Search

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih \"manolica\"?

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih "manolica"?

Manolo Blahnik već 40 godina zna što žene žele


Image: Getty,
PR

Krajem rujna izlazi dokumentarac o ovom velikom dizajneru cipela koji je svoju karijeru započeo kreirajući cipele za - iguane

"Please sir, you can take my Fendi baguette, you can take my ring and watch but you can`t take my Manolo Blahniks." - poznat je citat Carrie Bradshaw iz omiljene tv serije Sex i grad. Ne diraj "manolice" jer one su sveti gral. Vrlo vjerojatno smo za njih prvi put čuli baš prije 19 godina u istoimenoj seriji koja ih je popularizirala do te mjere da su još i danas jedne od najkopiranijih ženskih cipela. Na koncu, iskopirala ga je i sama Sarah Jessica Parker u svojoj prvoj kolekciji cipela koje izgledaju baš poput njegovih popularnih klasika.

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih "manolica"? (фото 1)

Ziher je ziher, a to dobro zna i urednica američkog izdanja časopisa Vogue, Anna Wintour koja već gotovo 20 godina nosi jedno te isti model cipela s njegovim potpisom. Kaže kako druge ne želi ni pogledati. I dok se cijeli modni svijet pita zašto pored najrazličitijih cipela na svijetu koje su joj dostupne ona bira klasični (pomalo bapski) model sandala u bež boji, one su postale njezin zaštitni znak. Uz uvijek savršenu bob frizuru i sunčane naočale koje je teškom mukom skinula kada je bila na primanju odličja kod kraljice Elizabete. Ona je svoje "statement" komade davno pronašla, a Blahniku je time učinila veliku uslugu.

Vratimo se mi na Manola Blahnika, osebujnog 74-godišnjaka, sina vlasnika plantaže banana koji je svoju ljubav prema izradi cipela otkrio već kao klinac. Svoje djetinjstvo proveo je na Kanarskim otocima,  a vrijeme je kratio izrađivanjem obuće za ljupke stanovnike tropa - iguane. Nakon što je pokušao studirati pravo u Švicarskoj, krajem 60-ih godina prekinuo je studij te odletio u London u nadi kako će postati dizajner na setu. I nije dugo čekao s obzirom na to da je velika Diana Vreeland, tada glavna urednica američkog Voguea odmah prepoznala njegov talent i predložila mu da napravi cipele. Sve ostalo je povijest, a Blahnik se danas može pohvaliti s raskošnom kolekcijom cipela kojih ima preko 30 tisuća pari.

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih "manolica"? (фото 2)
 
Kroz život i karijeru njegove cipele nosile su mnoge svjetski poznate osobe, uključujući Grace Coddington, Lauren Bacall, Palomu Picasso, a jedna od najupečatljivijih sigurno je bila Bianca Jagger koja se na proslavi svojeg 30-og rođendana u kultnom klubu Studio 54 pojavila na bijelom konju u dugačkoj haljini i "manolicama". Madonna je jednom prilikom izjavila kako su njegove cipele "bolje od seksa" na što je Manolo oštro poput svojih potpetica izjavio: "Moraš joj se diviti, ona tako dobro prikriva svoj nedostatak talenta".  Time je pokazao i svoj britki smisao za humor, a za sebe kaže kako ga slava nikada nije zanimala, kako slabo prati modu i da se najbolje osjeća u svojoj radionici. Ipak, biznis je biznis.

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih "manolica"? (фото 3)

Iako je već odavno potvrdio svoj status dizajnera u visokoj modi, Manolo danas itekako prati trendove u poslovanju što dokazuje i njegova suradnja na čak dvije kolekcije s popularnom pop zvijezdom Rihannom i nedavnom suradnjom s najvrućim modnim brendom Vetements. Ultra visoke čizme od satena nisu zaobišle niti jedan modni magazin, a uspješnom poslovnom pothvatu svjedoči činjenica da su rasprodane u trenu bez obzira na cijenu od 4 i pol tisuće američkih dolara.

Carrie Bradshaw ili Anna Wintour? Tko je zaslužan za vječni sjaj popularnih "manolica"? (фото 4)

Uspjeh ovog dizajnera leži i tome što od prvog dana radi po istom principu. Svaka cipela izrađena je točno po njegovoj skici, sam osmišljava oglasne kampanje, te stalno putuje u Italiju kako bi nadgledao proizvodnju. Obrtnik  koji savršeno oblikuje cipele vlastitim rukama i iako su se tijekom godinama mijenjali trendovi, svaki par je zadržao prepoznatljiv dizajn, jedinstvenost i neusporedivu preciznost.

Pored toga, dosegnule su stupanj najvišeg luksuza, a sam Manolo kaže kako mu je glavna misija u izradi, cipela s kojom će pomoći ženama da njihova ženstvenost dođe do izražaja. Manolo Blahnik je puno više od samog dizajnera cipela. On je muškarac koji ženu može učiniti seksi sa svojim sofisticiranim, jedinstvenim i zabavnim cipelama. Ako za Rogera Viviera kažu da je izmislio cipelu s visokom potpeticom, onda za Manola možemo reći kako im je dao sve ostalo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više