Search

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica

Tekst: Tina Lončar


Image: AUD SHULE,
Aleksandra Martinovic

Profinjena. Ženstvena. S dozom urbanog chica. Bezvremena, ali začinjena modernim, neočekivanim pomakom. Luksuzna. S bezbroj inovativnih konstrukcijskih rješenja. Stilski rafinirana, odvažna i drugačija, a opet nosiva. Sve su to epiteti kojima bismo mogli opisati estetiku beogradske dizajnerice Jovane Marković.

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 1)

Plodna modna karijera Jovane Marković otpočela je 2007. godine kada je debitirala na Fashion weeku u Beogradu. U tih 14 godina Marković je publici prikazala nebrojeno mnogo kolekcija, snimila editorijale i naslovnice za sve prestižne modne magazine u Srbiji, nanizala brojne nagrade, kao što je Elle fashion award za najbolju zimsku kolekciju 2013. godine, te sudjelovala na mnogim renomiranim svjetskim modnim sajmovima kao što je pariški Who’s Next i Tranoi, OPB u Vicenzi te Capsule u New Yorku u kojem i dalje povremeno boravi i radi. Premda je butik u Beogradu otvorila 2010., dajući time brendu ozbiljan početak, Marković voli spomenuti kako pravom prekretnicom smatra suradnju s Not Just a Labelom koju je pokrenula potkraj 2013. i koja joj je dala pravi vjetar u leđa otvorivši joj mogućnosti da svoj dizajn predstavi i inozemnoj publici. I to kakvoj! Upravo zahvaljujući spomenutoj platformi, svojevremeno ju je kontaktirala i stilistica Raquel kojoj se svidio jedan baloner, a na koncu je taj komad, koji je Jovana ponešto prilagodila pozornici i performansu, na svojoj glazbenoj turneji nosila - Beyoncé.

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 2)
Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 3)

S obzirom na to da na Instagramu pozorno pratimo sve što izlazi iz vrijedne radionice Jovane Marković, poželjeli smo je pobliže upoznati i otkriti što se sve promijenilo u tih 14 godina stvaranja, što joj je posebno važno u radu, ali i što priprema za jesen.

Prošlo je već 14 godina otkako si svoju prvu kolekciju predstavila publici na Tjednu mode u Beogradu. Sjećaš li se tog trenutka? Kako si se uopće našla u modnim vodama?

Još odmalena me je jako zanimala umjetnost, slikarstvo, crtanje mi je pružalo najveće zadovoljstvo. Znala sam da ću izabrati neki vid umjetnosti kao karijeru, moda je samo spontano došla. Prije 14 godina na fakultetu smo imali konkurs gdje je nas desetero dizajnera bilo izabrano da izlaže na tjednu mode. Najviše se sjećam treme i ushićenja što sam svoju zamisao prenijela u stvarnost.

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 4)
Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 5)

Koliko se tvoja estetika od tada do danas promijenila? Kako bi ju danas opisala?

U početku sam dosta istraživala svoj osobni pečat i isprobavala razne stilove koji su mi u to vrijeme bili interesantni... Kroz iskustvo, mnogo toga se u mom dizajnu iskristaliziralo. Danas svoju estetiku mogu opisati kao neki vid urbane sofisticiranosti s akcentom na unikatne krojeve, napravljenim od kvalitetnih i prirodnih materijala.

S obzirom na to da već brojiš poduži staž, kako se od tvojih početaka do danas promijenila modna scena? Prije 14 godina društvene su mreže, primjerice, bile tek u povojima.

Zaista se dosta toga promijenilo u posljednjih 14 godina. Mislim da je modna scena mnogo napredovala uz pomoć društvenih mreža i interneta. Danas svaki brend ima mogućnost predstaviti svoje ideje i kolekcije širokoj publici, uz kreativnost koju nam dozvoljavaju moderne tehnologije.

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 6)
Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 7)
Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 8)

Kako je ova korona kriza utjecala na tvoje poslovanje? Jesi li se morala nekako prilagoditi novonastaloj situaciji, uvesti neke promjene?

Novonastala situacija je naravno dosta utjecala na moj brend, što me je navelo da svoj stil prilagodim istoj. Čini mi se da sada ljudi mnogo manje žele ekskluzivne i luksuzne stvari. Mnogo je veća potražnja za nosivijim i praktičnijim komadima. Upravo zbog toga sam 2020. godine napravila svoju prvu pod liniju DIFFUSE, koja se sastoji od trikotažnih modela, interesantnih krojeva, ali vrlo nosivih i pristupačnih.

Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 9)
Jovana Marković - beogradska dizajnerica čija estetika osvaja profinjenošću s dozom urbanog chica (фото 10)

Što ti je u tvom poslovanju osobito važno i oko čega nikada ne radiš kompromise?

Jako mi je važna kvaliteta materijala, kao i samih krojeva i izrade. Kada su ove tri stvari u pitanju, nikada ne radim kompromise. Moji komadi moraju biti dosljedni mojoj zamisli o trajnosti i održivosti.

Kako će izgledati modna jesen kroz naočale Jovane Marković? Što nam spremaš za hladnu sezonu?

Upravo radim na svojoj novoj kolekciji za jesen/zimu 2022. Ova kolekcija će biti mala ali sastavljena od esencijalnih komada za predstojeću sezonu. Ne bih puno sad otkrivala, bit će objavljena na mom siteu već u listopadu 2021.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više