Search

Grgo Zečić: Okrutni Dolce & Gabbana

Grgo Zečić: Okrutni Dolce & Gabbana

Licemjerje modnog svijeta


"Oni su zaostali u vremenu baš kao i njihova moda" viče pop legenda Elton John preko Instagrama talijanskom modnom dvojcu Dolce & Gabbana, dok oni uzvraćaju "On je jedan obični fašist!"

 Ovo su samo neki u nizu citata koji se ovih dana izmjenjuju putem svih mogućih društvenih platformi na Internetu. Modna zajednica voli dramu, ali njihov osjećaj za dramu često prelazi granicu dobrog ukusa, razuma i morala. Jedna je stvar kad je pokojni dizajner visokog društva Oscar De La Renta zakupio cijelu stranicu u New York Timesu, gdje je objavio pismo u kojem je modnu kritičarku Cathy Horyn nazvao "ustajalim hamburgerom". Ali, druga je stvar kad jedan od najvećih talenata u povijesti mode, John Galliano, pijan izjavi ženi koja sjedi za stolom pokraj njega kako on "voli Hitlera" i kako ona ima "odvratne cipele". Te krajnosti su naprosto jezive. Govore o tome koliko pravo si modni svijet uzima da otvara teme koje su socijalno osjetljive i potpuno neprihvatljive u vremenu u kojem živimo.

Najnoviji skandal na međunarodnoj sceni, o kojem izvještavaju mediji poput CNN-a i BBC-a, izazvali su upravo Domenico Dolce i Stefano Gabbana koji su u razgovoru za talijanski magazin Panorama izjavili kako "vjeruju samo u tradicionalnu obitelj i kako praktički osuđuju umjetnu oplodnju i surogat majke". Dvojac je išao toliko daleko da su izjavili kako djeca proizašla iz in vitro oplodnje nisu ništa više nego "sintetička djeca". Za njih tradicionalna obitelj podrazumijeva majku, oca i djecu, a sve ostalo u kontekstu definiranja obitelji ne podržavaju. Navedene izjave su u roku manjem od 24 sata na noge podignule mnoge javne osobe.

Elton John

Prvi je u javnost izašao Elton John, koji je sa svojim suprugom Davidom Furnishem zahvaljujući surogat majci dobio dvoje djece: Zacharyja i Elijahu. Pjevač poznat kao diva dugog jezika podivljao je zbog opaske koja njegovu djecu definira kao "sintetičku", ali je s istom žustrinom branio heteroseksualne parove koji su zahvaljujući umjetnoj oplodnji nakon mukotrpnih postupaka dočekali svoju djecu. Posljednja istraživanja kažu kako je od 1978. pa sve dosad in vitro oplodnja iznjedrila preko pet milijuna djece.

Eltona je vrlo brzo podržala Victoria Beckham, majka trojice sinova i malene kćerkice. Modni dvojac osudili su Ricky Martin, a putem The Hollywood Reportera, koji je u showbizzu pandan New York Timesu u političkom svijetu, producent i redatelj Ryan Murphy pozvao je cijelu glumačku zajednicu na bojkot talijanskog modnog brenda. Ne treba zaboraviti da kreacije Dolce & Gabbane na crvenom tepihu nose svi: od Julianne Moore pa do Scarlett Johansson. Murphy ima izuzetno snažan glas u glumačkom svijetu, zahvaljujući svojim hit serijalima "Američka Horor Priča" i "Glee". Reagirali su društveni kritičari magazina Wall Street Journal, Forbes, The Guardian, a legendarna Courtney Love već je izjavila da je na hrpu stavila svu svoju Dolce odjeću koju će spaliti u dvorištu. Pisao sam joj jučer da se samo nadam da neće zapaliti krevet. Što je učinila dva puta, tako što je zaspala sa cigaretom, ali to je posve druga, trivijalna priča naspram ove teme.

