Search

Franca Sozzani: kontroverzna modna urednica kojoj nije dorasla ni Anna Wintour

Franca Sozzani: kontroverzna modna urednica kojoj nije dorasla ni Anna Wintour

Žena koja već 28 godina šokira modnu scenu


Image: Buro247me,
Buro247 arhiva

Baš kao i njezina kolegica Anna Wintour u američkom Vogueu, Franca Sozzani je glavna urednica talijanskog izdanja već 28 godina. U tom je periodu šokirala kontroverznim editorijalima koji su se između ostalog bavili pitanjima anoreksije, plastične kirurgije i rase, a početkom 2017. stiže i dokumentarac o svemu što je Sozzani učinila za svijet mode

Dokumentarac pod nazivom "Franca: Chaos & Creation" snimio je njezin sin jedinac, Francesco Carrozzini. Kako bi snimio film trebalo mu je šest godina, a kada je Sozzani saznala da Carozzini snima film zanimalo ju je samo, kako prenosi Vogue, tko će je glumiti. Međutim, njen je sin film zamislio kao vrlo osoban prikaz njenog života i karijere u kojem ona sama govori o svemu što je prošla. Carozzini je za Vogue otkrio kako nije bilo lako raditi sa Sozzani. "Ona me tretira poput svojih fotografa. Ako šuti znam da sam odradio odličan posao," otkrio je.

Kazao je i kako mu je s vlastitom majkom bilo mnogo lakše razgovarati o poslu nego i privatnom životu i doista, njezina je karijera vrlo impresivna. Studirala je njemački jezik, književnost i filozofiju u Milanu gdje je diplomirala 1973., a samo tri godine kasnije već je radila za Vogue. Počela je u magazinu Vogue Bambini, a onda i u magazinima LEI i PER LUI sve dok 1988. napokon nije došla u talijansko izdanje Voguea i uskoro postala jedna od najznačajnijih modnih urednica u povijesti.

Franca Sozzani: kontroverzna modna urednica kojoj nije dorasla ni Anna Wintour (фото 1)

U devedesetima je bila dio kreativaca koji su stvorili fenomen supermodela. Pritom je radila sa svojim bliskim, dugogodišnjim suradnikom Stevenom Meiselom čija je fotografija jedan od zaštitnih znakova talijanskog Voguea, ali i Bruceom Weberom, Peterom Lindberghom i Paolom Roversijem. U tom je periodu stvorila neka od najznačajnijih izdanja u povijesti Vogue uopće. Posvetila se pitanjima rase, problemima s težinom modela u modnoj industriji i standardima ljepote općenito. Izdala je tako "The Black Issue", izdanje koje je slavilo ljepotu pripadnica crne rase, "Makeover" izdanje koje se bavilo fenomenom plastične kirurgije, a radila je i odlična muška izdanja za L'Uomo Vogue, među kojima se ističe "Rebranding Africa" za koje je nagrađena s nekoliko internacionalnih nagrada. Uz to, u veljači 2011. izdala je i Vogue Curvy, izdanje posvećeno ženama s oblinama koje uređuju plus size blogerice.

Jedno od takvih izdanja koje je snimio Steven Meisel, nazvano "Water & Oil", u kojem Kristen McMenamy leži na plaži prekrivena naftom i upozorava na opasna izlijevanja nafte u more dovelo je Sozzani na CNN. Tamo je iznijela neke od svojih stavova o povezanosti mode i društvenih problema. "Zašto modni magazini ne bi mogli govoriti o onome što se događa u svijetu?" rekla je. "Istraživači tržišta vam uvijek kažu morate raditi ovo, morate raditi ono. Ja sam učinila suprotno od onoga što su mi rekli. Modni časopisi danas vam ne mogu samo pokazivati odjeću."

Franca Sozzani: kontroverzna modna urednica kojoj nije dorasla ni Anna Wintour (фото 2)

Kako piše Vogue, Francin sin je od rođenja znao da ona nije samo obična majka. Udala se sa svega 20 godina misleći kako će imati supruga, djecu i ladanjsku kuću, no brak je kratko trajao, a Franca se odlučila uputiti u Indiju, pa u London i na kraju u Sjedinjene Američke Države gdje je počela "ganjati" modnu karijeru. Kako kaže Carozzini za Vogue, ona je vrlo odlučna, neustrašiva, ima ludu maštu i nevjerojatnom lakoćom upozorava na društvene probleme kroz modu. Takvo što u svojim karijerama nisu uspjele ni celebrity orijentirane Anna Wintour i Carine Roitfeld.

Ono što je ključno u priči o Franci Sozzani jest činjenica da nikad nije napustila taj svoj revolucionarni stav. Nije ju zanimalo koliko će ljudi naljutiti pa ni to što se moćnoj Anni Wintour ne sviđa njezina estetika. "Znala sam da talijanski Vogue neće biti samo društveni magazin. Bilo mi je važno da pokušam stvoriti nešto drugačije," kaže Franca, kako prenosi Vogue, u filmu "Franca: Chaos & Creation" koji u kina stiže početkom 2017. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više