Search

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća

Fulco di Verdura


Image: Promo

Rane tridesete godine i zlatno doba Hollywooda tražile su mnogo više od običnog nakita i tu je Fulco di Verdura doživio vrhunac u stvaranju glamuroznih komada koje su nosile velike glumačke dive poput Marlene Dietrich, Grete Garbo i Joan Fontaine

Majstor u izradi nakita za kojeg kažu da je zaslužan za velike promjene i nove pristupe u toj umjetnosti, rođen je davne 1898. u sicilijanskoj aristokratskoj obitelji i već od najranijih dana pokazivao je izuzetno istančan ukus. Ljubav prema umjetnosti otkrio je već s 10 godina kada je sve svoje slobodno vrijeme provodio listajući knjige o pokretu renesanse.

Nakon Prvog svjetskog rata talijanski gradovi Palermo i Venecija postali su jako popularni, a mladi Fulco tada je imao veliku sreću što je upoznao Colea, velikog pjesnika tadašnjeg vremena i njegovu suprugu Lindu Porter, koji su uvelike pomogli u stvaranju daljnje karijere. Svijet je htio spojiti dva iznimna talenta pa mu je susret s Coco Chanel otvorio jedan potpuno novi prozor u umjetnost. Ubrzo je prihvatio njezin poziv da joj pomogne oko novog dizajna i kako je  njihovo prijateljstvo raslo, njegov je talent sve više izbijao na površinu. Zabavljao se redizajnom njezina staromodnog nakita i pretvarao ga u veličanstvene komade.

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća (фото 1)

U to su vrijeme Coco i on zajedno putovali po svijetu gdje su redovito posjećivali izložbe i crkve te crpili inspiraciju za modno stvaralaštvo. Jednom je prilikom izjavio da je Coco bila jedina žena koja ga je shvatila ozbiljno, a jedna od najpopularnijih narukvica izrađena posebno za nju – model "Maltese Cross" ubrzo je dobila kultni status. Narukvicu koju Coco nije skidala sa zapešća danas nose mnoge zvijezde, a nedavno je predstavljano i limitirano izdanje u čast 75. rođendana.

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća (фото 2)

Veliki kostimirani balovi u Parizu 1920. godine i njihovo elitno društvo bili su mu svakodnevni izvor kreativnosti, kao i umjetnici Igor Stravinski te Christian Berard koji su imali veliki utjecaj na njegovo stvaralaštvo. Rane tridesete godine i zlatno doba Hollywooda tražile su mnogo više od običnog nakita i tu je nastavio stvarati glamurozne komade koje su nosile velike glumačke dive poput Marlene Dietrich, Grete Garbo i Joan Fontaine. Jedan susret s Paulom Flatoom, također poznatim predstavnikom svijeta nakita, bio je dovoljan da zajedno počnu stvarati nakit dostojan kraljeva.

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća (фото 3)

Uskoro je otvorio dućan na Manhattanu, a njegovi dijamanti i zlato postali su najpoželjniji komadi nakita. Njujorška krema nizala je njegove radove, a popularnosti je doprinijela i tada jedna od najsofisticiranijih modnih ikona – Babe Paley. Svoje zlatno carstvo prodao je 1973. godine i povukao se u mirovinu kako bi se posvetio svojoj velikoj ljubavi – slikanju. Priroda, kultura i religija održavale su njegove radove klasičnima, ali bez sumnje možemo reći da je revolucionarno pristupio staromodnim komadima i učinio od njih malena i skupocjena remek-djela koja su krasila tijela visokog staleža.

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća (фото 4)

Danas se Verdura nakit i dalje pojavljuje na stranicama najboljih modnih magazina i često su viđen element na crvenim tepisima, i to na obožavateljicama poput Sarah Jessice Parker, Brooke Shields, Anne Hathaway i Cameron Diaz. Jedan od vodećih međunarodno priznatih zlatara oduvijek je poznat po svom inovativnom dizajnu, stručnosti, i kvaliteti. Zanimljiv je podatak da je Fulco Verdura do kraja svog života skicirao modele nakita, a izvori navode da ih je bilo više od 10 tisuća, što svjedoči o njegovoj strasti prema izradi raskošnog i glamuroznog nakita.

Čarobnjak koji je redefinirao izgled nakita 20. stoljeća (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više