Search

Je li Instagram narušio ideju nedodirljivog francuskog stila?

Je li Instagram narušio ideju nedodirljivog francuskog stila?

Danas smo svi french

Tekst: Dina Dončević

Image: Instagram

Kada ste posljednji put otvorili modni magazin ili portal, a da na stranicama niste pronašli savjete kako se odjenuti po uzoru na Parižanke ili kako svojoj garderobi dati taj poželjni french chic izgled? Stil Francuskinja nešto je o čemu bi se mogli napisati romani, a osim članaka, na tu temu postoje i poglavlja knjiga iz pera tih istih chic francuskih djevojaka. Oko njihova stila donedavno je postojala doza mistike i koliko god se mi ostali trudili nikako nismo mogle uhvatiti taj moment, taj slavni francuski "je ne sais quoi". No, s nastankom društvenih mreža, a tu pogotovo mislimo na Instagram, i to se promijenilo.

Je li Instagram narušio ideju nedodirljivog francuskog stila? (фото 1)

Ovog ljeta to je postalo posebno vidljivo... Francuskinje kao da su se trudile biti ekstremno french (kako mi to obični smrtnici vidimo) i u tom svom trudu sve su na kraju izgledale kao Jane Birkin na vrhuncu slave. I to ne samo one, već i pola djevojaka na svijetu. Nije bilo Instagram posta u kojem niste vidjeli boho bijelu bluzu ili top, naravno od pamuka i lana jer, kao što smo naučili, Francuskinje preziru umjetne materijale, vintage traperice visokog struka, obaveznu košaricu kao torbu te špagerice. To je ovog ljeta bila općeprihvaćena estetika, a sve što je općeprihvaćeno u svijetu mode, Francuskinje za to ne mare - ili barem je nekoć tako bilo. I dok su tako Francuskinje zadovoljavale zadanu Jane Birkin formu - za koju se svi možemo složiti da je ikona stila - mi smo u moru klonova izgubili pojam francuskog chica. Gdje su nestale nonšalantne cure razbarušene kose koje od jutra do mraka hodaju u breton majici na prugice, tamnoplavom kaputu, skinny jeansu i balerinkama, i pritom, gdje god se pojavile, izgledaju kao da baš tamo pripadaju? Gdje su s ulica nestala ultimativne coolerice kao što je Emmanuelle Alt u svojoj bikerskoj jakni i kožnatih hlačama? Što se dogodilo s Parižankama koje prevrću očima na nešto što je trendi, a ne uklapa se u njihovu furku? Gdje su djevojke kojima je muza Ines de la Fressange, istovremeno otmjena i ležerna, koja već godinama nosi jedno te isti sako i bijele traperice (a zapravo ih ima sto u ormaru)? U tome je bila i caka, bile smo "okružene" Francuskinjama koje znaju što im pristaje, a nakon što su to otkrile, slijepo su se toga držale, dok je ostatak svijeta trčao za aktualnim trendovima. One su od trendova bile miljama daleko, a mi smo svejedno uzdisali za njihovim outfitima.

Je li Instagram narušio ideju nedodirljivog francuskog stila? (фото 2)

Njihova je garderoba u jednu ruku minimalistička - bazira se na klasičnim komadima koje se mogu nositi vječno, a s druge strane rade ono od čega mnogi od nas bježe - gomilaju hrpe istih majica ili sakoa, koje su baš "one". Jeste li primijetili da Carine Roitfeld već godinama nosi bluzu, midi suknju i cipele s visokom potpeticom? Ili barem inačicu tog outfita. Koliko god možda zvuči dosadno, upravo je to ono što je Francuskinje odvajalo od ostalih - za njih nikad nisu vrijedila pravila aktualne sezone, na njih ništa nije utjecalo, već su se držale provjerenog recepta. Od njih smo naučile da su dobar baloner, kaput ili kožnata jakna osnovna stila. Od Françoise Hardy, od Coco Chanel od Caroline de Maigret... Od njih smo saznali da je ključno izgledati skupo, a pritom ne potrošiti hrpu love na svoj outfit. Shvatile smo da smijemo nositi svilu na traper. Garance Doré otkrila nam je Zargazm - otkrivenje komada odjeće za kojeg će vam svi reći "nema šanse da si to nabavila u Zari". Saznali smo da nisu samo dućani izvor odjeće, već je to i muški ormar - nema ničeg boljeg od klasične bijele košulje - te da dobar sako baš svemu daje dozu profinjenosti pa iako ispod njega skrivali već isprani t-shirt s rupama i stare traperice. Naučili smo i o lokalpatriotizmu, odnosno odijevanju u komade francuskih brendova koji će se moći nositi još godinama jer su u suštini klasični. Diskretni luksuz bio je esencija njihova chica. Također, nisu se odijevale za prigodu (ili fotku za Instagram), već za sebe i u skladu sa svojim stilom, a na kraju su se mogle uklopiti gdje god su poželjele i s tim što su samo nabacile na sebe. U ormaru su imale esencijalne komade i znale su što na njima funkcionira. Danas u njihovom ormaru, uz komade u crnoj i neutralnim tonovima, s nečim ukradenim iz maminog ormara što s godinama izgleda samo bolje, vise i komadi prekriveni logotipom.

Je li Instagram narušio ideju nedodirljivog francuskog stila? (фото 3)

To su žene koje su nas naučile da se ne prilagođavamo ničemu nego da furamo svoj stil. A dogodilo se to da sve Francuskinje izgledaju isto. Francuski stil, koji se prije nije mogao svesti na jedan look, sada je postao upravo to. Pokušajem odašiljanja french looka u svijet putem Instagrama narušila se ta magična esencija francuskog stila. Osim toga, Instagram je i glavni krivac za to što smo svi postali izloženi mnogim markama za koje nismo znale da uopće postoje, ali su trenutno jako hot, recimo kao danski brend Ganni. Malo po malo su francuske brendove u garderobama naših stilskih ikona, počeli zamjenjivati neki s drugom vibrom, jer ih svi na Instagramu imaju. I tu se polako počeo gubiti identitet. Utjecaj autsajderskih brendova možda je doprinio raznolikosti na ulicama francuskih metropola, ali je isto tako "uništio" french look. Francusku svojeglavost i nonšalanciju nagrizle su i promjene u načinu konzumiranja mode - fast fashion čak je i tu instituciju, vječno chic Parižanku, natjerao na prilagodbu.

Ma, svi smo postali tako prokleto french, zato što nam je sve postalo dostupno, pa i u uvid u stil tih nekad nedodirljivih Francuskinja. Obično se događa da ono što postane dostupno, odnosno "komercijala", prestaje biti cool što bi se vrlo lako moglo dogoditi i s francuskim stilom. Na rubu smo, naime, da izgubimo svoje omiljene modne heroine, koje su potpale pod utjecaj komercijalizacije mode i pritom izgubile sebe te izumiranja pojma francuskog stila kao takvog. No, nisu one jedine, slična stvar se događa i sa Skandinavkama koje su donedavno bile "nove Francuskinje", a već ih sada možemo okarakteriziriati kao uniformirane. Možemo se složiti da nam je Instagram donio puno toga dobroga, ali nas je doveo i do toga, da pod utjecajem društvenih mreža, odnosno estetike koja se na njima promovira, svi izgledamo isto. Na "screenshot pa shopping" metodu nisu ostale imune ni one, uvijek svoje, Francuskinje. A od toga jedino mogu profitirati modni brendovi koji će napraviti copy-paste kombinacije s fotografije Jeanne Damas na police svog dućana i čekati porast prodaje, dok smo svi mi ostali na gubitku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više