Search

Büro 24/7 talent: Mona Lacko

Büro 24/7 talent: Mona Lacko

Modna dizajnerica


Image: Vasso Vujović,
Filip Rađenović,
Ognjen Tadić

Mona Lacko je mlada dizajnerica iz Srbije čiji dizajn propituje stereotipe kad je u pitanju muško i žensko odijevanje u što uključuje i pitanja religije i drugih društvenih konstrukcija. U intervjuu za Büro 24/7 otkrivamo zašto je baš ona jedna od velikih modnih nada naše regije

Mona je 26-godišnja dizajnerica iz Subotice u Srbiji, no studij je završila na zagrebačkom Tekstilno - tehnološkom fakultetu. Tamo je prošle godine diplomirala Teoriju i kulturu mode, a danas ponovno živi u Srbiji gdje i nastavlja sa svojim dizajnerskim radom. Do sada je tako sudjelovala na raznim natječajima za mlade dizajnere, ali je i vrlo brzo zamijećena od strane medija, pa su tako o njoj već pisali Not Just A Label, Noizz, Storybook, Harper´s Bazaar, Vice i drugi. U nastavku otkrijte što je inspirira za nevjerojatne komade koje kreira poput hidžaba za muškarce ili pak one inspirirane underground techno scenom na kojoj je odrasla njezine generacija, a koje je prikazala u kolekciji "Frau Techno".

Ime i prezime: Mona Lacko

Godine: 26

Zanimanje: Modni dizajner.

Tri riječi koje me najbolje opisuju: Ja to mogu.

Moj prvi susret s dizajnom dogodio se: Prvi susret s dizajnom je prvenstveno bio vizualan, a dogodio se kada sam počela gledati Viva TV i MTV sredinom 90-ih. Ta sloboda u odijevanju koja je tada bila u igri me doslovno hipnotizirala.

Kolekcija XTAL

Inspirira me: Inspirira me sve što me okružuje, bilo to u nekom fizičkom obliku ili kao neka misao. Sve to pomiješano s pojmom budućnost.

Osjećaj koji imam dok dizajniram bih opisala kao: Osjećam se kao da radim pravu stvar. Modni dizajn odnosno semiotika mode je jezik kojim se najbolje izražavam i nije me strah koristiti ga glasnijim tonom.

Najveće dostignuće do danas: Tu gdje jesam trenutno i što radim to što volim. 

Dizajneri koje cijenim: Ja bih prvenstveno navela naše izuzetne mlade dizajnere kao što su Petra Vuletić i Saša Hortig, Tatjana Ostojić, Duje Kodžoman, Nevena Ivanović...

Posao iz snova: Mislim da bih bila najsretnija kada bi tekstilna industrija na ex-yu prostorima cvjetala kao prije. Voljela bih raditi u svojoj državi, u državnoj firmi, posao za koji sam se školovala i koji volim, a pored toga raditi svoje stvari kao freelancer. Za sada mi ostaje pozicija freelancera.

Kolekcija MUSTAFA

Prvu priliku da se pokažem dobila sam: Prva prilika se dogodila 2014. godine na natjecanju Modni ormar u Zagrebu. Tamo je sve zapravo počelo. 

U poslu nikada ne bih pristala na: Iskorištavanje.

Kada mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Dobro razmislim još jednom i napravim to.

Moj rad možete vidjeti na: MONA LACKO Facebook stranici, Instagram stranici i na Not Just A Label.

Kolekcija FRAU_TECHNO

Related articles

Buro 24/7 Selection

više