Traži

Grgo Zečić: Vjenčanica kao modni grijeh

Grgo Zečić: Vjenčanica kao modni grijeh

Gdje najčešće žene griješe pri odabiru vjenčanice


Fotografija: Imaxtree,
Vera Wang

Pišući o ženama, čitajući o njima, razgovarajući, proučavajući ih od jednog do drugog kraja svijeta, mogao bi slobodno zaključiti da prilično dobro poznajem žene.

Zaključak je da ih smatram fascinantnima, inspirativnima i zbilja čudesnim bićima. Neke od njih znaju biti nepredvidive, druge vrlo pristojne, treće mogu biti besramne i beskrajno zabavne. Toliko je lica i svako od njih je magično privlačno. Nikad nisam smatrao odjeću inspiracijom - žena je uvijek bila inspiracija. Bez obzira radilo se o Aniti Pallenberg ili o Charlotte Gainsbourg. Ipak postoji nekoliko zidova koje još uvijek nisam uspio preskočiti kada je riječ o modi i ženama. Vjenčanice. To je dio koji apsolutno ne razumijem. Čak i najbolje odjevene žene svijeta na dan svog vjenčanja se pojave u golemim vjenčanicama optočenim kristalima, dijamantima, dekolteima i tijarama. Što više - to bolje. Poznajem neke od njih koje su prave minimalistice u stilu odijevanja, ali za vrijeme vjenčanja polude za slojevima tila, čipke, perjem i svim ostalim čudesima koje "krase" vjenčanice.


Kada se sve zbroji i oduzme, bez obzira koliko to negirale, gotovo svaka žena na svom vjenčanju želi biti princeza. Pa čak i ako ne želi - takvu haljinu odabere. Je li to možda povezano s Disneyem i njegovim Pepeljugama i Snjeguljicama, nemam pojma, ali ako se naša osobnost zbilja formira do šeste ili sedme godine života - onda u slučaju vjenčanica možemo kriviti Disneya. Kada djevojke malo odrastu, onda kad tad ugledaju prave princeze u bajkovitim vjenčanicama. Tu su Grace Kelly, Lady Diana, ali i Kate Middleton. Od njih se prenapuhane vjenčanice od najskupljih materijala i volumena očekuju jer kraljevsko vjenčanje je ultimativna ceremonija. Dok su male, žene žele biti Pepeljuge, a kada odrastu onda sanjaju o Grace Kelly. Naravno, ne treba generalizirati. Naša sredina vjenčanje zbilja tretira kao potencijalno najvažniju prekretnicu u životu. Dan prepun povišenih tenzija, drame, romantike i suza. Sve je to prelijepo i prirodno, ali haljine koje djevojke i žene biraju često graniče sa zdravim modnim razumom.

Elie Saab

U rujnu prošle godine udavala se jedna od mojih prijateljica iz djetinjstva stoga sam doletio iz Velike Jabuke na par dana isključivo radi vjenčanja. Ali već tog ljeta posjetili smo nekoliko "prestižnih salona" vjenčanica u kojima možete doživjeti napadaje klaustrofobije. Perje koje izlazi iz dekoltea, Swarovski kristali koji padaju sa svih strana, čipka, svila, saten, til - sve na jednom modelu. Pa onda taj "princeza" volumen. Pitam prodavačicu imaju li nešto, hmm..., minimalnije? Žena me gleda kao da sam potpuno lud. Onda predlaže veo od tri metra, malenu jaknicu od bijelog krzna. Kada je konačno prijateljica izašla ispred ogledala izgledala je kao božićno drvce. S tim da smo se zbilja trudili pronaći što minimalniju haljinu. Onda idemo iz Splita u Zagreb, iz jednog salona u drugi. Na vješalicama opet til, perje, kristali, broševi pa se vade tijare... Buduće mladenke i njihove majke oduševljeno hiperventiliraju. Promatram ih i zbilja se radi o lijepim ženama na kojima vidite da imaju ukusa, ali kada zakorače u salon vjenčanica sav razum kao da nestaje.

