Search

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku

Miroslava Duma, Kate Lanphear i revija brenda The Row


Image: Foto: Privatni album

Iza nas je još jedan Tjedan mode u američkoj prijestolnici koja otvara turbulentni modni mjesec. Tko je uspio pogledati 350 revija u devet dana nemam pojma, ali New York nikada nije bio toliko izvan kontrole kao proteklog tjedna. U tom cirkusu ne uživa nitko, a najmanje stanovnici Manhattana koji se moraju boriti sa zakrčenim prometom i tisućama ekscentrika koje oko Lincoln centra trčkaraju u divovskim platformama, perikama, kostimima...

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 1)

Kada ih usporedite s francuskima, američki dizajneri baš i ne mare za izgled svojih pozivnica. Iako su iste prva slagalica za otkrivanje nove kolekcije, pojedini dizajneri isključivo šalju e-mail pozivnice, dok ostali imaju isti izgled pozivnice zadnjih nekoliko godina. U New Yorku se sve vrti oko funkcionalnosti.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 2)

S obzirom da je u Velikoj Jabuci na trenutak zahladilo, bila je to izvrsna prilika za uvući se u Saint Laurent Paris bikerske hlače. Za ovu ekspediciju bilo mi je potrebno dvadeset minuta i pomoć dvoje ljudi iz ureda. Hedi Slimane je genijalac, ali za nošenje njegovih hlača potreban vam je vremenski stroj. Kako biste se vratili u siluetu iz 15. godine života.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 3)

Alexander Wang uvijek ima najbolju glazbu i najopušteniju scenografiju koja vrišti "downtown" efektom. Njegova djevojka ultimativna je kulerica koja ne mari što netko misli o njoj. Na Wangovim revijama svi na trenutak postanu mladi i misle kako mogu nositi njegove ultra kratke hlače. Ali samo na trenutak.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 4)

Prvi red i dalje je poprište vrućih tračeva, a što je pista uža to su tračevi opasniji jer kao da su svi povezani u jednu, ne tako veselu, družinu. Vrijeme prije revije krati se pregledavanjem e-mailova, ali i maničnom uporabom Instagrama kao da sutra ne postoji.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 5)

Negdje na polovini Altuzarrine revije, Kate i ja shvatili smo kako smo zapravo odjeveni u gotovo identične Saint Laurent košulje. Tko ju je obukao prvi apsolutno nije važno, ali zato smo se na račun sličnog razmišljanja itekako zabavili poslije revije.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 6)

Kao da mi je cijeli tjedan prošao u znaku Saint Laurent - cijeli jedan dan sam izbjegao revije zbog snimanja za tu francusku modnu kuću. Ovo su komadi iz grunge kolekcije inspirirane stilom Courtney Love.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 7)

Modna kuća Edun, čija je vlasnica supruga Bona Voxa, okupila je potencijalno najsnažniji prvi red New Yorka. Tu je bio frontmen RHCP-a Anthony Kiedis, top modeli Linda Evangelista i Christy Turlington...

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 8)

Moje vječne partnerice u zločinu i ovu sezonu bile su Elizabeth i Alexia, osnivačice i urednice magazina System koji je u svom prvom izdanju predstavio ekskluzivni intervju s Nicolasom Ghesquièreom. S ovim damama ne samo da dijelim auto nego provodimo zajedno gotovo svaki modni dan punih mjesec dana.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 9)

Kultni Opening Ceremony proslavio je svoju desetu obljetnicu na sasvim neobičan način. Pistu su pretvorili u garažu, a iz modela luksuznih jurilica izlazile su djevojke i mladići predstavljajući najnoviju kolekciju. Nakon garage chica slijedio je ludi after party do ranih jutarnjih sati.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 10)

Najekskluzivniju reviju imale su sestre Olsen za svoj The Row. Njihova revija je okupila svega stotinjak uzvanika iz cijele industrije. Za razliku od tipično nervoznih, dizajnerice Mary Kate i Ashley cijelu su reviju provele u prvom redu s pogledom izuzetnog odobravanja.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 11)

Iako se na Manhattanu nalazi cijeli niz restorana, samo je jedan Mercer Hotel u koji se obavezno svraća ako ste toliko sretni da uhvatite stanku između revija. Dok jedete najbolji brunch u gradu pokraj vas će prolaziti svi: od Karla Lagerfelda do Rachel Zoe.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 12)

Naša Mira je nezaustavljiva sila prirode jer nitko ne može pogledati toliko revija i pojaviti se na toliko događanja u jednom danu kao ona. Žena posjeduje toliko energije i elana da joj se možete samo diviti. Uz sve to: ne šeće se samo u odjeći poznatih dizajnera, već redovito promovira ruske i ukrajinske talente pored horde vrištećih blogera.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 13)

Najlegendarniju fotografiju tjedna mode u New Yorku objavila je Saskia, društvena fotografkinja francuskog Voguea, koja je uhvatila nesvakidašnju reakciju na pojavu carice Anne Wintour. Kraljica doslovno ledi krv u žilama.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 14)

New York misli na apsolutno sve, tako da su svima nama na konstantnom raspolaganju Lexus limuzine s vozačima. Što je izuzetno korisno jer na kraju dana morate se oprostiti od vlastitog automobila i u pomoć zvati Lexus.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 15)

Tjedan mode je Tjedan mode, ali Marc Jacobs je tjedan za sebe. Njegova pozivnica i dalje je nedodirljivi totem modnog uspjeha. Svega desetak minuta prije njegove revije dogodio se tako snažan prolom oblaka da smo svi sjedili od glave do pete mokri.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 16)

Make-up kolekcija u prvom je planu pa su svi uzvanici na poklon dobili cijeli set ruževa i pudera koje je Jacobs nedavno lansirao. Kutija je poslije izvanredno poslužila kao šešir za obranu od kiše. Marc očito misli na sve.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 17)

Set za novu reviju nalikovao je na plažu u New Jerseyu koja je potpuno uništena uraganom i zametena limenkama, starim automobilima i loncima. Dok smo proučavali set shvatili smo kako je revija još jednom počela točno u 20 sati. Zbog čega su je propustili brojni urednici zapeli u kišnoj oluji.

Izvještaj Grge Zečića s Tjedna mode u New Yorku (фото 18)

Nakon čak devet radnih dana Tjedna mode nema ništa bolje nego u petak ujutro spakirati svoje stvari i otići u Hamptons na dugi, relaksirajući vikend sa svojim omiljenim knjigama. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više