Search

Haute couture u brojkama: sve što morate znati o luksuznom svijetu mode

Haute couture u brojkama: sve što morate znati o luksuznom svijetu mode

Visoka moda

Tekst: D.D.


Image: Buro247.ru

Modne kuće nemaju pravo kreirati couture kolekcije dok ne dobiju posebnu dozvolu francuske federacije visoke mode - Fédération française de la couture. No, sama je definicija visoke mode jako maglovita, a da ne pričamo o tome kako je čitava ta grana mode obavijena velom misterije. Gotovo nikad ne saznajemo ništa od brendova koji takve kreacije stvaraju, a ni klijenta koji ih kupuju, a još rjeđe će se uz bilo kakav haute couture komad vezati neka brojka. Zato je portal The Fashion Law sakupio niz činjenica o tom zatvorenom svijetu mode.

2 - minimalan broj probnih primjeraka za klijenta, prema pravilima Fédération française de la couture.

12 - broj modnih kuća koje su u sezonu proljeće/ljeto 2018. sudjelovale na Tjednu visoke mode, među kojima se nalaze Christian Dior, Givenchy, Maison Margiela, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille i Chanel.

15 - minimalan broj stalno zaposlenih u ateljeu kuće, također prema pravilima Fédération française de la couture.

16 - broj klijenata koje je u 2009. godini imao Jean-Paul Gaultier, prema podacima Vanity Faira.

45 - postotak couture kreacija od čitave prodaje brenda Elie Saab, sa stalnim povećanjima potražnje iz zemalja kao što su Turska, Grčka, Rusija, Ukrajina, Kazakhstan...

50 - broj lookova koji je prema prvim pravilima francuske modne federacije dizajner morao predstaviti u sklopu svoje couture revije.

100 - broj krojačica zaposlenih na couture kolekciji Chanela za sezonu proljeće/ljeto 2015.

135 - broj sati koji su prosječno potrebni da se izradi jedna Dior haljina.

1945 - godina kada je Fédération française de la couture uspostavio niz pravila za revije visoke mode. Promjene su uvedene tek 1992. godine.

4,000 - toliko otprilike postoji kupaca couture mode na cijelom svijetu. Od toga je 200 stalnih kupaca, a među njima su Daphne Guinness, Lena Perminova, Ulyana Sergeenko i jordanska kraljica Rania.

6,000 - broj sati koji je bio potreban da se stvori posljednji look na reviji brenda Ralph & Russo za proljeće/ljeto 2016. godine.

$ 50,000 - $ 300,000 - prosječna cijena couture kreacije, prema BBC-u.

$ 1,000,000 - cijena koju može postići Dior vjenčanica, prema Reutersu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više