Traži

Je li australska moda sljedeća velika stvar u svijetu?

Je li australska moda sljedeća velika stvar u svijetu?

Dominacija australskog dizajna na svjetskoj modnoj sceni


Unatoč udaljenosti od najvećih svjetskih modnih središta, Australija se uspjela nametnuti kao značajna karika u globalnom fenomenu zvanom modna industrija

Iz sezone u sezonu pojavljuju se novi dizajneri koji svojim promišljenim kolekcijama razbijaju monotonu medijsku sliku, prepunu propovijedi o trendovima koje slijepo prate europski i američki dizajneri. Najveći je korak za otvaranje modnih granica Australije učinila Kym Ellery, kada se njezino ime u listopadu prošle godine pojavilo na službenom rasporedu pariškog Tjedna mode. I prije tog trenutka svjetske su trendseterice nosile njezine zvonaste hlače, no činjenica da je uvrštena uz bok brendova kao što su McQueen, Céline i Dior, značila je priznanje od strane strogih europskih modnih starosjedilaca.

Ellery

Nakon toga, val australskog dizajna preplavio je SAD i Europu. Kristen Stewart se pojavila u showu Jimmyja Kimmela u haljini Marca i Camille Freeman, a njihov su brend Camilla&Marc uskoro počele nositi i Kirsten Dunst te Kate Bosworth. Sestra i brat Freeman radili su neumorno na svom brendu te i sami uspjeli dogurati do Tjedna mode u Parizu, a pravi je pokazatelj njihovog uspjeha činjenica, da su poput velikih svjetskih modnih kuća pokrenuli sestrinsku liniju M&C koja nudi dizajnerske komade po pristupačnijim cijenama.

Camilla and Marc

Toniju Matičevskom, Australcu makedonskih korijena o kojem smo već pisali, sjekira je pala u med kad je reality zvijezda Kim Kardashian odjenula njegov komad, ni manje ni više nego na dodjelu Grammyja. Jedna od odlika njegovog rada je skulpturalnost odjevnih predmeta koje oblikuje nevjerojatnom lakoćom zahvaljujući tome što je sam vrlo vješt u krojenju i šivanju, čime se malokoji europski ili američki dizajner može pohvaliti. Osim Kim, njegove su komade odjenule i Solange Knowles te Olivia Palermo koje se redovito uvrštavaju na liste najbolje odjevenih žena svijeta.

Toni Maičevski

Najeksponiranija pripadnica klana Kardashian upisana je i u djelić životopisa tajanstvenog Josha Goota, još jednog australskog talenta, kada se pojavila u njegovim komadima u editorijalu novog broja australskog Voguea na čijoj se naslovnici također našla. Goot njeguje čistu estetiku i neboje, a i njegove je komade nosila već spomenuta obožavateljica antitrendovskih dizajnerskih rješenja, Solange Knowles.

Josh Goot

Na dugom popisu novih australskih imena našli su se i brendovi Dion Lee, KitX, C/MEO Collective, Zimmermann, Sass and Bide i niz drugih, a sve je to neodoljivo počelo podsjećati na one dane kada su na isti način europsku modnu scenu prodrmali Skandinavci, kao što su Acne i Filippa K. Čak i stil koji Australci njeguju podsjeća na skandinavski - prigušenost kolorita, akromatski tonovi razigrani bogatstvom tekstura i gomilanjem tkanina. No, u australskom je stilu ipak vidljiv utjecaj morskih valova i beskrajnih toplih dana. Njihove su siluete precizno krojene, ali i dalje mnogo opuštenije od skandinavskih geometrijskih uniformi.

Kym Ellery će ženu odjenuti u strogo muško odijelo, ali će mu pametno smještenim naborima dati novi ritam i individualni karakter. Time je, čini se, i osvojila oštra kritičarska pera i otvorila put mladim talentima iz zemlje down under, koja bez sumnje polako postaje neka nova Skandinavija.

KitX

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor