Search

Jesu li Skandinavke pale pod utjecaj prevelikih street style očekivanja?

Jesu li Skandinavke pale pod utjecaj prevelikih street style očekivanja?

Rezime viđenog

Tekst: Ana Pavić


Image: imaxtree

Kao i svemu što doživi veliku popularnost i skandinavskim trendsetericama se događa gubljenje identiteta

Kada ste mali, takoreći svedeni na neki uski krug poznavatelja i obožavatelja određene estetike, vjerno pratite svoj put i nemate opterećenje isporuke određenog dojma. Skandinavske djevojke su, bez obzira na to što netko kaže, dugo vremena bile dobro čuvana tajna modnih entuzijasta i djevojaka koje su tražile nešto više od mlataranja dizajnerskim torbicama i total lookovima kojima nas često zasipaju "trendseterice" na fotografijama sa svjetskih Tjedana mode. Ove djevojke su bile "real deal", svježe, neopterećene, nosile su neke domaće brendove pri čijem je izgovoru zapadni svijet lomio jezik, uvijek su imale najljepše nijanse plavih pramenova na glavi i čudom su uspijevale izgledati zanimljivo u poprilično monokromatskim odjevnim kombinacijama. Bile su modni Vikinzi našeg doba koje su s obožavanjem pratili selektirani modni mediji i gore pomenute entuzijastice Skandi stila.

U posljednje dvije godine situacija se promijenila Skandinavski način života je postao filozofija koju su poželjeli ugrabiti svega siti, a uvijek gladni Amerikanci. Sve što postane popularno u Americi doživi neviđenu ekspanziju u kratkom roku i istom se brzinom potroši. Odjednom su američki mediji počeli pisati o skandinavskoj djevojci kao "it" proizvodu, opisujući njihov stil kao potencijalnog nasljednika vječnog francuskog chica koji je svima već počeo izlaziti na uši, ali adekvatne zamjene nije bilo. Skandinavske djevojke su tako dočekane raširenih ruku, secirane kao u nekom modnom laboratoriju i izložene auditoriju kroz komade koje nose. Tu je po mom skromnom mišljenju došao kraj Skandi fame.

Stockholm

Ako ste pratili street style reportaže sa skandinavskih Tjedana mode koje smo vam vjerno donosili kroz prošlih dva tjedna, sigurno ste uvidjeli da sve pršti od "it" komada koje Vogue i InStyle predlažu u svojim "morate imati" sekcijama. Svaka druga žena na fotografiji je imala Balenciagine cvjetne čizme od tekstila, Gucci torbicu, Vetements majicu s kapuljačom, plisirane suknje u metalik bojama ili papuče s krznom. Da u naslovu teksta nije pisalo Street style Stockholm, pomislili biste kako se radi o Milanu. Tek na ponekoj fotografiji smo mogli zamijetiti žene koje bi svojim odijevanjem trebale vjerno predstavljati taj Skandi stil koji ih je proslavio. Na njih je pao teret svjetskog odobravanja i isti ih je poklopio, što je očigledno iz svega što nam se prezentiralo za vrijeme Tjedana mode.

Stockholm

Gubljenje identiteta je jako lagan zadatak u digitalnoj eri gdje korisnici Instagrama prožvaču stvari i ljude te ih potom stave u neki "recycle bin" iz kojeg će ih po potrebi izvući ako netko opet pokrene trend u kojem će isti biti relevantni. Ta igra je poprilično nemilosrdna, brza i destruktivna. Većina djevojaka koje smo pratili tijekom godina sa skandinavske modne scene, napravile su neki odmak od klasičnog prešetavanja ispred street style fotografa. Vode svoje blogove koje su pretvorile u online stranice, bave se stylingom ili nekim drugim kreativnim zanimanjima u području modne industrije. One su bile perjanice Skandi stila koje su utabale put za neka nova lica. Šteta je jedino da ta nova lica nemaju moć da nam zadrže pažnju i izazovu bilo kakvu reakciju osim déjà vua.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više