Ponovno zaključak: sve žele biti princeze i svaka želi nadmašiti vjenčanicu koju je nosila prava prijateljica ili "prijateljica s Facebooka". Onda otkrivam to špijuniranje preko weba gdje se promatra što je "ova nosila" ili što je "ona nosila". Vrši se istraživanje i profiliranje. Po pitanju mode žene su kompetitivne kao što se muškarci natječu sa svojim autićima. Najbolji dio tek dolazi. Prijateljica je izabrala dvije haljine i raspituje se oko cijena. Ljupka prodavačica krene ispaljivati cifre da bi na koncu došla do nekih 20.000 kuna za Elie Saab vjenčanicu. Dakle, 20.000 kuna za posudbu vjenčanice koju je, naravno, već nekoliko djevojaka nosilo. Nisu sve 20.000 kuna, ima i jeftinijih, ali brojke su sumanute.

 

 

Razumijem da je to izuzetno važan dan kada je žena u potpunom centru pažnje, sve se mora zabilježiti, pritisak je velik, tu je fotograf pa kamerman, pa kuma koja je na Instagramu, djeveruše na Twitteru, ali i dalje ne mogu razumjeti zašto ona tamo stoji poput torte. Ne želim reći da svaka žena mora izgledati kao potpuno suluda minimalistica u haljini inspiriranoj bolničkim kutama, ali pitam se zašto se vjenčanje i stil tako rijetko druže. Vjenčanice su evoluirale i danas izgledaju miljama daleko od onih iz 80-ih ili 90-ih godina, ali i dalje su kraljice pretjerivanja kada je riječ o modi. Trenutak vjenčanja trebao bi biti bezvremenski, nezaboravan, jedinstven... Haljina je tu da bi služila tom trenutku. Taj bezvremenski stil kaže kako je manje više. Čak i među poznatim osobama teško je navesti primjere žena koje su se odlučile za originalne i toliko posebne vjenčanice da oduševljavaju svojim stilom i efektom koji odolijeva vremenu. Prva mi na pamet pada Bianca Jagger koja se za Micka Jaggera udala u Saint Tropezu davne 1971. Prelijepa Bianca odlučila se za besprijekorni Yves Saint Laurent bijeli smoking koji je šokirao tadašnji celebrity establishment. U novije doba tu je Kate Moss u predivnoj haljini s jednostavnim naramenicama i skrivenim detaljima koji se pojavljuju tek na završnom dijelu haljine. Kate je imala Johna Galliana kao dizajnera, ali glavnu riječ vodila je upravo ona.

Kate Moss

Tu je Keira Knightley u kratkoj koktel haljini i bijeloj jaknici od tvida. Keira je podsjećala na mladu princezu, ali to je izgledalo potpuno bezbrižno i nonšalantno. Žena je doslovno trčala i slobodno se kretala u svojoj haljini. Mogu samo pretpostaviti da se na taj najvažniji dan u svojoj vjenčanici žena mora osjećati ugodno, zaštićeno, kao da je u svojoj drugoj koži. Ne znam zašto plaćaju tolike goleme cifre za posuđenu haljinu iz koje u većini slučajeva napadaju kristali i pernati ukrasi. Postoji li ista ljepše i senzualnije od jednostavne slip vjenčanice u boji bisera s legendarnim španjolskim "mantilla" velom obrubljenim čipkom. Bez cirkona, broševa i perja. Sve što ćete u tom slučaju vidjeti je senzualnost sretne žene s muškarcem svog života. Upitno je hoće li ikada vjenčanice, kako u svijetu tako i kod nas, proći kroz taj bezvremenski stilski filter. Realnija je opcija da će djevojke uvijek željeti biti princeze. Pod svaku cijenu. Barem na jedan dan. A tek maturalne haljine? To je jedna sasvim druga, duga i zastrašujuća modna priča.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor