Search

Kako \"Trainspotting\" utjelovljuje stil devedesetih

Kako "Trainspotting" utjelovljuje stil devedesetih

Mark Renton kao ikona u skinny trapericama


Image: Screenshot

Nakon vladavine Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji se razvio fenomen mladenačke kulture 90-ih. Tada je rođen britpop, 15-godišnja Kate Moss pojavila se na naslovnici već kultnog magazina The Face, a veliki Alexander McQueen je završavao studij na londonskom Saint Martinsu. Otprilike, u isto vrijeme počelo je snimanje filma prema knjizi nepoznatog mladog autora Irvinea Welsha, "Trainspotting"

Premijera filma održana je 1995. i, iako je izašao u vrijeme procvata Cool Britannije, njegovi su likovi daleko od britanske mladenačke kulture i koncerata grupe Oasis. Radnja je smještena u kasnim 80-ima u vrijeme kad se kultura seksa i pretjeranog glamura odrazila kroz povećanje oboljelih od AIDS-a, ovisnosti o drogama i nezaposlenosti. "Trainspotting" je tako prenio tu atmosferu, ali je svejedno postao jednim od simbola 90-ih.

Stil filma prenosi sukob stvarnog života i popularne kulture. Glavni lik kojeg utjelovljuje Ewan McGregor, Mark Renton, i njegovi prijatelji odraz su glavnih kulturnih simbola i stila 90-ih koji sada ponovno postaje mainstream:

Grunge

Grunge se obično povezuje s flanelskim košuljama, no njegova je srž antikonzumerizam zbog čega su izvođači poput Kurta Cobaina na pozornici nosili isto ono što nose i kod kuće. To je vrlo brzo ušlo u mainstream pa je Marc Jacobs 1992. predstavio kolekciju inspiriranu grungeom, Versus je predstavio kampanju sa Stellom Tennant u istom stilu, a Vogue je objavio editorijal "Grunge History and Glory" s Naomi Campbell i Kristen McMenamy.

Kako "Trainspotting" utjelovljuje stil devedesetih (фото 1)

Isto tako se odjevne kombinacije likova u "Trainspottingu" ne mijenjaju sa situacijama. Sam Renton utjelovljuje pobornika antikonzumerizma koji bježi od policije, drogira se i odlazi na rave tulume s flanelskom košuljom zavezanom oko struka. Svi se likovi, zapravo, protive društvenim normama, a istovremeno izgledaju prirodno i cool.

Punk rock

Protagonisti "Trainspottinga" u filmu slušaju američki punk 70-ih godina prošlog stoljeća čiji izvođači su nosili uske traperice, što je veliko obilježje stila Marka Rentona. Renton obožava skinny traperice kakve su nosili pankeri tog doba i uske majice koje nekad, poput Iggyja Popa, u potpunosti odbacuje. Ta je odjevna kombinacija brzo ušla u popularnu kulturu, a danas je ponovno popularna na ulicama i u dizajnerskim kolekcijama. 

Kako "Trainspotting" utjelovljuje stil devedesetih (фото 2)

Rave i radnička klasa

Pripadnici rave kulture 90-ih nosili su jarke fluorescentne boje i opuštenu sportsku odjeću. Ako pogledate nove kolekcije Goše Rubčinskog, Demne Gvasalije, Vetementsa, Hood by Aira ili Rafa Simonsa, upravo je to ono što ćete vidjeti. Takva opuštena odjeća pripadala je srednjim i nižim slojevima društva i bila je jedan od zaštitnih znakova 90-ih, a dizajneri kao što su Gvasalia i Rubčinski odrastali su u tom dobu i svoje iskustvo vješto prenose u kolekcije uz koje je ovaj stil ponovno postao mainstream. Taj stil s bomber jaknama i prepoznatljivom kratkom frizurom koji je Renton oživio predmet je istraživanja novih dizajnerskih kolekcija, a Gošha Rubčinski je za posljednju reviju angažirao niz modela koji liče na Rentona (pa i samog Rubčinskog). 

Za taj povratak stila 90-ih najzaslužnija je generacija dizajnera koji su, kao što je već rečeno, odrastali u doba 90-ih i sami nosili gore navedene stilove koji se gotovo uvijek vežu uz glazbu. Novi dizajneri poput Rubčinskog i Gvasalije zato su sada toliko popularni, dok Raf Simons i Marc Jacobs proživljavaju novu razinu slave. Istovremeno, Alexander McQueen je i dalje jedna od najvećih inspiracija za mlade dizajnere, Kate Moss ne silazi s naslovnica magazina i u dobi od 43 godine, dok za to vrijeme u kinima ponovno igra Trainspotting".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više