Search

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale

Intervju s fotografskom nadom čija nas je estetika oduševila

Tekst: Tina Lončar


Image: Donovan Pavleković

Donovan Pavleković rodom je iz Bjelovara. Uskoro će napuniti 22 godine, a u Zagreb se preselio kako bi studirao modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Ovaj opis mogao bi djelovati posve pitomo i nekako poznato, kao da smo ga već nekoliko puta čuli, no kada se u ovu faktografiju upletu fotografski radovi iz njegovog portfolija, posve je jasno da Donovan ni po čemu nije još jedan običan mladić kojeg smo već nebrojeno puta sreli.

Samo jedan pogled na njegove fotografije, u kojima dovitljivo ironizira društvo i vrijeme u kojem živimo, dovoljan je da zaključite kako se radi o jednom izvanrednom talentu čiji stil i smisao za estetiku premašuje granice ovih prostora. Kada sam na jednoj od kava posljednjih dana čula opis "dečko fotka kao da živi u Berlinu", znala sam da ću njegovo ime potražiti čim sjednem za svoj laptop. I zbilja, opis nije nimalo pogriješio. Student treće godine modnog dizajna i samouki fotograf iza sebe ima nekoliko izložbi i titulu najboljeg mladog amaterskog fotografa, no ono što kod njegovih radova posebno intrigira jest što se svojim senzibilitetom i pristupom fotografiji mnogo više približava trendovima koje njeguju strani underground magazini, nego onima koji trenutno dominiraju u Hrvatskoj. "Donovan je jedno zatvoreno stvorenje, koje je puno ideja i želje za radom i stvaranjem nečega estetski novog", reći će sam za sebe kada ga pitate tko je on. No mi smo ga, oduševljeni njegovim radom koji bismo bez imalo pretjerivanja mogli opisati riječima "svjetski, a naše", ipak odlučili malo bolje upoznati.

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 1)

Za početak ne mogu, a da te ne pitam kako je krenula tvoja fotografska priča? Kada se rodio interes za fotografijom i gdje si o njoj najviše naučio?

Ovo pitanje mi je jedno od najdražih, ali se i zacrvenim kada se sjetim kako je sve krenulo. Naime, svoju prvu kameru sam kupio u želji da započnem YouTube kanal, ali nakon višednevnog snimanja i poimanja da ne mogu slušati svoj glas na zvučniku tome je došao kraj. Zato sam se prebacio na striktno vizualne stvari i tome se posvetio. Tako sam krenuo s fotografiranjem svojih tenisica, pa prijatelja, pa su mi ideje postale previše kontroverzne da bi ikoga stavljao u poziciju tih fotkanja i onda sam shvatio da je modna fotografija ono u čemu se vidim. Prvi interes za fotografijom se rodio kod pretraživanja nekad mega popularne stranice We Heart It i, naravno, Tumblra. Nažalost, fotografiji ili uopće korištenju fotoaparata me nije imao tko naučiti jer fotografi iz male sredine kao što je Bjelovar za nikoga mlađeg od trideset godina ne smatraju da nešto može naučiti ili stvoriti. Tako da je moj mentor bio YouTube i moja svakodnevna rutina probaj-nisi-uspio-ispočetka.

Donovan Pavleković

Jedno si vrijeme uz svoje modne fotografije izlagao i svoje kreacije. Zašto si odlučio napustiti modni dizajn i posvetiti se isključivo fotografiji?

Tako je. Kroz taj period veselila me reakcija ljudi na moje fotografije i to uživo, ali nekako sam se odmaknuo od toga (bar za sada) jer galerijama i prezentacijama mogu doprijeti do samo malog broja gledatelja dok kroz online svijet moja fotografija može obići cijeli svijet neovisno o vremenu i prostoru. Ali, ono što me najviše shrvalo u tome jest činjenica da je moj rad koji je bio izložen na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku ukraden i to iz podruma moje zgrade. Naime, riječ je o zlatnim pancericama i kacigi ukrašenim metrima i metrima lanaca, cirkona i aplikacija. Ako ništa drugo ostala je dobra priča iza njih kao: ukradeno zlato. Modni svijet nisam nikako napustio jer sam i dalje na TTF-u te sam svakodnevno okružen ljudima iz svijeta mode. Trenutno sam u periodu gdje jedan dan živim za stvaranje mode, a drugi dan ju samo želim fotografirati i ne imati previše doticaja s njom. Ali, ostavit ću otvorena vrata za sve i ići kako se kaže "kud me voda nosi".

