Search

Dizajnerica iz BiH koja osvaja Skandinaviju

Dizajnerica iz BiH koja osvaja Skandinaviju

Intervju s Lamijom Suljević

Tekst: BURO.

Image: Foto: Stefan Zschernitz

Buro247.hr je posjetivši Stockholm naišao na vrlo talentiranu i obrazovanu mladu dizajnericu Lamiju Suljević koja tamo živi već 22 godine, ali podrijetlom dolazi iz Bosne i Hercegovine. Njene kreacije su zainteresirale skandinavsku javnost, modni časopisi zakazuju intervjue, a razlog više je njeno sudjelovanje u izboru najboljeg modnog dizajnera časopisa Elle.

Lamija Šuljević

U utrci ste za nagradu švedskog izdanja časopisa Elle, o čemu se radi?

Radi se o natječaju za New Nordic Talent of the Year u aranžmanu modnog časopisa Elle. Važno mi je naravno da dobijem što više glasova i uđem u polufinale. Prvih 25 izabranih će imati priliku pokazati svoju kolekciju na panelu skandinavskih modnih urednika. Glasanje traje do 24. siječnja, a pobjednik se proglašava na proljeće. Pobjeda bi značila mnogo za moju buduću karijeru.

Završili ste prestižni modni fakultet, kakvo je vaše iskustvo?

Fakultet u Stockholmu je najbolji te vrste u Skandinaviji. Imala sam sreću da budem odabrana u malu grupu od 12 studenata, što govori dovoljno o konkurenciji i težini školovanja. To je međutim veoma važno iskustvo kad se želiš baviti ovim poslom. Ja sam uspjela ispuniti sve zadatke i istovremeno izgraditi svoj vlastiti stil u kreiranju.

Dizajnerica iz BiH koja osvaja Skandinaviju (фото 1)

Što vas inspirira u vlastitom dizajnu?

Sve moje kolekcije bile su inspirirane bosanskom tradicijom i starim rukotvorinama. Mnogi detalji mojih kreacija su ručno rađeni različitom tehnikom veza heklanja i plisiranja materijala. Veliku ulogu imaju ekskluzivni materijali, kao i način obrade materijala.

Koji su vam planovi u sljedećoj godini, pripremate li novu kolekciju?

Moja buduća kolekcija je u samom početku i nadam se da će biti u konkurenciji za sljedeći Nordijski talent. Moj cilj je da opet bude u bosanskom duhu.

Dizajnerica iz BiH koja osvaja Skandinaviju (фото 2)

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja prema kojem su Šveđani druga modno najosvještenija nacija na svijetu. Koliko su po vašem mišljenju kreativni, a koliko im moda znači u svakodnevnom izražaju?

Da, to je točno. Kreativnost je nešto što odlikuje švedsku modu, kao i to da jako cijene svoje modne dizajnere. Teško je međutim reći da moda ovdje znači jako mnogo u svakodnevnom izražavanju. Prioritet je udobnost i jednostavan stil.  Ja se u budućnosti nadam da će i švedska moda dobiti više detalja u modnom stilu.

Šveđani izuzetno cijene vlastite brendove koji su postigli veliki uspjeh na švedskoj modnoj sceni. Volite li i vi švedske high street brendove?

Ja cijenim švedsku modnu scenu posebno kad se radi o praktičnim i udobnim detaljima odjeće. To je ipak definitivno vrlo daleko od mog stila kreiranja. Moj cilj je da unesem eleganciju i više ekskluzivnosti u svakodnevnom modnom stilu - što je vidljivije na drugim europskim modnim scenama.

Dizajnerica iz BiH koja osvaja Skandinaviju (фото 3)

Tekst: Jasmina Hajrović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više