Search

Grgo Zečić: Najchic žena na svijetu

Grgo Zečić: Najchic žena na svijetu

Ekskluzivan intervju s Elizabeth Von Guttman


Image: Getty/Guliver

Na tjednoj bazi riječ "chic" čujem minimalno pet puta. Najviše u slučajevima kada je ne bih ni trebao čuti

Ne znam kako objasniti "chic". Zapravo chic se ne može objasniti riječima. Po toj definiciji Elizabeth Von Guttman je najchic žena na svijetu koju poznajem. Jasno se sjećam ljeta prije dvije godine kad smo ručali na terasi Hotela Costes sa stilisticom Melanie Ward. Elizabeth se pojavila u fantastičnom Margiela odijelu svijetlosive boje koje je nosila uz majicu iz H&M-a i bijele Converse tenisice. Dobar dio njenog stila leži u činjenici da je odrasla u Parizu. Sretan sam što je imam kao prijateljicu. Elizabeth, odnosno EVG, kako je svi zovu, uživa maksimalnu reputaciju u modnim krugovima. Vole je svi: od Anne Wintour do Nicolasa Ghesquièrea. Prašinu uvijek diže fenomenalnim intervjuima u System magazinu koji je osnovala i za koji je Nicolas dao svoj prvi post-Balenciaga kontroverzni intervju. EVG je po prvi puta preskočila revije u rujnu i listopadu radi najsretnijeg trenutka u životu: prve bebe. Razmaženku poput mene teško je palo izgubiti "partnericu u zločinu" ove sezone jer najviše smijeha i zabave uvijek doživim s njom. Posjetiti tjedan mode prvi put u životu je fenomenalno iskustvo. Disneyland. Ali hodočastiti šest puta godišnje pretvori se u noćnu moru. Na dnevnoj bazi izmijenite pozdrave i zračne poljupce s minimalno stotinjak ljudi. Navečer se vratite u hotel bez ikakve ideje što ste rekli, s kim ste pričali i što ste vidjeli. I tako mjesec dana. Šest puta godišnje ako pratite prêt-à-porter, visoku modu i mušku modu. Ja sam svoje prve korake u Parizu napravio 2007. i to za magazin Extra koji više ni ne postoji. Da ste me u toj veljači 2007. pitali želim li ovo raditi do kraja života, potpisao bi tu izjavu u sekundi. Sedam godina nakon? U situaciji sam da revije izbjegavam, odnosno idem na one koje zbilja želim vidjeti, a tih je u totalu desetak na svijetu. Ali tu su oglašivači, potencijalni oglašivači, prijatelji, prijatelji od prijatelja i lista se nastavlja. Moje iskustvo ne može se usporediti s Elizabethinim pa me upravo zato zanimalo kakve su njene reakcije po svim ovim "najvažnijim sporednim stvarima na svijetu".

Nakon godina i godina redovitog sudjelovanja, ovu sezonu revija si potpuno preskočila. Poznavajući te, to ti je bilo više nego neobično. Jesi li se odmorila ili možda zbunila nakon "modnog mjeseca"?

Iskreno, osjetila sam potpuno olakšanje i opuštenost. Pogotovo kada sam vidjela količinu pozivnica koje dolaze i dolaze, a ja sjedim i znam da ne moram otvoriti niti jednu od njih.

Elizabeth Von Guttman

Što ti je najviše nedostajalo i što ti definitivno nije nedostajalo?

Najviše su mi nedostajali prijatelji, "ratni drugovi" s kojima sam godine provodila kao dio "modnog čopora". Ono što mi nije nedostajalo je stres oko prometa i galama u automobilu ali isto tako neopisivi umor na kraju svakog dana kada si potpuno "prazan".

Dosad si postala stručnjak za promet kad govorimo o Milanu i New Yorku. Znaš sve skrivene kutke i uličice kroz koje je najlakše proći.

Moram priznati da sam do sada naučila sve prometne trikove i kako se najbrže kretati po gradovima, ali sam zato noćna mora za vozače. Najgora sam na zadnjem sjedalu kada ih navigiram.

Najgori grad po pitanju prometa za vrijeme revija: Pariz ili Milano?

Pariz!

Elizabeth Von Guttman

Složit ćeš se sada kad kažem da si doživjela potpuni luksuz dok si u fotelji odjevena u pidžamu gledala revije na laptopu?

Apsolutni luksuz!

S druge strane, na revije uvijek ideš kao izdavač i urednica što znači da moraš doslovno ići na sve koktele, sve večere i sva događanja. Koji ti je rekord evenata u jednoj večeri?

Možeš li vjerovati da se uopće ne mogu sjetiti? Svake sezone pokušavam rezati raspored po tom pitanju, ali svake sezone se gomilaju događanja. Ja ih nazivam "uđi, izađi". Pozdravim domaćina, malo popričamo i odmah u auto na drugo događanje.

Elizabeth Von Guttman

Znaš onaj osjećaj kada revija završi i ti si ispred i pokušavaš objasniti vozaču gdje da dođe, a dok objašnjavaš blogeri i fotografi te fotkaju bez prestanka pa se osjećaš totalno čudno. Ne poziraš nego samo čekaš auto. Ja ne znam što bih napravio na tvom mjestu...

Taj dio mrzim. Prije svega se osjećam potpuno neugodno jer samo stojim i tipkam po mobitelu čekajući auto, nemam cilj pozirati. S druge strane fotografi su poludjeli zadnjih sezona jer skaču po ulicama, cestama, automobilima. Pitanje je vremena kad će jedan od njih nastradati. Ozbiljno ti kažem.

Što možeš reći o trčanju u petama? Koje su cipele najbolje za to?

Ravne, naravno. Najbolji način trčanja sa revije na reviju, ali ako moraju biti pete onda uvijek biram punu petu.

Najgora stvar o prvom redu?

Uvijek znaju ako se ne pojaviš.

Koje si revije pogotovo pratila pod svojom dekicom?

Pradu, J.W. Andersona za Loewe i naravno mog omiljenog Nicolasa Ghesquierèa za Louis Vuitton.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više