Search

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode

Staša Randall

Tekst: Dina Dončević


Image: Franjo Matković,
Buro arhiva

Kroz koji dan čitav će se modni svijet sjatiti u britansku prijestolnicu jer tamo, naime, uskoro počinje jedno od najvažnijih događanja u godini - Tjedan mode. U toj će hektici koja će vladati sudjelovati i hrvatska dizajnerica Staša Randall. Ona se tamo neće naći kao slučajni prolaznik ili gost, već će novu kolekciju svojeg brenda STASA Design, koja počiva na ideji jednakosti za sve žene bez obzira na godine, nacionalnost, vjeru ili veličinu, predstaviti u sklopu London Fashion Weeka. I to po drugi put. Protiv treme pomaže joj i znanje stečeno prošle godine, ali i bogato iskustvo koje je skupljala na zagrebačkom TTF-u, radom u Selfridgesu te u ateljeu francuskog dizajnera Rolanda Moureta. Na Tjednu mode najprije će se prezentirati u sklopu "Pop Up Shopa", a 18. rujna njezina će kolekcija biti prikazana na eventu u londonskom Sohu. Evo što nam je otkrila povodom toga.

Ovo je drugi put da imaš priliku svoju kolekciju predstaviti na Tjednu mode u Londonu. Kako je prošlo prvi put, što si sve naučila i kako se to odrazilo na tvoj brend?

Tako je, ovo je moj drugi put da izlažem na London Fashion Weeku, ali ove godine sam dobila dvije prilike za izlaganje. Imam "Pop Up Shop" na stanici Old Street koja je iznimno trendi, a povodom otvorenja, moja kolekcija će biti prikazna na eventu koji organizira modna platforma WearTheWalk.

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode (фото 1)

Prošle godine je bio prvi put da sam bila dio LFW i bio je divan osjećaj - svakako prošle godine mi je sve bilo novo, zaista sam pun naučila od tada i to novo gradivo sam prenijela u ovu godinu. I dok sam prošle godine sudjelovala s jednom platformom iz New Yorka, ove godine sam striktno gledala da su iz Londona - oni mi mogu više pružiti i bolje me usmjeriti. Nakon prošlogodišnjeg izlaganja dobila sam mail iz britanskog Vougea sa željom da objave mali članak o mom brendu, nedugo nakon toga i mail od Tatlera, koji je zaista veliki magazin u Velikoj Britaniji i onda su me, za kraj, kontaktirali iz Glamour UK i objavili su moj outfit iz prijašnje kolekcije kao "outfit of the day".

Dizajnerica Staša Randall

Reci nam nešto više o kolekciji koju ćeš predstaviti...

Predstavljam kolekciju za proljeće/ljeto 2019. pod nazivom Equality. Kolekcija je nastavak vlastitog istraživanja pojma modest u modnom dizajnu. Ideja je bila spojiti modest i trendi, tradicionalno i suvremeno. Pri izradi kolekcije posebnu pažnju sam posvetila odabiru materijala, pa tako koristim bambus, bambus svilu i pamuk. Također, i samoj izradi odjevnih predmeta što sam imala prilike izvrsno izučiti radeći za Roland Moureta. Čitava se kolekcija sastoji od 20 stylinga, a minimalistički kimono, kaftan, haljine, hlače te bluze samo su neki od upečatljivih komada. Paleta boja koja prevladava kreće se od crne do bijele preko prljavo ružičaste i duboko plave.

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode (фото 2)

Moja prijateljica Mariam prije 23 godine doselila se u London iz Iraka i prije tri godine me tražila da joj za jedan event dizajniram nešto skromno i umjereno, a opet trendi i chic, pa sam tada počela istraživati modu Bliskog Istoka. Ispalo je da nam se sviđaju isti komadi, ali ih drukčije nosimo što je dovelo do toga da smo surađivale na ovoj kolekciji. Na snimanju kampanje okupila sam tim hrvatskih profesionalaca koji rade u Londonu. Kolekciju je fotografirao Franjo Matković, koji je u London došao samo zbog toga, za makeup i frizure bile su zadužene Kristina Pavlović i Tea Grakalić, a model Tatjana Galić pozirala je uz Indeyarnu Donaldson Holness, britansku glumica koju smo nedavno imali prilike vidjeti u blockbusteru "Absolutely Fabulous".

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode (фото 3)

Tvoja je prijašnja kolekcija bila objavljena u utjecajnim medijima i prošlo sudjelovanje može se smatrati velikim uspjehom. Vjerujem da će tako biti ovog puta, a koja su tvoja očekivanja i želje?

I ja se iskreno nadam da će i ova kolekcija zasjati na nekim stranicama od velikih časopisa. Divan je to osjećaj, kada odete na kiosk, kupite Vogue i vidite svoje kreacije unutra. Zaista sam puno truda uložila u ovu kolekciju, ali nisam bila sama, tu je i moja prijateljica Mariam, koja mi je bila inspiracija te priča od koje je potekla cijela kolekcija. Moja očekivanja i želje su da prenesemo poruku da smo svi jednaki, bez obzira na vjeroispovijest ili boju kože, želimo naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena koje dolaze iz različitih miljea.

Koji je sljedeći korak za STASA Design?

Sljedeći korak je revija koja će biti po prvi puta izlagana povodom modnog tjedna u Zagrebu, odnosno na eventu Bipa Fashion.Hr. Zaista sam uzbuđena jer će to biti prvi put da izlažem u Hrvatskoj. I jako se veselim da ću pružiti priliku našim ljudima da vide sve što stvaram. Nakon toga slijedi još više rada i početak stvaranja nove kolekcije, a mogu vam odati i malu tajnu. Nova kolekcija za sezonu jesen/zima 2020. će se sastojati od organskih i eko materijala.

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode (фото 4)

Što bi savjetovala hrvatskim mladim dizajnerima koji sanjaju o ovakvom inozemnom uspjehu?

Svakako bih rekla "take a risk" jer će se sigurno isplatiti ako si uporan i zaista to želiš! Treba iskoristiti svaku priliku, upijati svo znanje i uvijek biti jedan korak ispred. Težak je to put, ali treba biti uporan i vjerovati u sebe. Također, savjetovala bih da praksu odrade vani, puno se nauči u studijima poznatih dizajnera - tek onda vidite kako se stvara kolekcija, koji su to postupci i što ti je sve potrebno...

I bonus pitanje za kraj - kako da se mi u Hrvatskoj dočepamo tvog dizajna?

Kolekcije možete potražiti na mojoj stranici putem koje je moguće naručiti, a ako želite vidjeti kolekciju uživo, morat ćete, barem za sada,  potegnuti do Pule - Komo design store će od ožujka imati većinu komada iz kolekcije "Equality". Također, radim na tome da moj brend bude dostupan i u Zagrebu, a čim postane, o tome ćete biti obaviješteni putem mojih profila na Facebooku i Instagramu.

Jedna odlična hrvatska dizajnerica za koju možda ne znate sudjeluje na londonskom Tjednu mode (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više