Ono što mi je prvo palo na pamet kada sam vidjela tvoje radove jest da su vrlo "svjetski", nekako odgovaraju specifičnom senzibilitetu magazina kao što je primjerice Dazed&Confused. Kako bi ti sam opisao svoj stil?

Prvo moram reći - hvala. Zbog te riječi "svjetski" upravo i stvaram radove kakve imam. Ja bih svoj stil fotografije opisao kao "virtualna realnost na polju". Nikako nisam mogao odlučiti želim li se više usmjeriti na novu tehnologiju ili na nešto što me veže za rodni kraj. Ali, nitko mi nije rekao da te dvije stvari ne mogu spojiti. Jako sam inspiriran fenomenom selfieja, savršenih forma najnovijih mobilnih uređaja, ali uvijek to želim nekako "useljačiti" i ubaciti to u ruralno područje gdje internet možda nije najbrži ili možda signala za poziv uopće nema.

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 2)

U svojim se radovima često baviš kontroverznim pitanjima poput stereotipa o muškosti, savršenoj ženi ili pak temama roda općenito. Smatraš li da fotografija treba biti mnogo više nego samo estetski lijepa i baviti se društveno važnim pitanjima?

Osobno bih volio da fotografija bude medij za otvaranje različitih pitanja kao što su kakva je današnja žena dok je sama, kako utječu komentari na jednog srednjoškolca ili kako je to kada zbog sredine ne možete dalje. Najbolja stvar fotografije je što sve ružno, teško i pitanja bez odgovora možemo zapakirati u nešto predivno, humoristično, a ponekad i banalno. Trenutno me interesira kako nešto nesvakidašnje i na prvu ružno može proizvesti nešto prelijepo.

Posebno mi je zanimljiv tvoj pristup "komercijalnoj" fotografiji. Mislim prvenstveno na tvoj ciklus flaširanih voda i prašaka za rublje DON i DONOVAN. Reci nam više o samoj ideji.

Često čujem za svoje boce, kruh i prašak za rublje, ali to mora onda značiti da se zamjećuje. Moja finalna verzija (kao da govorim o Pokemonima) je mogućnost stvaranja vizualnih identiteta za brendove i njihovo tematsko osmišljavanje. Jako me privlače pakiranja proizvoda i, što je čudno, nadam se da ću uskoro imati ponovo mogućnost suradnje s nekim nazovimo to vokalnim brendom, čije ime je bitno čuti. Kroz sama istraživanja o marketingu i brendingu najviše me intrigira prikrivena reklama nasuprot onoj direktnoj. Zašto ne bismo zamaskirali vlastito ime u naramenicu neke majice ili pak u prvi plan stavili kutiju kokica za pripremu u mikrovalnoj?

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 3)

Imaš li fotografske uzore?

Imam. To su Nadia Lee Cohen, Mikko Puttonen, Eli Rezkallah, dok je tu i majstor video produkcije Ljubba. Svi oni imaju nešto potpuno drukčije i baš me zato privlače. Nadia Lee Cohen igra se pojmovima vintagea i banalnosti, Mikko Puttonen je majstor razigranosti, slučajnosti i čistoće, dok Eli Rezkallah radi ono što do tada nije viđeno u toj mjeri - plastičnost i igra s bojom. Ljubba je osoba s prostora Balkana koju najviše pratim i mogu reći da studiram njegov rad. Njegov rad nije veći samo od Balkana, nego i puno, puno dalje. Što god on napravio, promijenio stil i vizualnost, uvijek će se na neki način vidjeti njegov potpis. I upravo tome i ja težim. Želim da kada netko vidi plakat na ulici, zna da je to moja fotografija.

S obzirom na to da mislim da te možemo ovjenčati opisom "svjetski, a naše", vidiš li se u budućnosti ipak negdje izvan granica? Kakvi su planovi?

Kada je riječ o poslu, moja je želja da to bude vani, ali kada je riječ o samom životu volio bi živjeti negdje na selu, u miru i tišini i sa svojom moram reći "boljom polovicom". Radim takav posao da mogu živjeti negdje i bez problema otputovati na bilo koju lokaciju na kojoj me trebaju i vratiti se u svoju tišinu. To je naravno neki cilj, a što će zaista biti to tek čekamo da se odigra. Ali, svakako smatram da će moj rad biti traženiji izvan granica naše države, iako se trenutno događa nekakav shift i revolucija kada je riječ o vizualnosti i kod nas.

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 4)

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 5)

Donovan Pavleković: Mladi fotograf spreman za svjetske editorijale (фото 6)

Leave a comment

više