Search

Kanye West i kaubojski potezi

Kanye West i kaubojski potezi

Ubacivanje u raspored Tjedna mode

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Kanye West ne uči na vlastitim greškama te je i ovaj put uspio izazvati bijes Udruge američkih dizajnera i "kolega"

Čest problem kod celebrityja koji su postali dizajneri, osim manjka talenta, jest zvjezdani stav koji s lakoćom prenose iz jedne u drugu branšu. Ako ste godinama postavljeni na pijedestal i netko vam na dnevnoj bazi dodaje šalicu kave, prati vas u stopu s telefonom i iPadom u slučaju da nešto zatrebate, osiguranje vas čuva od nepoželjnog kontakta s okolinom, svijet se okreće oko vašeg rasporeda, gotovo je sigurno da ćete razviti kompleks Boga i misliti da pravila za vas ne vrijede.

Kanye West je zanimljiva jedinka Brutalno iskren na vlastitu štetu, emotivno nestabilan, strastven, egomanijak, uporan... Briljantan glazbenik i loš dizajner koji čvrsto vjeruje da se njegova stvaralačka moć bez problema prenosi iz jedne u drugu branšu, i to po sistemu ako znam stvarati glazbu onda znam slikati kao Picasso, fotografirati kao Penn i dizajnirati kao Lang. Modni svijet ne poštuje Westa i to je činjenica. Svi ušećereni tekstovi o njemu kao dizajneru i Anna Wintour koja sjedi u prvom redu samo su dio napuhanog medijskog PR paketa u kojem jedni iskorištavaju druge. Kome treba PR i medijska pompa zove Kardashiane i Westa. Primjerice, jedan Raf Simons nije dio te predstave, kao što nije bio ni Hedi Slimane dok je radio za Saint Laurent.

West

West se u većini slučajeva ponaša kao da pravila za njega ne vrijede. Banalno rečeno ne vidi dalje od svog nosa i interesa, što je dodatna frustracija za sve one koji poštuju industriju u kojoj rade. Trenutna situacija na njujorškom Tjednu mode je malo reći naleketrizirana. Velik broj dizajnera odustaje općenito od Tjedana mode i koncepta revija radi velikih troškova i stresa koji revije uzrokuju. Novac se štedi i traže se svi mogući načini za ostvarivanje nekih dodatnih prihoda. Mnogi se upuštaju u suradnje s high street kućama, sportskim brendovima, traže različite mogućnosti za ekstenzije brenda koje bi donijele neki profit. Onda s druge strane imamo Kardashiane i Kanyea Westa koji su upravo najavili dječju liniju u čijem će kreiranju sudjelovati i Kim Kardashian. Najava te kolekcije očekivano je pokrenula medijsku lavinu te već nekoliko dana ne možemo "disati" od fotografija North West u šljokičastoj haljini i parka jaknici, koje mediji neumorno dijele neznatno mijenjajući naslove.

west

Pompa je nažalost mnogih već krenula, a revija se nije ni upisala u raspored. Tu dolazimo do problema zbog kojeg je West došao u direktan sukob s Udrugom američkih dizajnera (CFDA). Raspored Tjedna mode je egzaktna stvar. Određena pravila nametnuta od krovne organizacije trebaju se poštovati. Jedno od tih pravila nalaže da se  termin revija ne smije podudarati kako bi svaki dizajner dobio šansu da mediji poprate njegov rad. West je prošle godine "utopio" mali brend Anne Bowen koja se požalila WWD-u. Bez ikakve prethodne najave objavio je da će se revija održati u isto vrijeme kada je na rasporedu bio brend Nomad. Mediji su se digli na noge i prozvali ga bahatom zvijezdom bez skrupula. Priča se ponovila i ove sezone. CFDA je prekjučer izdao priopćenje u kojem se ograđuje od revije Yeezy radi kršenja protokola.

pablo

Naime, Kanye je objavio da će se revija održati u isto vrijeme kad i ona kuće Marchesa što je nekolegijalan potez.  Iz CFDA su poručili: "Kanye West nije pristupio sa željom da ga se uključi u službeni raspored događanja na Tjednu mode. Surađujemo s 300 brendova čije revije i prezentacije koordiniramo sukladno rasporedu. Održati reviju bez prethodnog usklađivanja sa službenim rasporedom je nekolegijalno i narušava koncept Tjedna mode" - stoji u priopćenju. Kanye se oglasio danas i izjavio da će promijeniti termin svoje revije kako bi ostao u dobrim odnosima sa CFDA-om.

Do revije nas dijeli još nekih desetak dana u kojima će se sigurno isproducirati nekoliko mini skandala i sukoba kako bi se pojačao PR efekt. Od trenutka kada Kardashianke slete u New York u posjet reviji, Tjedan mode službeno završava i počinje svjetska predstava dubokih dekoltea, zamršenih obiteljskih odnosa, bivših i sadašnjih muževa, zakonite i nezakonite djece, nervnih slomova... sve začinjeno komadima iz nove Yeezy kolekcije i histeričnim reakcijama medija koji padaju u nesvijest svaki put kad Kim Kardashian odjene rasparane traperice i košulju. Neka cirkus krene...

Related articles

Buro 24/7 Selection

više