Search

Joan Didion: njujorška intelektualka čija su djela otkrivala raspad američkog morala i kulturološkog kaosa

Joan Didion: njujorška intelektualka čija su djela otkrivala raspad američkog morala i kulturološkog kaosa

Uvijek samozatajna


Image: PR

27. listopada je na Netflixu izašao dokumentarac "The Center Will Not Held" koji je režirao njezin nećak, Griffin Dunne, a približit će nam snagu literarnog stvaralaštva spomenute Joan Didion

Moguće je da još uvijek niste čuli za Joan Didion, ali ste ju sigurno zamijetili u kampanji za Céline, koju je snimila prije samo dvije godine. 82-godišnji model u kampanji potegnuo je rasprave, ali Phoebe Philo je tada točno znala što radi.

Tko je Joan Didion? 

Joan  Didion prvenstveno je spisateljica i autorica nekoliko romana i eseja, scenaristica i bivša urednica američkog Voguea. Za nju svi govore da je pionirka novog vala novinarstva i jedna od najvažnijih američkih spisateljica, a njezina intelektualna težina više je puta nagrađivana i javno priznata. Godine 2013. bivši američki predsjednik Obama dodijelio joj je nacionalnu medalju za umjetnost i humanističke znanosti, a kritičari iz struke su komentirali da je to priznanje veliko baš kao i ona sama. 

Interes javnosti najviše je privukla objavom svoje prve zbirke eseja "Slouching Toward Betlehem" 1986. godine u kojem je pisala o svojem životu u 60-ima koje je provela u Kaliforniji. Njezina odjeća, navike, manire, pa čak i prehrana (poznata je činjenica da od 70-ih godina ima istu kilažu) uvijek su bili na meti znatiželjnika i vjernih pratitelja koji su itekako uzbuđeni što će u dokumentarnom filmu moći saznati više detalja o njoj. 

Joan Didion: njujorška intelektualka čija su djela otkrivala raspad američkog morala i kulturološkog kaosa (фото 1)

Za vrijeme karijere u američkom Vogue, Joan je upoznala svojeg budućeg supruga koji je u tom trenutku bio novinar časopisa Time. Oženili su se u ranim 60-im godinama i preselili u Los Angeles u kojem su se zadržali dvadesetak godina. 1966. godine posvojili su kćer Quintanu Roo Dunne. Nedugo nakon toga Joan je doživjela živčani slom koji je dokumentirala u eseju "The White Album", a nakon psihijatrijskog vještačenja dijagnosticiran joj je napad vrtoglavice, ali i multipla skleroza. 

Ništa ju nije zaustavilo u daljnjoj karijeri te je živjela i hodala snažno utabanim putem koji je zacrtala. No, sudbina  je htjela drugačije i 2003. godine zadesile su je dvije velike tragedije. Njihova kći se razboljela od upale pluća koja je rezultirala komom, a suprug je doživio fatalni srčani udar. Nedugo nakon toga, umrla joj je i kći i to baš u vrijeme kada je Joan imala promociju jednog od svojih najpoznatijih djela "The Year od Magical Thinking" ili Godina magičnog razmišljanja, jedina knjiga koja je prevedena na hrvatski jezik. Tada je imala samo 39 godina i od tada pa sve do danas živi u New Yorku. 

Što možemo očekivati od filma? 

S obzirom na bogatu dugogodišnju karijeru, moglo bi se snimiti i nekoliko filmova o njoj. Ovaj dokumentarac će se fokusirati na njezinu karijeru kada se bavila političkom i društvenom tematikom, ali neće izostati ni kasnije razdoblje njezine karijere tijekom koje je proizvela svoja najosobnija djela. Intervjui s njezinim suradnicima i prijateljima koji su podijelili neka od svojih najdražih iskustva s Joan. 

Tako se s guštom prisjećaju zabava u 70-im godinama koje je organizirala zajedno s pokojnim suprugom Johnom Gregoryjem Dunneom. Opisuju kako je Joan svako jutro silazila na doručak noseći crne sunčane naočale, a potom bi sjedila u tišini za stolom, pila ohlađenu Coca-Colu, grickajući pritom samo bademe. Isto tako je poznata informacija da je Warren Beatty uvijek tražio da sjedne pored nje na zabavi jer je bio za nju jako zainteresiran. Pored navedenog, možda je i najzabavnije otkriće ono da je mladi Harrison Ford dok još nije bio glumac, gradio terasu na njihovom ljetnikovcu u Malibuu. Kasnije su ga pozivali na zabave na kojima se pojavljivala tadašnja filmska elita poput Stevena Spielberga, Natalie Wood i Martina Scorsesea. Sudeći po objavljenim crticama i traileru za film, čeka nas jedna lijepa priča koju je režirao njezin, prvenstveno nećak, na što je ona zapravo jedva pristala. Na njegov prijedlog da snimi film, nazvala ga je telefonom i rekla kako zapravo nije našla dovoljno razloga da ga spriječi u naumu. Griffin se upustio u tu avanturu jer kako kaže, nije mogao zaobići nešto tako veliko. 

Joan Didion: njujorška intelektualka čija su djela otkrivala raspad američkog morala i kulturološkog kaosa (фото 2)

"Joan Didion  natjerala me da razmišljam o novinarstvu na način na koji nikada to nisam činio. Kroz tekst uhvatiti vrijeme i mjesto radnje, nije mala stvar" - izjavio je nedavno za časopis Los Angeles Times. Joan Didion, samozatajna i mistična, krhka i lijepa spisateljica odavno je zacementirala svoj legendarni status i ostala vjerna svojem britkom izričaju, dok je u stražnjem džepu nosila svoje neutješno slomljeno srce. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više