Search

Büro 24/7 ekskluziva: kako je nastajala posljednja couture kolekcija kuće Chanel?

Büro 24/7 ekskluziva: kako je nastajala posljednja couture kolekcija kuće Chanel?

Pogled iza kulisa

Tekst: A.P.


Image: Chanel Press

Couture se ove sezone vratio u punom sjaju, a na tronu još uvijek sjedi neponovljivi Karl Lagerfeld koji sa svojim timom stvara najljepše priče pod okriljem kuće Chanel...

Chanel je jedna od rijetkih kuća koja nije pokleknula pod trendom koji je postao aktualan unatrag nekoliko godina, a koji je rezultirao stapanjem pret-a-portera i couturea. Iako, naravno, govorimo o posve različitoj izvedbi, couture je pod potresom ekonomske krize postao praktičniji nego što mu je to u prirodi te su i samim time kolekcije dobile drugačiju notu. Chanel ima tu privilegiju realizacije Lagerfeldove mašte koja posebno dolazi do izražaja u couture kolekcijama: "Volim što imam mogućnost napraviti sve što želim, u najboljim uvjetima i s najboljim ljudima koji postoje. To je velik luksuz danas" - kazao je dizajner.

chanel

I doista, Chanel u svojim rukama ima najbolje od najboljih kada je riječ o haute couture. Sve te aplikacije, dekoracije, vezovi rezultat su višemjesečnog ručnog rada ljudi iz Chanelovog ateliera. Jeste li znali da je za ukrašavanje samo jedne mini haljine i čizmica iz posljednje couture kolekcije bilo potrebno 115 sati rada? Za večernju haljinu od svilene organze je pak trebalo 368 sati rada. Kako sam Lagerfeld kaže, couture mora biti luksuzan, raskošan i nuditi bezbroj mogućnosti: "Iz tog razloga smo i kupili sve ateliere kako bismo ostvarili sve što zamislimo "- kazao je dizajner.

Sav rad se obavlja u tri različita ateljea Montex, Lesage i naposljetku u Chanelovom u kojem se rade finalne preinake prije nego što je model spreman za pistu. Finalni fitting se odvija pred Lagerfeldom koji naravno ima posljednju riječ u cijeloj priči. U ovoj proljetnoj kolekciji na pisti je prikazano preko 50 modela, a u nastavku pogledajte fotografski prikaz nastajanja jedne couture kreacije od skice do finalnog proizvoda.

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

chanel

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više