Search

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije?

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije?

Jean Paul Gaultier započeo je novu igru prepustivši kreativnu kontrolu Chitose Abe

Tekst: D.M.


Image: Imaxtree

Nakon što je Jean Paul Gaultier napustio poziciju kreativnog direktora istoimene modne kuće, najavio je kako će dizajnerica  Chitose Abe iz kuće Sacai postati prva u nizu kreratora koji će dizajnirati pod imenom JPG. Pripala joj je čast kreirati ni manje ni više nego kolekciju visoke mode koja će biti prikazana u srpnju.

"Jedva sam čekao da ovaj koncept postane stvarnost i vrlo sam ponosan predstaviti Chitose Abe kao prvu gošću dizajnericu. Spreman sam joj dati potpunu slobodu pri dizajniranju", izjavio je Gaultier za portal WWD.

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 1)

S konceptom gosta dizajnera upoznao nas je high street brend H&M početkom 2000-ih desetljeća. Tada omiljeni švedski brend ulične mode 2004. se udružio s Chanelovim Karlom Lagerfeldom, a kolekcija je s vješalica svih H&M-ovim lokacija nestala u nekoliko sati. Prva modna kuća s kojom su surađivali bila je Lanvin 2010., a odmah godinu nakon upustili su se u suradnju s talijanskom kućom Versace. Kolaboracija se pokazala iznimno uspješnom i uvela nas u potpuno novi narativ.

Surdanja između Supremea i Louisa Vuittona također je bila jedna od onih koje su obilježile 2010-te, posebice zato što je prije suradnje francuska kuća vodila nekoliko parnica protiv ovog skejterskog brenda. Supreme i Vetements dva su igrača koja su postala majstori u suradnji, a 2017. je bila godina kada je koncept kombiniranja potpisa eksplodirao. Za proljetnu kolekciju te godine Demna Gvasalia je surađivao sa 17 brendova među kojima su bili Levi's, Champion, Dr. Martens i Manolo Blahnik. Kate i Laura Mulleavy, dizajnerice koje stoje iza brenda Rodarte, prošle su godine također pametno iskoristile trend spojivši ga s još jednim trendom - inkluzivnošću. Njihova suradnja s brendom Universal Standard izazvala je odlične reakcije te osigurala dobru zaradu.

Versace x H&M

Louis Vuitton x Supreme

Kolaboracija će, čini se, u desetljeću pred nama doseći nove razine.

Naime, Monclerov Genius projekt iz 2018. doveo je pregršt dizajnera koji su se imali prilike poigrati njihovom naprednom tehnologijom i u nju utkati svoju kreativnost. Osim toga, krajem veljače svjedočili smo sklapanju jednog od najjačih dizajnerskih dueta - Miuccije Prade i Rafa Simonsa. Dvojac će dizajnirati prvu zajedničku kolekciju za rujan, a mnogi već nagađaju kako će hibridno dizajnersko tijelo povećati obujam obožavateljske demografije, ali i popuniti Pradinu blagajnu.

Još 2016. dvoje je dizajnera otvorilo duše na portalu magazina System i otkrilo kako modi treba nešto novo, a predložili su upravo koncept koji će Gaultier ostvariti.

"Stvar koju bih zaista voljela je raditi s Rafom. Možda bi moda trebala raditi poput muzeja koji ima svog kustosa, ali također ima i gostujuće kustose. Moda je prestala istraživati svoje mogućnosti i treba ju ponovno osloboditi", izjavila je Prada u intervjuu.

Situacija u kojoj se našla Chitose Abe, doduše, nije kolaborativne prirode već joj Gaultier prepušta potpunu kreativnu slobodu, nešto što se rijetko da vidjeti u modnom svijetu, no iako je zasad izuzetak, ovakav bi vid suradnje mogao postati nova it stvar u modnim krugovima. Te ćemo plodove okusiti tek u srpnju. S obzirom na to da je Gaultier u dobroj poziciji za eksperimentiranje s mladim talentom, za razliku od drugih modnih kuća čiji bi dizajneri radije dali ruku u vatru nego se odrekli te časti, do sljedeće suradnje možda ćemo morati čekati tjedne mode u rujnu. Na pamet nam je odmah palo nekoliko dizajnerskih gostovanja koja bismo mogli vidjeti sljedeće sezone.

Phoebe Philo za Calvin Klein

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 2)

Posrnula kuća od 2018. ne dizajnira ready-to-wear kolekcije, a kako se šuška o dizajneričinom povratku na scenu, možda je baš injekcija njezinog modernističkog štiha ono što američki klasik treba.

Marc Jacobs za Moschino

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 3)

Kada ne dizajnira za elitne gotičare i pobornike grunge, Jacobs se odlično snalazi u pop estetici koja je Moschinov potpis.

Virgil Abloh za Tom Ford

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 4)

Ablohov posljednji podvig bio je odricanje od athleasurea i stvaranje prve kolekcije muške klasike. Kako bi se mladi dizajner snašao u studiju s najfinijim odijelima?

Alexander Wang za Jil Sander

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 5)

Jil Sander je modna kuća koja se polako, ali sigurno vraća na modne radare. S obzirom na to da mngo dizajnera danas dijeli minimalističku crtu s brendom, bilo bi zanimljivo vidjeti kako koji minimalist doživljava njihovu estetiku, počevši s Wangom.

John Galliano za Dior

Injekcija kreative: Jesu li dizajnerska gostovanja budućnost modne industrije? (фото 6)

Da si nije priuštio antisemitski skandal 2011., Galliano bi vjerojatno još dan danas bio dizajner kuće koja je doživjela procvat za njegova vodstva, a u društvu koje žeđa za nostalgičnim ujedinjenjima, njegov bi povratak značio toliko više.

Leave a comment

više