Search

Kako je kultura hipija utjecala na modu?

Kako je kultura hipija utjecala na modu?

Flower power


Image: buro247.ua

Büro 24/7 zavirio je u stare prašnjave albume u potrazi za izvornim duhom 70-ih i cijele kulture koja 2015. doživljava puni procvat. Kako su se odijevala djeca cvijeća i na koji su način utjecala na današnju modu?

Cvijeće u kosi, trapezice, ležerne košulje, sandale na bosu nogu, niz šarenih narukvica, okrugle "lennonice" i odjeća psihodeličnih uzoraka – zvuči kao uniforma slučajnog posjetitelja Woodstocka ili možda ipak Coachelle 2015.? U nastavku doznajte koji su to kultni komadi svojstveni kulturi hipija, a koje danas viđamo na policama brojnih high street dućana, kao i onih dizajnerskih.

Tie-dye

Ova tehnika bojenja odjeće svoje porijeklo vuče još iz drevne Indije i Kine, a svoju je popularnost stekla tijekom 20. stoljeća i to upravo zahvaljujući djeci cvijeća. Ove godine svjedočimo njezinu ponovnom oživljenju pa ćete u raznim high-street dućanima naići na T-shirtice, lepršave haljine pa čak i hlače u šarenim bojama, a lijepe dizajnerske primjere potražite u cruise kolekcijama kuća Michael Kors, Fausto Puglisi i Emilio Pucci. 

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 1)

Trapezice

Jeste li znali da su još daleke 1813. godine trapezice bile dio uniforme američkih mornara i to iz vrlo praktičnog razloga – znatno su olakšavale skidanje teških čizmi. Međutim, svoje su mjesto u ormarima običnih građana pronašle tek sredinom prošlog stoljeća, opet zahvaljujući hipijima. Civilna verzija trapezica doživjela je i pokoje preinake: za razliku od vojničkog modela, koji se širio već od bedra, hipijevskim trapezicama nogavice se šire od koljena prema stopalu. I tako su one ponovno postale dio "uniforme", ovaj put hipijevske miroljubive uniforme. Suvremena moda također je prepoznala ovaj ležerni komad; već 90-ih trapezice su prepoznate kao jedan od najvažnijih modnih trendova, a 2015. postaju pravi must-have svih trendi djevojaka diljem svijeta. Potražite ih u kolekcijama kuća Gucci, Marni, Missoni, ali i drugih. 

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 2)

Etnički uzorci

Mokasinke, narukvice i prsluci baš poput onih kakve su nosili američki Indijanci, tunike s afričkim etničkim motivima, košulje i tunike prepoznatljivog indijskog uzorka, sandale, kaputići ležernog kroja, tradicionalni floralni motivi i paisley uzorak – ne postoji nijedna subkultura u povijesti koja je objedinila toliko etničkih elemenata kao što su to činili hipiji. I upravo njima i njihovoj raznovrsnosti možemo zahvaliti što u novoj sezoni dizajnerske kuće Dsquared2, Anna Sui i Burberry u svojoj ponudi imaju kreacije dekorirane u spomenutim motivima, s naglaskom na kulturu američkih starosjedioca, a kuća Valentino etnički je motiv zamislila kao dekonstrukciju slavenske kulture u obliku specifičnog veza. 

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 3)

Modni dodaci

Hipiji od Indijaca nisu posudili samo odjeću, već i razne dekorativne dodatke: bogate šarene pletene narukvice, koje su se poklanjale kao znak prijateljstva, i dugačke viseće ogrlice s kićankama i perlicama bili su svojevrsni talismani. Ukrašavale su se i kose. Djevojke, ali i momci na svoje su glave vezali šarene marame, a ovdje su ponovno inspiraciju pronašli u mornarima i njihovu načinu vezanja. Djeca cvijeća voljela su se kititi i cvijećem, pa su izrađivala cvjetne vjenčiće i nosila ih u kosi, a sunčane dane u travi provodila su s prepoznatljivim okruglim okvirima sunčanih naočala na nosu, koje danas znamo i pod imenom "lennonice".

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 4)

Prirodni materijali

Cijela hipijevska filozofija 70-ih godina bazirala se na povezanosti čovjeka s čistoćom prirode, u fizičkom i duhovnom smislu pa su se pripadnici ove subkulture orijentirali prvenstveno na tkanine od prirodnih materijala, kategorički odbacujući sintetiku. Materijale koje su oni birali bili su prvenstveno lan, konoplja, pamuk i vuna. Njihov primjer i danas slijede dizajneri poput Irine Karavay, Stelle McCartney i dvojca Marije Grazije Chiuri i Pierpaola Picciolija u couture kolekciji kuće Valentino.

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 5)

Natpisi i ilustracije 

Zasigurno jedan od najpopularnijih simbola ere 70-ih i hipi pokreta je znak "peace", koji objedinjuje slova "N" i "D" kao oznaku za "nuclear disarmament", odnosno simbol za nuklearno razoružanje. Hipiji su ga slavili kao simbol utopijske nade za novim dobom globalnog mira i jedinstva, a osim njega popularne su bile parole "All you need is love", "Make love, not war" i "Give peace a chance", koje su kao poruke mira i zajedništva krasile brojne T-shirtove. 

Kako je kultura hipija utjecala na modu? (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više