Search

Koliko ste puta odjenuli zadnju stvar koju ste kupili?

Koliko ste puta odjenuli zadnju stvar koju ste kupili?

Tekst: BURO.


Znamo da je posljednjih desetak godina modi donijelo sve i svašta i da smo još daleko od rješenja svih problema, ali smo barem postali svjesniji da postoje. Stvari nikada nisu crno-bijele te iako mi je teško pojmiti puno toga što se događa na svijetu danas, nemam dileme kada je u pitanju modna industrija i način na koji konzumiramo i kupujemo. To se mora promijeniti i pritom mislim na nas kupce. Jasno mi je da se nalazim i na strani kupca i na strani onoga tko vam o modi piše i predlaže stvari koje trebate imati i samim time ta pozicija nije lagana, ali imam odgovornost da podijelim svoje mišljenje na ovu temu.

Pitanje ekološke osviještenosti je u velikoj mjeri pitanje trajanja. U direktnom je klinču s hiper konzumerizmom kao i s potencijalnim profitom i njegovim porastom. Nekad mi se čini da se sve svodi na jednostavno pitanje: jesmo li zaboravili kako se vole i čuvaju stvari? Prije nego što me netko od vas nazove materijalistom, pitam vas jesmo li zaboravili kakvo je uzbuđenje kupiti i nositi nešto što zaista volimo zato što nam odgovara, zato što nešto govori i znači, zato što se u nečemu dobro osjećamo, a ne zato što smo to vidjeli na Instagramu? Ja nisam. I volim dva blejzera koje mi je dala mamina prijateljica, a zbog kojih su me zaustavljali na ulici. Volim i svoje haljine iz Zare i lakirane Marte i svoje haljine Dragane Ognjenović. Koliko puta sam ih odjenula? Ne mogu ni nabrojati. Ima li još stvari koje želim? Naravno da ima. Postoji cijela lista. Ali je ta lista postala pročišćena (iako ne mogu garantirati umjerenost u slučaju da me netko pusti među štendere pune novog Saint Laurenta, Jil Sandera i Khaite.) Ako je prvi korak ka rješenju problema, osvješćivanje da isti postoji, je li onda sljedeći osvješćivanje sebe i onoga što želimo biti i kako želimo izgledati? Jedno ide iz drugog, a ne obratno. Naravno da postoje i trikovi, ali oni dolaze tek kada se odlučimo na nešto. Jeste li spremni za novo poglavlje? Počnite od sebe.

Koliko ste puta odjenuli zadnju stvar koju ste kupili? (фото 1)
  • Razmišljajte o garderobi kao o dugoročnom projektu

To znači da sebi uvijek postavite pitanje koliko se stvar koju želite kupiti uklapa s ostatkom ormara. Kupujete elemente koji trebaju ići zajedno i trajati. One za koje znate da ćete dugo nositi i koje trebaju biti što kvalitetnije i neutralnije. Kvalitetno pletivo, dobra bijela majica koju ne morate baciti nakon jednog nošenja, sve što nije preskupo, ali treba trajati.

  • Uključite mozak

U prijevodu, kupujte komade koji se mogu nositi 24/7. Na primjer, blejzer treba biti takav da ga možete stilizirati i za posao i za izlazak i da bude dobro krojen za vas. Male prepravke poput duljine rukava ili pomjeranje gumba može napraviti krojačica , ali ako to nije sve, onda trebate promijeniti model ili veličinu. Drugim riječima ne kupujte.

Koliko ste puta odjenuli zadnju stvar koju ste kupili? (фото 2)
  • Kvaliteta je uvijek važnija od kvantitete

Da, ovo ste već čuli i neću to prestati ponavljati. Bolje jedna stvar koju ćete nositi nego pet njih koje stoje u ormaru i koje ste jednom odjenuli. Ključno je da razmišljate o tome da svaki komad koji imate trebate nositi na više načina i po mogućnosti kroz različita godišnja doba. O tome da vam dobro pristaje nećemo ni pričati.

  • Unisex stilovi su vam prijatelj

Slobodno potražite neke stvari na muškom odjelu – puno muških majica izgledaju odlično s odijelima, a košulje su već odavno stekle kultni status. Isto važi i za pletiva. Osobno bih granicu povukla na hlačama osim ako nemate nekog super krojača koji vam ih može prilagoditi.

  • Investirajte u kvalitetnu torbu

Ne postoji asesoar koji ima snagu kao dobra torba. Uvijek sam bila zagovornik jedne skupe nasuprot sto jeftinih torbi iako razumijem zabavu mijenjanja torbica svaki dan po raspoloženju. Ako ćete investirati u neki skuplji primjerak, neka bude crna i najkvalitetnija koju možete priuštiti. Ima moć da podigne sve što stavite na sebe, uključujući i trenirku.

Koliko ste puta odjenuli zadnju stvar koju ste kupili? (фото 3)
  • Uživajte u it komadima i trendovima

Ali s mjerom. Ona je ključna u svemu. Nema nikakvog razloga da osjećate grižnju savjest ako želite torbu ili sandale o kojima svi pričaju. Kupite neki Bottega komad, ali ne kupujte ih pet. Pored toga puno orgininalnh komada ne gube na vrijednosti i poslije ih možete preprodati i možda čak i zaraditi.

  • Uključite se na second hand tržište

Malo prosurfajte platformama poput Vestiaire Collective i depop, a kod nas i po brojnim Instagram profilima poput Deal Hunter Croatia. Možete ubosti super stvari po ok cijeni i pritom imati top styling.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više