Search

Jeste li čuli za fashion footprint? Emma Watson objasnit će vam kakav je utjecaj vašeg ormara na okoliš

Jeste li čuli za fashion footprint? Emma Watson objasnit će vam kakav je utjecaj vašeg ormara na okoliš

Zajedno će vam pomoći da smanjite ugljični otisak svog ormara

Tekst: D.M.


Image: thredUP

Među mnogobrojnim firmama koje svoje poslovanje grade oko odživosti, ističe se thredUp. Online trgovina opisuje se kao "najveći second hand shop na svijetu". Specijalizirali su se za preprodaju korištene ženske odjeće i dodataka te dječje odjeće, a asortiman cirkulira s 15,000 novih artikala dnevno. Cijene se kreću od četiri američka dolara, a također otkupljuju korištena dobra i zaprimaju donacije.

Činjenica koja ulijeva nadu s obzirom na to da modna industrija proizvodi više štetnih emisija ugljika od zrakoplovne i brodske industrije zajedno. Male promjene, poput čuvanja i popravljanja odjevnih predmeta umjesto kupnje novih, podržavanje održivih imena i sušenja odjeće na zraku mogu napraviti ogromne razlike. Iako je proces zagađenja brži od čišćenja, svejedno nije dovoljno brz da njegove efekte vidimo istog trena kada se ne ponašamo u skladu s ekološkim principima pa ponekad niti ne znamo da griješimo. Oni koji su se odvažili na održivi način života, kažu kako se lakše naviknuti no naučiti.

Jeste li čuli za fashion footprint? Emma Watson objasnit će vam kakav je utjecaj vašeg ormara na okoliš (фото 1)

Prvi korak za mnoge od nas bio je prihvatiti koncept second hand odjeće. Preprodaja sačuvanog korištenog tekstila i jest jedna od stepenica recikliranja. Ostali tekstilni proizvodi, s obzirom na razinu uništenja, podvrgavaju se drugim procesima, no korišteni odjevni predmet bez ili s minornim greškama, automatski ide u ponovnu prodaju. To, dakako, smanjuje količinu brzinski novonastale odjeće, a istovremeno, kvalitetom proizvoda koji je očuvan nekoliko desetljeća, jača sentiment slow fashiona.

Pokret se polako uvukao i u pore modne industrije. Osim influencera, dokaz da je moda objeručke prihvatila ovaj trend su modni časopisi. Nije iznenađenje vidjeti da je neki komad u editorialu došao iz, primjerice, vintage shopa Ulični Ormar. Svojevremeno, takvo nešto bi prošlo tek u sklopu nekakve priče, moralo bi postojati objašnjenje iza takvog izbora.

Jeste li čuli za fashion footprint? Emma Watson objasnit će vam kakav je utjecaj vašeg ormara na okoliš (фото 2)

No, kupovina second hand odjeće je tek početak održivosti u modi, stoga su thredUP i Emma Watson udružili snage u stvaranju alata imena Fashion Footprint Calculator koji će izračunati vaš utjecaj na okoliš nakon 12 lakih pitanja. Kalkulator u obzir uzima faktore poput načina kupovine (online ili uživo), vrste robe (second hand ili novo) i načina brige o odjeći (strojno ili sušenje na zraku, učestalost pranja odjeće itd.). Alat vam govori koji je vaš ugljični otisak jednak broju letova, točno koliko kilograma ugljičnog dioksida proizvodite i koliko trošite u odnosu na prosječnog potrošača.

"Naši ormari utječu na planetu i klimu više nego što to shvaćate, zbog čega sam ponosna što sam u suradnji s @thredUP pokrenula Fashion Footprint Calculator. Stvorili smo alat za jednostavno korištenje i toliko sam uzbuđena što pomažem ljudima da otkriju koliko utječu svojim ormarima i što vam možemo pokazati koje korake poduzeti kako bi umanjili svoj modni otisak", rekla je Emma u Instagram objavi koja je najavila lansiranje.

Jeste li čuli za fashion footprint? Emma Watson objasnit će vam kakav je utjecaj vašeg ormara na okoliš (фото 3)

Ugljični otisak ovog novinara mnogo je manji od prosječnog Amerikanca - vjerojatno zbog čestih posjeta second handu, sušenja isključivo na zraku i nula posjećenih kemijskih čistionica, no možda bi trebao prestati prati odjeću nakon jednog nošenja.


Leave a comment

više