Search

Kako se živi moda u Japanu?

Kako se živi moda u Japanu?

Inspiracija s ulica Tokija


Image: Noriyuki Fernando Yamamura

"Mislila sam da je nemoguće da se netko zaista tako oblači svaki dan. Razmišljala sam kako se te osobe uopće zapošljavaju, odlaze li takvi na posao, u kupovinu, u poštu, na fakultet..."

Kao mnoge pripadnice ženskoga roda, i ja svako toliko znam popratiti situaciju na raznim tjednima mode u svijetu, naročito na onome najzanimljivijem – pariškome. Sve je to vrlo lijepo, no smatram kako mnogi uporno pretjeruju s bojama, uzorcima, materijalima... Ono što se vrlo često upitam kada vidim neke kolekcije je: tko takve stvari kupuje? Ako nije J. Lo, a ako ih i kupi, u kojim situacijama ih uopće može nositi? Nisam stručnjak, no prilično sam sigurna da sam dobro primijetila kako su kolekcije koje bi godinu za godinom izgledale sasvim suprotno svemu onome prikazanome na tjednu mode, tj. jednostavno, pripadale japanskim dizajnerima. Samo neki od tih su Kenzo Takada, Junya Watanabe, Yoshiyi Yamamoto, Comme des Garçons i Japancima najdraži, Issey Miyake.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 1)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 2)

Za nosivu modu uvijek treba znati izbalansirati maštu i stvarnost. Svi znamo da pretjerano avangardni komadi i oni s kojima se pozdravite već prije nego što ih ugurate u mašinu, jer već znate da iz nje nikada neće izaći isti kao što su bili, rijetko donose zaradu. Možemo se lagati da ima onih koji dizajniraju jer to vole raditi, ali zarada je u suštini cilj svakog dizajnera kojemu je u interesu da opstane i da se nastavi baviti upravo onime što voli. Kolekcije japanskih dizajnera često naizgled djeluju vrlo jednostavno i nosivo. Kompleksnost svakog komada možete prepoznati samo ako ga uzmete u ruke, opipate materijale i bolje proučite krojeve. U mnogim dućanima domaćih dizajnera, ovdje u Japanu, nisam znala nalazim li se na muškome ili ženskome odjelu, trebam li nešto provući oko vrata ili nositi to kao suknju. Jednom kada to nešto napokon uspijete odjenuti, pristaje kao rukavica i zaista se osjećate kao da ste na sebe stavili nešto na što vrijeme neće lako utjecati. Sam Yohji Yamamoto kaže da dobar komad odjeće mora biti kao partner s kojim ćete rado htjeti ostarjeti. Kvaliteta, u Japanu, ali i svugdje drugdje u svijetu, ima cijenu i to vrlo visoku cijenu. Tako i najmanji komadi spomenutih dizajnera koštaju kao ona kajgana sv. Petra.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 3)

Na veselje svih onih koji si Petrovu kajganu ne mogu priuštiti, Japan vrvi domaćim high street dućanima, ali i šarmantnim malim trgovinama mladih dizajnera koji (kako bi preživjeli) proizvode interesantne komade u limitiranom broju, po pristupačnim cijenama. Neki od poznatijih, i pristupačnijih brendova su: COS, Play by Comme des Garçons, Ape, Onitsuka Tiger (Asics), Muji (ne namještaj već odjeća), Beams, Neighborhood, Uniqlo, Y3 (Yohji Yamamoto za Adidas) i mnogi drugi.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 4)

Odjeće hrvatskih dizajnera na japanskome tržištu nema. U dućanima nećete naići niti na jedno jedino ime onih koji izlažu na jednome od desetak modnih manifestacija u Hrvatskoj. Neka mi oproste oni koje ipak izvoze na ovo tržište, ako i postoje – dobro su se sakrili. Postoji jedna iznimka na koju sam zaista ponosna, a to je moj sugrađanin, Rovinjanin Mauro Massarotto. Njega Japanci zaista vole. Naime, toliko ga vole da ne postoji concept store koji u ponudi nema njegove Sheriff and Cherry naočale.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 5)

Jednostavnost nije jedan od onih pridjeva koji nam pada na pamet kada pomislimo na to kako se Japanci odijevaju. Svaki put kada bih naišla na članak o uličnoj modi u Japanu, objavljene fotografije ostavile bi me bez teksta. Mislila sam da je nemoguće da se netko zaista tako oblači svaki dan. Razmišljala sam kako se te osobe uopće zapošljavaju, odlaze li takvi na posao, u kupovinu, u poštu, na fakultet ...

Kako se živi moda u Japanu? (фото 6)

Većina fotogalerija na koje sam i ja znala naići, često uključuju ono što ja nazivam "čudacima". Ne želim biti netolerantan malograđanin, no osobe koje se doslovno odijevaju u lutke, manga crtiće, Lolite i vile na steroidima (što dobre, što gotičke, što zle) meni su čudaci. Takve fotogalerije pobuđuju puno veći interes od, recimo, fotografije bakice koja odlazi na plac, što je i razlog zbog kojeg ih mnogi često odlučuju objaviti.

Postoji još jedan tip osoba koje će se često naći u tim istim fotogalerijama, a to su oni koje ja nazivam entuzijastima. Ove osobe žive za to da ih netko primijeti, fotografira, a zatim tu istu fotografiju negdje i objavi (većini nije ni bitno gdje to točno). Poznato je da za vrijeme Tokyo Fashion Weeka svi ovi entuzijasti napokon dolaze na svoje. Da pojasnim, ovo nisu apsolutno nikakvi celebrity ili osobe iz branše koje imaju prilike ući na reviju i pogledati ju. Ovo su sasvim jednostavne osobe koje te dane provode u okolici održavanja evenata gdje se napokon mogu prošetati u kombinacijama koje su marljivo slagali mjesecima u nadi da će ih netko zbog toga zamijetiti.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 7)

Nakon što pregledate sve fotografije bilo kakve street style fotogalerije s pravom ostanete zapanjeni te zaključite kako Japan mora da vrvi takvim osebujnim ličnostima koje žive totalno u svome svijetu. Kako ja ovdje uopće nisam susrela baš puno vila na steroidima ili entuzijasta u nenosivim avangardnim kreacijama, odlučila sam pokazati kako su Japanci zapravo stvarno jednostavni i kako itekako imaju stila.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 8)

Mladi fotograf Noriyuki Fernando Yamamura pristao je sa mnom krenuti u lov na "obične" Japance – bakice ili starije gospođe koje idu u kupovinu, studente, majke u šetnji s klincima, obitelji koje provode svoje slobodne dane zajedno, zaljubljene parove, prijatelje koji odlaze na ručak, prodavače, konobare za vrijeme radnoga vremena i druge.

Kako se živi moda u Japanu? (фото 9)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 10)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 11)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 12)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 13)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 14)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 15)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 16)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 17)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 18)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 19)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 20)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 21)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 22)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 23)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 24)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 25)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 26)

Kako se živi moda u Japanu? (фото 27)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više