Search

Fotograf koji se pamti i danas: Francesco Scavullo

Fotograf koji se pamti i danas: Francesco Scavullo

"Cover girl"

Image: Francesco Scavullo

Barbra Streisand, Caitlyn Jenner, Linda Evangelista i Andy Warhol samo su dio poznatih osoba koje su stale pred fotografski objektiv Francesca Scavulla

On je riječi „djevojka s naslovnice" dao značenje, njegovi portreti i aktovi na sivoj podlozi smatraju se jednima od najkontroverznijih toliko da su uključivali i tužbe, dok mu je najbolja prijateljica i muza bila prvi pravi super model Gia Carangi. Fotografski genije Francesco Scavullo napustio je ovaj svijet prije 11 godina, ali njegov utjecaj se očituje i danas kroz rad brojnih drugih fotografa. Utemeljio je termin „Scavullo - ization", koji predstavlja raskošne frizure, drugačije osvjetljenje i raskošnu šminku, a njegove naslovnice snimane za Cosmopolitan postale su standard u koji se drugi modni fotografi ugledaju. 

g

Danas, nekoliko desetljeća kasnije, ikonični rad ovog majstora ponuđen je na aukciji u kući Sotheby's. Set slika koji je došao pod nazivom "No end to beauty" prikazao je neke od najvećih zvijezda svijeta mode, glazbe i filma, a svih 89 fotografija je prodano. Najkontroverznija Scavullova fotografija koja prikazuje Brooke Shields iz mladih dana prodana je za gotovo 3000 dolara. Ipak, slične sudbine nije bila slika Salvadora Dalija, koja je procijenjena na minimalno 4000, a prodana je za tek 63 dolara.

Caitlyn  Jenner

Osim prikaza mlade Brooke na slici oko koje su se lomila koplja i optužbe za neprimjereni sadržaj, na aukciji se našla još jedna sporna fotografija. Ona prikazuje desetogodišnju Tatum O'Neal pored oca Ryana, dok su oboje u donjem rublju. Ipak, ovaj kontroverzni sadržaj nije postigao vrtoglavu cijenu, nego je prodan za tek nešto manje od 500 dolara. Kada se sveukupno pogleda, pionir prave modne fotografije današnjem kozumerističkom društvu zaluđenom aplikacijama s filterima i društvenim mrežama doista (i nažalost)  malo znači, pa samim time kupovanje fotografije je izgubilo značaj. 

gBarbra Str

Related articles

Buro 24/7 Selection

više