Search

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica

Tekst: BURO.


Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 1)

Već smo pisali o velikoj popularnosti dizajnerskih komada iz druge ruke, ali i o rastućoj potražnji za vintage torbama koje su nešto cjenovno prihvatljivije, a trenutno ih nose i žene koje mogu bez problema priuštiti sve iz nove sezone. Pritom mislimo na Bellu Hadid, Hailey Bieber pa i sve Kardashianke koje svaki dan pokazuju svoje kolekcije torbi na Instagramu. Kako bismo dobili informaciju iz prve ruke i saznali koje su to točno struje koje vladaju na tržištu “preowned” torbica, u pomoć smo pozvali Niku Bijelić koja već neko vrijeme uspješno vodi stranicu Deal Hunter Croatia na kojoj možete pronaći bezbroj dizajnerskih stvarčica, ali i vrši usluge personal shoppinga za brojne klijente iz Hrvatske i inozemstva. Nika nam je kazala da u Hrvatskoj vintage torbe još uvijek nisu popularna kategorija što je čudi s obzirom na to da su Hrvatice jako trendovski orijentirane i da s kupovinom vintage primjeraka itekako mogu uštedjeti novac. Nika nam je izdvojila torbe koje vrijede za vječne klasike i koje ćete moći preprodati za još veću cijenu, kao i neke vintage primjerke koje možete kupiti online po stvarno dobroj cijeni i uživati u djeliću modne povijesti koji nosite sa sobom.

Na vrhu svetog grala je Hermes

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 2)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 3)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 4)

Za Birkin i Kelly bez iti malo grižnje savjesti mogu reći da dijele prvo mjesto. Na prvu su najnedostupnije zbog imidža koji Hermes njeguje, a zapravo ih u vintage varijanti nije teško pronaći, pa čak i (za Hermesove pojmove) po nelošim cijenama. Sve ovo vrijedi ako ste spremni na kompromis i šarm koji vam vintage torba donosi sa sobom u nasljeđe. Otkako su obje postale popularne, u niti jednom trenu kroz njihovu povijest nisu doživjele stagniranje u cijenama. Dapače, i za vrijeme najvećih ekonomskih kriza, cijene su im strelovito rasle. I Birkin i Kelly su torbe koje su investicija za čitav život, pa i ako ih kupite s malo istrošenim rubovima ili nekom ogrebotinom uvijek će biti statement komad s kojim ćete se osjećati moćno. Također ih možete poslati u „bag clinics“ koje vraćaju sjaj vintage Hermes torbama, a ako ste spremne za korak dalje, predlažem da ih pošaljete na custom oslikavanje.

Chanel classic flap 2.55

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 5)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 6)

Torba koju ne treba posebno predstavljati, san (skoro) svake žene, sinonim za stil, eleganciju, klasiku, cjenovno puno prihvatljivija od Hermesa, torba koja se može prenositi s koljena na koljeno, pa iz tog razloga čak postoje i bag clinics koje ih restauriraju i dovode u prvobitno stanje. Nakon povećeg broja što novijih, što više ili manje starijih Chanel torba koje su mi prošle kroz ruke, odgovorno tvrdim da su za kvalitetu proizvodnje devedesete bile zlatne godine Chanela. U to vrijeme nisu imali hiperprodukciju te je za hardware korištena 24k pozlata, a kože korištene u to vrijeme još uvijek mirišu na kožu i "tope" se pod prstima. Za prvu Chanel torbu uvijek bih predložila crnu, u veličini medium ili small (optimalna i za dnevnu i za večernju varijantu). Ako na Chanel gledate kao na svojevrsnu investiciju, caviar skin je u tom slučaju veliki plus. Link koji uvijek šaljem klijenticama koje moraju prespavati odluku o kupnji ili dobiti muževo odobrenje, je onaj na Oxfordsko istraživanje koje jednoglasno zaključuje da je bolje uložiti u Chanel, nego u nekretninu.

Dior

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 7)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 8)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 9)

Lady Dior je najpoznatija torba istoimene kuće i jedna od najpoznatijih torba svih vremena. Na početku je bila još samo jedna od torba iz radionice Dior Ateliera i u vrijeme kad je "izašla" nije imala ni ime, ali kada ju je ponijela Lady Di doživjela je svjetsku slavu i od 1995-e do danas je jednako tražena, poželjna, istovremeno moderna i klasična. Na second hand tržištu ih se u pravilu može jednostavno naći, a ako imate malo sreće (i strpljenja!), može se naći po nelošim cijenama. Svakako je torba za cijeli život i ako razmišljate treba li vam ili ne- rekla bih da vam treba, a sve i da vam jednom dosadi, ne bi je trebao biti problem prodati.

