Search

Kako je Judita Franković modno izdominirala crveni tepih filmskog festivala u Sarajevu

Kako je Judita Franković modno izdominirala crveni tepih filmskog festivala u Sarajevu

Glamur je bitan

Tekst: Ana Pavić


Image: SFF Press/envy room Instagram

Kada je prošle godine najavljeno da će Cate Blanchett biti predsjednica žirija Filmskog festivala u Cannesu modni magazini su se raspametili od sreće. Razloga za slavlje su imali, jer je Blanchett jedna od najbolje odjevenih javnih osoba na svijetu, eterična i elegantna heroina svjetske kinematografije koja se ne boji stilskih izazova, i pod rukom ima barem desetak jakih dizajnerskih kuća koje se bore za naklonost njezine stilistice Elizabeth Stewart. Blanchett, poput većine svojih kolegica, vežu određeni sponzorski ugovori te su neke odjevne kombinacije već bile rezervirane za pojavljivanja na većim premijerama. Poznato je da Blanchett već dugi niz godina surađuje s kućom Givenchy, ali i s Giorgijom Armanijem čije je zaštitno lice za parfem Si. Shodno tome najveći broj odjevnih kombinacija koje je odjenula u Cannesu su nosile potpis gore navedenih kuća. Tijekom cijelog festivala mediji su s jednakim žarom pisali o njenim red carpet izdanjima kao i o filmovima koji se prikazuju u Cannesu. Njezine beskonačne promjene haljina i dnevnih outfita činile su važan dio te aure glamura koju Cannes ima i koju nastoji zadržati. Vidite, svaki izlazak Cate Blanchett na crveni tepih ili za šetnju La Croisetteom vrijedio je stotine tisuća dolara u terminima marketinga. Svaka kuća koja je posudila haljinu je dobila pojavnost u medijima koja bi ih koštala deset puta skuplje da ih Blanchett, osoba trenutka, nije ispromovirala tih desetak dana koliko festival traje. Od predsjednice žirija, modne ikone i na kraju zvijezde s A liste očekivala se stilistička bezgrješnost i Blanchett je to itekako isporučila.

S druge strane, Sarajevo Film Festival koji je svečano zatvoren sinoć, osnovan je iz jedne druge pobude, kao velika i važna posveta gradu koji je pretrpio velika razaranja 90-ih godina. Iako je u jednu ruku krenuo kao angažirani festival, s godinama je razvijao i taj sporedni koncept glamuroznosti koji ga je učinio jedinim festivalom na području ex-Yu čiji crveni tepih vrijedi pogledati, naravno ako vas zanima moda i cijeli taj šušur koji bi trebao vladati na događanjima tog tipa. Glumice i glumci obožavaju Sarajevo, uvijek mu se rado vraćaju i ako nemaju film koji promoviraju te godine otići će u Sarajevo zbog nadaleko poznatog bosanskog gostoprimstva, odličnih tuluma koji se prepričavaju tijekom cijele godine, ali i šanse da se pokažu u glam izdanju (pogotovo glumice). Ove godine crvenim tepihom su prošetale brojne poznate žene, od Severine do Jelene Rozge, međutim jednoj je dami bila dodijeljena najveća uloga koju je ispunila dostojanstveno i što je najvažnije promišljeno.

Judita Franković u Lei Lou haljini

Hrvatska glumica Judita Franković je bez sumnje jedna od najbolje odjevenih dama s naše javne scene, po mom skromnom mišljenju među top 3 najbolje odjevene hrvatske glumice. Judita pritom nije medijski eksponirana do te faze da je gledate u svakom prokletom street style reportu sa špice ili da se fotografira na svakom eventu na kojem XY predstavlja XY brend. Štoviše, Judita nema ni Instagram profil na kojem bi, vjerujte mi na riječ, mogla zaraditi dobru lovu s obzirom na to da se radi o ženi koja se doista zna odlično odjenuti i to sama, bez intervencije stilista. Iz svih navedenih razloga jako me razveselila vijest da će Judita biti članica žirija ovogodišnjeg filmskog festivala u Sarajevu. Kako joj je ta uloga nalagala brojna dnevna i večernja pojavljivanja jako me zanimalo kako će stilski odraditi taj dio priče. I pogađate, nije podbacila.

Judita Franković u haljini brenda eNVy Room

Velika pohvala ide za promociju hrvatskog dizajna i činjenice da se nije odjenula u neke inozemne ili sponzorske brendove koji su joj se vjerojatno nudili zbog dobre pojavnosti u tih tjedan dana. Ostala je vjerna prokušanom izboru naših brendova koje inače nosi na javnim događanjima i koje je predstavila u najboljem svjetlu. Svečano otvorenje festivala je dočekala u izazovnoj custom made haljini kuće eNVy Room koji je odijevaju za sva veća događanja u Hrvatskoj, a festival je promišljeno zatvorila u dizajnu lokalnog sarajevskog brenda Kaftan Studio što je lijepa gesta, pogotovo kada poznata osoba vrši određenu funkciju na događanju ovog tipa. Na jednoj premijeri je odjenula voluminoznu haljinu brenda Lei Lou koju žena sitnije građe (kakva Judita jest) doista treba znati iznijeti, a da je haljina ne pojede. Moram napomenuti da velik broj dizajnera s ex-Yu područja nemaju plaćene oglase u modnim magazinima poput njihovih inozemnih pandana te im ovakva vrsta promocije samim time znači više.

Judita Franković u haljini sarajevskog brenda Kaftan Studio

Moda s crvenog tepiha, pogotovo na našem području, mnogima je frivolna pojava i praćenje iste je svrstano u taj koš. Istina je da u Hrvatskoj, ali i u regiji, rijetko imamo priliku vidjeti neki kvalitetan crveni tepih, a i kad se on organizira 70% odjevnih kombinacija graniči s estetikom nekog cajka showa na TV Pinku. Malo je senzualnog glamura, a previše vulgarnog seksepila koji se u mainstream medijima nameće kao balkanski standard koji to u stvari nije. Naime, u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini postoji velik broj dobro odjevenih žena iz javnog života samo im naslovnice često oduzimaju one koje "provociraju" stajlinzima. S tim na umu mogu zaključiti samo da je Judita Franković svoju ulogu članice žirija i modne ambasadorice odradila na svjetskom nivou. Oku ugodna, seksepilna, ali nikad napadna, elegantna i beskrajno šarmantna bila je idealan odabir za ovo izdanje Sarajeva.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više