ću nastojati biti spremna.

Kako i zašto si se odlučila pokrenuti A' by A'marie?

Svoj modni izričaj htjela sam učiniti dostupnim svim ljubiteljima moga rada. Prijašnje kolekcije su se pokazale izuzetno uspješne tako da se daljnji razvoj i nadogradnja te linije nameću kao logičan slijed.

Nedavno je izašla druga A by A'marie kolekcija za proljeće 2012., kako bi ju opisala, u čemu je drugačija od prve?

Riječ je o vrlo jednostavnim i nosivim kreacijama za dan i noć. Koristim izuzetno podatne i fine prirodne tkanine idealne za ove vruće dane kada je vrlo bitno da koža diše. Razlika u kolekcijama je u odabiru boja, i krojeva... Iako sama ideja je i dalje bazirana na multifunkcionalnim modelima koji nam mogu biti itekako korisni na godišnjem odmoru kada želimo biti što manje opterećeni odijevanjem, a naravno i izgledati zanosno.

anamarija brkić

Kakav je odaziv na A by A'marie kolekcije, planiraš li uskoro osmisliti sličan koncept možda po pitanju modnih dodataka – torbi ili cipela?

Moram priznati da sam jako sretna što su moji klijenti odlično prihvatili ovaj modni koncept i shvatili ga kao produžetak mog rada. Svaka nova ideja je novi izazov i sigurno da ekspanzija na ostala modna područja postoji. Područja modnog istraživanja su neiscrpna.

anamarija brkić

Tvojim suradnjama s časopisom Story uvijek se veseli veliki broj A'marie obožavateljica. Nastavljaš s njom i ovo ljeto - što si ovaj put dizajnirala?

To je jedna divna suradnja koja traje već 3 godine i kroz nju razvijam uvijek proizvode koje sama ne proizvodim, a bojom i dizajnom se sjajno nadovezuju na moje aktualne kolekcije. Odlične reakcije uvijek mi laskaju... I ove godine suradnja se nastavlja, i kao prošle godine dizajnirala sam ljetne sandale u kojima ćete poželjeti provesti cijelo ljeto!

Surađuješ s Ghetaldusom, nakit je bio tvoja prva ljubav, u sklopu tvog brenda su torbe i remeni.. Što te toliko inspirira kod kreiranja modnih dodataka? Smatraš li i inače modne dodatke jako važnima u stylingu?

Apsolutno. Modni dodaci su moja velika ljubav. Moda bez modnih dodataka jednostavno ne funkcionira. Oni su ti koji svaku modnu kombinaciju ožive i daju joj poseban doživljaj. Tako svaku moju kolekciju prati i kolekcija modnih dodataka. Kada stvaram određeni dizajn paralelno s njim osmišljavam i modne dodatke, za mene to je neraskidivo jedinstvo.

anamarija brkić

Najdraži komadi iz A'marie kolekcije proljeće/ljeto 2012?

Predimenzionirani prsluk od alcantare i čipke, s bijelim svilenim tilom, bijela svilena haljina na bretele, asimetrično urezana sa čipkanim krugovima i tunike raznih duljina koje prozvodimo u raznim bojama i tkaninama koje su zastupljene i u ekskluzivnom programu i u linji A'.

anamarija brkić

Kako je biti 10 godina na hrvatskoj modnoj sceni? Što si sa sigurnošću naučila iz tog iskustva? Kako vidiš svojih sljedećih 10 godina karijere?

I sama se nekada osvrnem unatrag i mislim zar je već prošlo toliko. Lagala bih kada bi rekla da je uvijek bilo lako, nije, ali vjera, predan i konstantan rad i naravno velika ljubav nekako sve pobjede. Moda je jedno divno putovanje, jedan kreativan proces koji me nadahnjuje i bez kojeg ne mogu živjeti. To je oduvijek bio moj životni poziv i sretna sam da smo se našle. Nikada ne razmišljam previše unaprijed, ali svakako da određeni planovi i želje postoje, no sve u svoje vrijeme. Za sada si želim ovu modnu hrabrost kakvu sada posjedujem.

anamarija brkić

Razgovarala: Tina Bačić
Foto: Nikola Zelmanović 

više