 

Smatram da su Dolce & Gabbana zadnji u redu koji bi trebali govoriti o "važnosti majke i tradicionalne obitelji" Sada već davne 2007. njihova modna kampanja bila je zabranjena diljem svijeta jer je po mnogima asocirala na poze grupnog silovanja. Naime, u kampanji su trojica polugolih muškaraca "opasno fokusirani" na ženu koju na podu rukama drži četvrti maneken. Stefano je jučer branio svoje izjave kazavši kako proizlaze iz njegova sicilijanskog odgoja obilježenog tradicijom i vjerom, ali pritom možda zaboravlja kratki film koji prikazuje polugolo muško gay vjenčanje pred modelom obučenim u rimokatoličkog biskupa.

Dolce&Gabbana

Lista licemjerja se nastavlja: 2005. pojavili su se na naslovnici talijanskog izdanja slavnog Vanity Faira okruženi s čak četvero beba pod naslovom "Želja za očinstvom". Mogu razumjeti da se mišljenja mijenjaju, kao i to da moda voli kontroverzne provokacije: pornografske, homoerotične, rasne, ali posljednji intervju ovog dvojca prešao je sve granice i dokazao šokantno primitivnu stranu "modnih kraljeva". Ne radi se ovdje samo o gay posvajanjima, već o činjenici da osuđuju i dociraju o umjetnoj oplodnji i surogat majkama. Čine to bez ikakvog emocionalnog razumijevanja; što to zapravo znači kad žena ne može prirodno zatrudnjeti s muškarcem kojeg voli. Koliki financijski i psihički pakao parovi prolaze u beskrajnoj želji za svojim djetetom...Upotrebljavam grube riječi, ali tko su dva gay modna dizajnera, koji su svoje muške i ženske kolekcije više od desetljeća nabijali homoerotičnim provokacijama, da govore o spomenutim temama?

Neke od njihovih muških kampanja nalikovale su posterima iz gay kalendara prepunih zgodnih, preplanulih dečkiju. Na koji način si uzimaju za pravo govoriti o tradicionalnoj obitelji i kritizirati umjetnu oplodnju kao sintetički, tvornički proizvod? Kako ne shvaćaju da kao javne osobe imaju odgovornost, ne samo prema modnoj zajednici, već prema ženama koje odijevaju? To je dio intervjua koji me najviše razbjesnio, iako nisam niti otac niti majka i iako ne mogu zamisliti kroz što sve prolaze oni koji se mole za vlastito dijete. U tom segmentu razgovora njihove izjave su za svaku osudu bez obzira na to jeste li homofob ili gay aktivist.

Dolce&Gabbana

 

Aspekt koji se tiče posvajanja djece kod homoseksualnih parova izuzetno je kompleksniji jer se radi o debati koja je još uvijek žustro aktivna iako su određene činjenice javno priznate. Američka udruga psihologa, osnovana davne 1892. s preko 130.000 članova u svojim studijama, prikazuje kako u dosadašnjim istraživanjima nije zabilježen nijedan slučaj bilo kakve vrste zlostavljanja kod gay para koji je posvojio dijete. Vjerske udruge pozivaju se na vlastita uvjerenja koja govore o tome kako će dijete homoseksualaca postati homoseksualac ili idu toliko daleko da pričaju o seksualnom zlostavljanju u posvojiteljskoj obitelji. Studija iste ugledne udruge kaže kako odgoj unutar takve obitelji ne uzrokuje traumatično djetinjstvo.

Američka TV kuća CNN provela je 2007. godine istraživanje o odobravanju posvajanja djece u gay obitelj. Iste godine isto je učinjeno i u Velikoj Britaniji. Dok se u SAD-u 57 % ispitanika pozitivno izjasnilo, odnosno "odobrilo" posvajanje, u Velikoj Britaniji to je učinilo čak 64 % ispitanika. Uzmite u obzir da se radi o istraživanju sad "već starom" osam godina. Gay posvajanja legalna su u zemljama kao što je Urugvaj, Izrael, Island, ali i socijalno naprednim društvima Švedske, Danske, Norveške. Zakoni po tom pitanju variraju jer neke zemlje odobravaju postupak isključivo ako je jedan od roditelja biološki povezan s djetetom dok su ostale znatno liberalnije. Uvijek postoji ono "ali". Naime, koliko god društvo bilo napredno ili zrelo, djeca gay roditelja sigurno su emocionalno izloženija napadima i uvredama unutar grupe svojih vršnjaka ili, pak, njihovih tradicionalnih roditelja. Ne smije se ignorirati ni činjenica da im život u tom pogledu može biti teži i kompleksniji bez obzira na ljubav koju mogu dobivati iz topline vlastitog doma.

