Search

Cro A Porter preview: XD Xenia Design

Cro A Porter preview: XD Xenia Design

Ksenija Vrbanić svoju novu kolekciju predstaviti će u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu


Ksenija Vrbanić svoju će novu kolekciju za proljeće/ljeto 2012./2013. predstaviti u ponedjeljak u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Na poziv Muzeja kroz izložbu Suture, strukture, teksture dizajnerica će nam pokazati kako fosili stari milijunima godina mogu biti inspiracija modnom dizajnu. Ali to nije sve. U nadasve zanimljivom ambijentu održat će se i performans, a cijelu priču začinit će i fotografije poznatog Marka Grubišića koji je također inspiraciju pronašao u strukturama i oblicima fosila. Posjetili smo Kseniju za vrijeme samih priprema kako bi saznali više detalja o samom događaju. Možemo samo reći – ovu izložbu morate posjetiti!

Kako je došlo do suradnje s Prirodoslovnim muzejom i što vas je privuklo ideji da izložbu održite upravo ovdje?

Kustosice Muzeja pozvale su me na suradnju koja me privukla na prvu jer sam u tom trenutku razmišljala upravo o novim modelima u crno bijeloj boji, grafici i printu, tako da se priča o inspiraciji fosilima uklopila u moje ideje i cijeli koncept koji sam htjela predstaviti u novoj kolekciji.

Ksenija Vrbanić

Što ćemo sve vidjeti na izložbi Suture, strukture, teksture?

Izložba je konceptualna po karakteru i sadrži nekoliko dijelova. Ponajprije, tu je izložba samih fosila koji su mi i poslužili kao inspiracija za kolekciju, umjetnička fotografija fosila koje je fotografirao Marko Grubišić, modna fotografija kolekcija i video uradak mlade ekipe Dita Entertainment te modne instalacije zanimljivo izložene u skladu s fosilima.

Ksenija Vrbanić

Kako će izgledati vaša nova kolekcija za proljeće/ljeto 2012/2013?

Nova kolekcija povlači formu fosila, inspirirana je njihovim krugovima, oblicima, ali i strukturom koje sam pretvorila u komercijalnu priču. Jer svaka kolekcija naposljetku odlazi u prodaju i to je njezin krajnji cilj. Zato sam i htjela prikazati taj cijeli proces. Htjela sam prezentirati proces nastanka kolekcije, od inspiracije do trenutka kada je iskomercijalizirana na tržištu i kupljena od strane inozemnih kupaca. Konfrontiranje dugovječnosti fosila i današnja prolaznost mode i jednog trenda. Cijeli dnevnik o tome donosi i mala knjiga o samoj izložbi koja prati cijelu priču i donosi još jako puno toga.

Ksenija Vrbanić

Što mislite o trenutnoj situaciji na našoj modnoj sceni?

Ustvari jedan dio izložbe biti će posvećen, ne modnoj sceni, već tekstilnoj industriji u Hrvatskoj – pokazati ćemo fosile hrvatske tekstilne industrije jer to je njezino stvarno stanje! A što se tiče sve više novih dizajnera u posljednje vrijeme, moram priznati da je meni to neobjašnjivo i mislim kako to ima samo kod nas. Ali to je trenutno stanje i naposljetku dobro da ih ima jer to otvara šanse za zaposlenje krojačica!

Koja je tajna dugog opstanka na sceni, kako našoj tako i svjetskoj?

Ne pristajati na kompromise, nikada se ne prodati zbog nečega i uvijek biti svoj.

Ksenija Vrbanić

Koliko je teško iz kolekcije u kolekciju ostati prepoznatljiv, ali ipak pokazati i nešto novo?

Svi se bojimo tog 'bijelog papira', ali to naposljetku dođe samo po sebi i razvija se s vremenom. Ne može se čekati da inspiracija naiđe, svaki pravi dizajner i umjetnik zna da to dolazi samo radom. Ja ni u jednoj kolekciji ne realiziram apsolutno sve što sam zamislila, uvijek ostane još dio koji nismo uspjeli napraviti.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom do sada?

Ostvario mi se san koji sam imala 27 godina, a to je moj XD dizajnerski studio u Čakovcu. Proširili smo se na 700 m2, sada idemo i dalje od toga. Zapošljavamo dizajnere i to je ustvari ono što sam uvijek željela - svoje iskustvo prenijeti drugima, ono najbolje i kako to u svijetu rade najjača modna imena. 

Razgovarala: Tina Bačić
Foto: Igor Dugandžić / Büro 24/7

Leave a comment

više