Search

Je li nova naslovnica Voguea utjelovljenje licemjerne demokratizacije mode?

Je li nova naslovnica Voguea utjelovljenje licemjerne demokratizacije mode?

Jednakost ponovno u drugom planu


Image: Buro247ru

U doba razbijanja rasnih i ostalih granica u svijetu mode, Vogue je ponovno previdio jedan od najvećih uzroka različitosti u društvu - klasu

Ožujska naslovnica američkog Voguea posvećena je 125. godišnjici tog magazina i dizajnirana je da slavi američke žene. Na njoj se stoga nalaze Liu Wen (koja je Azijatkinja), Ashley Graham (koja predstavlja zajednicu plus size modela), Kendall Jenner i Gigi Hadid (pripadnice bogatih američkih obitelji dragih srcu Anne Wintour), Imaan Hammam (Nizozemka egipatsko-marokanskih korijena) i Adwoa Aboah (Britanka podrijetlom iz Gane). Naizgled, skupina različitih Amerikanki (Amerikanke su po tome što tamo rade, što je očita referenca na Trumpovu zabranu ulaska u SAD za imigrante), no sve su "prihvatljive" boje kože, vrlo svijetle puti čak i ako su crnkinje. 

Dobar izbor modela, tu se nema što prigovoriti, no je li doista tako inkluzivan? Ta demokracija koju promoviraju zapravo je vrlo licemjerna jer je postotak modela crne ili žute rase i dalje daleko manji od onih bijele rase te se nakon Tjedana mode još mjesecima vode pravne bitke o tom pitanju.

Generalna premisa otkrivena je u videu koji prati fotografije naslovnice, a u kojem se djevojke zabavljaju na plaži, odjevene u iste pulovere. "Pa mi smo, kao, sve jako različite, ali smo i sve u istoj industriji," kaže Kendall Jenner. "Imamo svoje različitosti, ali smo sve prekrasne. Sve je prekrasno."

Vogueovi autori objašnjavaju što je Jenner zapravo htjela reći: "Te djevojke predstavljaju seizmičku promjenu tektonskih ploča u modnoj industriji Novi standard je da nema standarda i mi smo se pridružili tom pokretu. Viva la Revolution! Svi smo sretni! Svi se uklapamo!"

No, unatoč toj inkluzivnosti i demokraciji o kojoj tobože govori, Anna Wintour nije objasnila zašto su u centru ove naslovnice koju su snimili Inez i Vindooh, Gigi i Kendall dok su modeli drugih rasa sa strane, a Ashley Graham stoji u profilu iz kojeg je njezino tijelo jedva vidljivo.

Licemjerje koje je Vogue pokazao ovom naslovnicom nadilazi sve što su do sada radili

Ako ste već žurili na veliki sastanak s novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom, kao što je to učinila Wintour ili pak njezin prijatelj Kanye West, onda se nemojte pretvarati da se protivite zabrani ulaska u zemlju za Meksikance i imigrante iz pojedinih zemalja Bliskog Istoka, i tobože promicati demokraciju i toleranciju.

"Koju hranu iz McDonald'sa voliš najviše, Liu Wen?" - pita Gigi Hadid svoju kolegicu. Liu Wen se smije i kaže da voli pomfrit, a Gigi nastavlja: "Ja sam vrlo egzotična, ali vjerojatno ne kao Imaan. Iako vjerojatno dijelimo dio DNA. Što uopće znači biti Amerikanac? Ne znam. Ali moji su roditelji došli siromašni u ovu zemlju - možda to znači biti Amerikanac."

Ako uspijete zanemariti vrlo čudnu usporedbu palestinskog i egipatskog DNA, zamislite jadnog Mohammeda Hadida koji je pregovarao o zemljištima u Jeruzalemu s britanskim vlastima, a kasnije je počeo raditi s Američkom informativnom agencijom i za "Voice of America" u Siriji. A onda je 1980. jadni Mohammed kupio hotele Ritz-Carlton u New Yorku i Washingtonu za 150 milijuna dolara. Jadni siromašni imigranti.

Generalno, ideja o ovakvoj naslovnici je pozitivan trend koji pomaže ljudima drugih rasa osim bijele da se probiju unutar modne industrije i to je sjajno. No, u toj snažnoj želji da budu u skladu s tim (nažalost) trendom, Anna Wintour je zaboravila na jedan od najvećih uzroka različitosti u društvu - klasu. Sestre Hadid su jako daleko od jedne majke s djetetom koja je stigla iz Irana i ostala zatočena na JFK-u. I iako modeli tobože progovaraju o svojim problemima tijekom života u SAD-u, a urednica šalje poruku o važnosti tolerancije - u Vogueu se nisu usudili dotaknuti pravih problema i uzroka tolike mržnje u svijetu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više