Search

Insider: donosimo vam najbolje savjete za kupovinu vintage traperica

Insider: donosimo vam najbolje savjete za kupovinu vintage traperica

Tekst: BURO.


Kupovina traperica je sama po sebi komplicirana - ali itekako vrijedna utrošenog vremena kada konačno pronađete onaj par koji vam uljepša život (ne, nije hiperbola). Kad su u pitanju vintage traperice, igra se diže na nivo iznad pošto pronaći kroj, boju, obradu i materijal koji želite zaista nekad izgleda nemoguće. Dodajte na to i online kupovinu i nećemo vas kriviti ako poželite od svega dići ruke.

Ali, nemojte.

Osim što su održiva opcija i što neki klasični i vintage modeli brendova kao što su Levi’s, Wrangler i Lee kotiraju poprilično visoko u stilskoj igri, vintage traperice će od vas napraviti i modnog insajdera. Nije jednostavno kao 1, 2, 3 ali nije ni teško ako za ovaj zadatak odvojite malo vremena i truda. Evo kako.

SavJet #1: RASTEZLJIVE ili ne?

Ovo je prvo i osnovno pitanje koje si trebate postaviti: želim li traperice koje su rastezljive ili one koje nisu? Traperice koje se rastežu su uglavnom napravljene od mješavina koje često uključuju standardnu pamučnu twill tkaninu i poliester i/ili spandeks, one nerastezljive su uglavnom pamučne (i nevjerojatno kul). Pažljivo proučite etiketu kako biste znali šta dobivate, ali i kako da održavate traperice koje kupujete.

savJet #2: izmJerite se

Insider: donosimo vam najbolje savjete za kupovinu vintage traperica (фото 1)

Iako su veličine vintage garderobe uglavnom mnogo konzistentnije od današnjih (pošto su vrijedile prije nego što je koncept vanity sizing zavladao industrijom), kada su traperice u pitanju veličina ovisi i od brenda i od desetljeća u kojem su šivene. Zbog toga je jako važno da znate svoje mjere - obujam struka, obujam bokova i dužinu nogavice (s unutrašnje strane) - prije nego što se upustite u potragu. Imajte na umu i to da se neke traperice skupljaju poslije pranja, a neke rastegnu dugim nošenjem. Uspoređivanje svojih mjera sa mjerama konkretnog para traperica je jedini način da budete sigurni jesu li vam dobre, bez obzira na to što kaže etiketa.

savJet #3: 100% pamuk je broj 1

Insider: donosimo vam najbolje savjete za kupovinu vintage traperica (фото 2)

Traperice od 100% pamuka nije lako pronaći bilo da kupujete putem Interneta ili u second hand trgovini, a jedan od glavnih razloga je što su neki od najboljih i najtraženijih kolekcionarskih modela iz ove skupine. Ovi su se modeli uglavnom proizvodili u SAD-u između 1990-ih i ranih 2000-ih te se smatraju kvalitetnijima od svih kasnijih, ponajviše zbog materijala od kojeg su sašiveni.

savJet #4: važno je odakle si

Međutim, samo kada je riječ o trapericama. Mnoge zemlje karakteriziraju različiti i vrlo specifični vintage stilovi, pa nije zgorega malo ih proučiti prije nego što izvadite kreditnu karticu. Oni koji vole najklasičnije modele pamuka bez rastezanja, najbolje je potražiti npr. traperice proizvedene u SAD-u.

savJet #5: prigrlite nesavršenost

Insider: donosimo vam najbolje savjete za kupovinu vintage traperica (фото 3)

Prije dvadeset godina Abercrombie & Fitch s jedne su strane izazvali bijes, a s druge strane apsolutno oduševljenje kada su predstavili traperice koje su već tretirane tako da izgledaju istrošeno. Dakle, sve zbog čega biste odustali od kupnje rabljene jakne s trapericama je prednost. Rubovi s resicama i odšiveni džepovi izgledaju savršeno cool, a da ne spominjemo koliko je vremena potrebno da se postigne onaj mekani istrošeni efekt koji svi volimo i koji je - s vintage modelima - praktički na izvol'te od prvog trenutka.

savJet #6: “kupujte manje ali kvalitetnije”

Čak i ako ste zakleti maksimalist, kada kupujete vintage traperice vrijedi maksima "manje je više". U prijevodu, ovo znači da što pametnije odaberete to ćete manje morati mijenjati, bacati i kupovati novo. Ne izbjegavajte da za traperice koje vam do kraja odgovaraju platite i malo više nego što ste planirali sve dok ste sigurni što kupujete. Obratite pažnju na važna pitanja održivosti i načine proizvodnje koja su često veoma problematična baš kada je jeans u pitanju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više