Louis Vuitton

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 10)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 11)

Ruksak s monogramom je možda na prvu malo dosadan odabir, i od svih silnih LV torba većini ruksak ne bi bio ni u prvih pet, ali je istinski ikonički komad kad govorimo o Louis Vuitton modelima iz samih početaka. Izrazito kvalitetan, ovaj model je sam po sebi bezvremenski i također ne gubi na vrijednosti (dapače vintage LV ruksaci su jako poskupjeli u zadnjih godinu, godinu i pol). Po svom iskustvu mogu kazati da kada sam ga kupovala prije 6-7 godina nisam bila sigurna u tu kupovinu. Međutim danas vam odgovorno tvrdim da je to jedan od komada za koji ste se mislili vrijedi li investicije, pa ste shvatili da vrijedi. Jako je funkcionalan, kvalitetno izrađen i odgovara svakom stilu.

LV Manhattan

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 12)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 13)

U ovom trenutku ova torba doživljava tihi come back koji mogu primijetiti prije svega po tome što prodavači s kojima surađujem traže sve više i više novaca za nju, i jer se jako brzo proda. Po meni je to odlična torba za ženu bilo kojih godina- jako je stylish, zlatni detalji joj daju na posebnosti i ekstra dozu luksuza, a po obliku spada pod torbu koja može ispuniti očekivanja svake zaposlene "ozbiljne" žene.

Fendi Baguette

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 14)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 15)

Ili bilo koja manja Fendi torba sa zucca uzorkom. Ovo je možda najpodcjenjenija torba na našem tržištu, barem iz mog iskustva, kako potražnjom tako i odazivom na istu. To mi je apsolutno nevjerojatno s obzirom na to da je Fendi 2019-e napravio novu verziju tog najpopularnijeg modela, ali ovaj put u kožama različitih boja i u različitim materijalima. Ova torba je doslovno bila zvijezda svakog Tjedna mode u rukama svjetski poznatih djevojaka. Jos uvijek se može naći po stvarno dobrim cijenama, a zucca uzorak na suptilan način podigne svaku odjevnu kombinaciju.

Gucci Jackie bag

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 16)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 17)

Ova torba se na početku zvala Fifties Constance, a slavu je doživjela kao i Diorova Lady Di torba. Naravno ponijela ju je žena najmoćnijeg čovjeka na svijetu u to doba i apsolutna ikona stila- Jackie Kennedy. Od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas, pojavljivala se skoro u svakoj kolekciji, u različitim interpretacijama originalne izvedbe. Gucci se nedavno vratio na početak i izbacio kolekciju istoimene torbe. Odlična vijest za ljubiteljice ovog modela je što se vintage modeli u različitim varijacijama- od monogram tekstila, do kombinacije monogram tekstila i kože, i na kraju krajeva same kože, mogu još uvijek naći po više nego prihvatljivim cijenama.

Celine Luggage bag

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 18)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 19)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 20)

Svakako po godini predstavljanja nije torba koja spada u vintage, ali za ljubitelje ove kuće je svakako bezvremenski must have. Iako se službeno smatra trendovskom torbom, ona je sasvim sigurno zaslužila status klasika. Luggage bag nije dizajnirana s namjerom da bude glamurozna torba kao što su neki drugi gore navedeni modeli, a s obzirom na to da je nastala prije samo malo više od deset godina, napravljena je s namjerom da upotpuni i "digne" svaki urbani i moderni look. Njihove cijene na second hand tržištu dosta variraju, ali ako razmišljate o kupnji iste, preporučila bih vam da pogledate opcije na second hand tržištu i uštedite dobru svotu.

Bottega Veneta

Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 21)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 22)
Imamo najveći vodič za kupnju second hand dizajnerskih torbica (фото 23)

U posljednje vrijeme doživljava modernizaciju vlastitog identiteta, kako bi se približili mlađim generacijama. Usudila bih se kazati da su malo pokleknuli pred željom da postanu više "mainstream" i instagramični jer je njihov dizajn do nedavno bio rezerviran isključivo za lowkey kulerice i kategoriju ozbiljnih poslovnih žena. U ovom trenutku nema garancije koliko će jedna od njihovih super trendy torba, kojih sam i sama veliki obožavatelj, biti trendy i hoće li prijeći u kategoriju klasika, ali ako vam se sviđa luksuz ("stare" Bottege) i ako istinski cijenite taj old school način proizvodnje i kvalitete koji je i dan danas apsolutni prioritet kuće, poznata "intrecciato", odnosno isprepletena koža je nešto što trebate imati u ormaru kao dio modne povijesti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više