Search

Kako je Billie Eilish odlučila modom protestirati protiv banaliziranja žena

Kako je Billie Eilish odlučila modom protestirati protiv banaliziranja žena

Ona se ne identificira sa svojim tijelom već glasom i misli da biste tako trebali i vi

Tekst: David Morhan


Image: Instagram

Dvije stvari koje nam padaju na pamet kada čujemo "Billie Eilish" su lijeni, šaputavi stil pjevanja i prevelika, vrećasta odjeća. Eilishine kombinacije često ne idu dalje od jednoličnog uzorka preko cijelog ansambla, a kad bismo ju morali smjestiti u posebnu ladicu, bila bi to ona s natpisom "muškobanjasta". Baš poput njezine glazbe, kojoj je nadjenut atribut antipopa, može se reći da je stil mlade glazbenice antiženstven i antipomodan. Antimodan, doduše nije, jer području antimode pripadaju modni klasici, poput smokinga, oni su kao takvi izvan mode baš kao i razne odore i kostimi.

Ono što Eilishin stil negira više od principa koji slijede dodatak "anti" jest njezin oblik tijela. Odjeća ga može afirmirati ili negirati. Afirmirajući odjevni predmet uzak je, pripijen ili skrojen blisko prateći krivulje izračunate pomoću antropometrijskih mjera, dok je negirajući onaj koji stvara potpuno drugačiju, ponekad i neprepoznatljivu siluetu potpuno transformirajući stas iz temelja. Prava čarolija na vidjelo dolazi tek onda kada nosilac zaista razumije svoj odjevni predmet, to jest, nosi ga s modnim razlogom, a ne tek da bi se zaštitio od vanjskih utjecaja. Odjevni predmeti koji negiraju ljudsku siluetu savršeni su za modni eksperiment. Moment u kojem si dopuštamo da nas odjeća koju nosimo pretvori u neku drugu verziju nas često dovodi do zaključaka da su moda i njezini poklonici plitki i lažni, a da njihovi principi počivaju na suviše frivolnim temeljima. Ako ste se pak našli u prilici da se u potpunosti prepustite svojoj modnoj kombinaciji osjetit ćete kako vas nutka na drugačiji pokret, hod, ponekad čak i način govora, a u ekstremnim slučajevima i karakter. Baš poput tijela koje se krije iza vrećastog hoodieja, šarenog serapea koji pokriva većinu figure kao kakva tuhica ili draperije hitona koje nose grčke skuplture i pokreće tu veliku, napuhanu masu, iza karaktera kojeg u zadanom trenutku igramo dok nam metri tkanine vijore na vjetru, stoji onaj pravi ja. Jednostavnije rečeno, komad koji negira siluetu, negira i jedan neželjeni sloj osobnosti.

Skrivajući svoje tijelo, otisnula se, možda sasvim nesvjesno, u istraživanje jednog potpuno različitog estetskog problema. Naglašavajući tako volumenom i uzorkom sam odjevni predmet, pretvorila ga je u prezrenu krinku, a pažnju koju je trebao privući on, odvukao je misteriozan oblik njezinog tijela. Naime, ono što je skriveno, nema svoj konkretni oblik te ostavlja mnogo mašti, pa se opet, skoro kao da se pojavila gola, našla pod rafalom komentara koji u nedostatku informacije pretpostavljaju svoju vlastitu istinu. Billie Eilish iza svojih markiranih, predimenzioniranih, hoodie kompletića, kako je mnogo puta izjavila, skriva svoje tijelo od seksualizacije i objektivizacije. Glasno je protestantski prozborila kada se na Twitteru fotografija nje u pripijenom crop topu popela na trend broj jedan, baš kao i kada ju je njemački Nylon stavio u ulogu ćelavog, nagog robota. Vrećaste su modne kombinacije ovdje oružje protiv banaliziranja glazbenica. Eilish se ne identificira sa svojim tijelom, odbija ga prihvatiti kao svoj nametnuti medij i okreće se samo glazbi. Skrivajući svoj drugi "instrument", glazbenica nam ostavlja na izbor samo slušanje i uživanje.

 

Leave a comment

više