Search

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014.

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014.

Francisco Costa se pozabavio dekonstrukcijom

Tekst: BURO.


Kolekcija proljeće/ljeto 2014. pokazala je važnost novog trenda kojem se priklonio čak i Francisco Costa, oduvijek vjeran minimalizmu. Dizajner je sam upotrijebio riječ "dekonstrukcija" kako bi opisao nove kreacije i pokušao napraviti pomak od pravca kojim se vodio svih 10 godina rada u modnoj kući. Zato smo i mogli vidjeti toliko neobrađenih krojeva koji su slobodno lepršali na modelima, nedovršene rubove tkanina, resice te preplitanje različitih materijala u jednom komadu.

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014. (фото 1)

Mijenjati se, odmicati se od ustaljenosti, dobar je korak koji ne može ne izazvati divljenje. Nažalost, takvih odluka u dizajnu nema dovoljno. A utoliko su i nastali pravi problemi kod Francisca Costa.

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014. (фото 2)

Zašto je bilo toliko neobrađenih linija, kao da su rezane grubim škarama i zašto je bilo toliko nepravilnih resica? Nedostatak porubljivanja je uistinu dekonstrukcija, ali tvid je sam po sebi već dovoljno neobrađen da može izgledati dobro bez daljnjeg rastakanja forme. Haljine od tvida izgledale su kao da su sve stvaralačke sile Coste unijete upravo u razmišljanje o tkanini, tako da je zaboravio na dizajn.

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014. (фото 3)

Sam spoj ozbiljnih namjera i nedovoljno razrađenog načina da se namjere ostvare, dovelo je do osjećaja dvosmislenosti i zbunjenosti. Nema ni sumnje da se talentirani dizajner trudio, ali čini se da je ciljao previsoko.

Bez obzira na sve, ovo je jedna vrlo važna kolekcija i ne samo iz vanjske perspektive. Dizajner nam je pokazao nešto neobično čime je označio kraj doba minimalističkog stvaralaštva iz svoje mladosti.

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014. (фото 4)

Calvin Klein proljeće/ljeto 2014. (фото 5)

Tekst: D.Č./L.B.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više