Tu je i pitanje "prirodnog prava" koje čovječanstvo na svojim leđima nosi i razvija već tisućljećima i čiji su elementi, primjerice, ugrađeni u američku deklaraciju o nezavisnosti. Jednostavnim rječnikom "prirodno pravo" je sistem prava koja su univerzalna jer su sama po sebi određena prirodom. Ono se temelji na "moći razuma", iz njega proizlaze pravila moralnog ponašanja. Zamislite ga kao ispravni razum koji je u sporazumu s prirodom, najviši um usađen u prirodu ljudskog bića. Najveći filozofi od Aristotela do Cicerona dotiču se upravo pitanja tog "prirodnog prava". Ali čak se ni ono ne može uvijek shvatiti kao logična, crno-bijela podjela.

Dolce&Gabbana

Ako ćemo se služiti logikom prirodnog prava možemo ići toliko daleko da kažemo kako homoseksualnost nije prirodna. No, s druge strane, već je u antičkoj Grčkoj seksualna aktivnost između dva muškarca bila definirana kao uzvišeniji akt od one između muškarca i žene. Jer dva muškarca snažno su ravnopravni jedan drugom. Povijesna istraživanja kažu da je od Mezopotamije, starog Egipta, spartanskih vojnika pa sve do rimskih careva i osvajača, kao što je bio Aleksandar Makedonski, seksualni odnos između dva muškarca bio itekako prisutan i prikladan sukladno tadašnjim društvenim normama. Teško je dakle govoriti što je prirodno, a što ne. U jednom tisućljeću sasvim je prihvatljivo da jedan muškarac spava s drugim, dok u drugom tisućljeću završavate u zatvoru ili zaradite smrtnu kaznu radi istog.

Poanta je kako posvajanje djece u homoseksualnim obiteljima osobno smatram sivom zonom o kojoj ne mogu donijeti konkretno mišljenje. Ne možete na temelju nekoliko istraživanja, koliko god relevantna ona bila i nešto više od desetljeća primjene takvih zakona, donijeti konačan zaključak. Ne možete razumjeti i uzeti prirodu zdravo za gotovo ako još uvijek sami sebe otkrivamo, kao i život oko nas. Ali činjenice kažu da 18 država svijeta legalno odobrava takve zajednice, među njima se nalaze vodeće zemlje. Kao pisac ove kolumne nisam se spreman jasno izjasniti o potencijalno najvećem pitanju u povijesti ljudske prirode. Ono što mogu je oštro osuditi istup talijanskih dizajnera koji su svojim brojnim kampanjama jasno degradirali ženu, slavili ljubav između muškaraca i uživali u seksualnim provokacijama, da bi danas držali lekciju o "tradiciji", "obitelji" i "djeci".

I tu leži najveći problem homoseksualnih modnih dizajnera: mnogi od njih ne shvaćaju ženu, iako misle da znaju sve o njoj. Odjenuti ženu i imati hordu obožavateljica tvog modnog rada ne znači da istu možeš razumjeti jer razumijevanje ženskog ormara može biti razumijevanje njenih tajni, aspiracija i želja, ali ne njezina života i načina razmišljanja. Mislim da "muškarci jesu s Marsa, a žene s Venere." Različitost je ono što nas povezuje i stvara individualne veze koje su unikatne. Uzeti za pravo da sudiš ženi i muškarcu zbog njihove životne želje pa čak i gay paru zbog te iste želje nije samo mišljenje, već javno bezobzirno i nehumano suđenje. Ako ću otići u krajnost, onda mogu slobodno reći da u 21. stoljeću izjave Stefana i Domenica odgovaraju fašističkoj atmosferi. Nakon tolikih zaokreta tko zna što je sljedeće. Možda će Dolce & Gabbana svoj atelje za par godina preseliti u Kremlj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više