Search

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa

Kraj jedne modne ere


Image: Foto: Büro247.ru

U sasvim dramatičnom tonu, kakav priliči modnom svijetu, jučer je zatvorena najopulentnija era pariške mode kakvu znamo. Marc Jacobs prikazao je svoju posljednju kolekciju za Louis Vuitton. Iako su svi insajderi već mjesecima znali kako će ovo biti njegovo zadnje predstavljanje pod krovom jedne od najbogatijih kuća na svijetu, iznenađenja nije manjkalo. Jacobs je pokazao jednu od najopulentnijih, najraskošnijih i najmračnijih kolekcija svoje karijere. Upravo je u "prigodnoj" crnoj boji zatvorio poglavlje dugo čak šesnaest godina.

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 1)

Američki dizajner stigao je u Pariz 1997. kao štićenik Anne Wintour kako bi pokušao gotovo iz pepela stvoriti modnu liniju luksuzne kožarske kuće. Sve ostalo pripada povijesti. Njegovo radikalno koketiranje sa svijetom umjetnosti postalo je legenda sama za sebe. Pod krovom Vuittona okupio je vodeća imena, kao što su Takashi Murakami i Richard Prince. Na Louis Vuittonovim torbama potpisali su se Yayoi Kusama, pokojni Stephen Sprouse, ali i Oskarom nagrađena redateljica i muza kuće: Sofia Coppola. Neurotična hektičnost Jacobsovih ideja nekada je bila previše snažna za vizualnu probavu, ali je uvijek ostavljala bez daha. Jacobs nije samo obilježio ovu slavnu francusku kuću, već je zatvorio eru "trojice veličanstvenih" koji su svojedobno vladali Parizom.

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 2)

Tu trojku činili su Alexander McQueen, John Galliano i Marc Jacobs. Nitko nije prikazivao toliko spektakularne revije okićene božanstvenom produkcijom osim ove trojke. Na setove su trošili milijune dolara, u Pariz privlačili vojsku paparazza, dok su hollywoodske zvijezde jedva čekale da zasjednu u njihove prve redove. Lee, John i Marc simbol su ere u kojoj su veliki dizajneri bili potpuno nedodirljiva bića s drugog planeta. Njihove godišnje plaće obilovale su nulama, a ekscentrične izjave citirane su diljem svijeta. Otići na njihovu reviju nije bio modni zadatak, već iskustvo koje svi gladni mode pamte do kraja života.

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 3)

Od njihovih zlatnih dana do danas, svijet mode se pod utjecajem onog stvarnog svijeta izuzetno promijenio. Pod pritiskom je pukao Lee McQueen počinivši samoubojstvo dok je Galliano nedugo nakon toga priredio nacistički miting svega desetak metara od svog doma. Jacobs ne odlazi pod okriljem skandala, već promjene koja posljednjih godina trese modni svijet. Dizajneri su prestali biti hollywoodske zvijezde snažnije od brendova za koje rade. Na scenu je stupila garnitura koja izbjegava eklektična svjetla reflektora, kao što su Phoebe Philo, Raf Simons i povratnica Jil Sander. Louis Vuitton postao je Marc Jacobs, baš kao što je Marc Jacobs postao Louis Vuitton. Taj idealni brak na koncu se razvio u opasnu kombinaciju. Problem leži u tome što Louis Vuitton mora opstati i bez Marca Jacobsa, ali i svakog drugog dizajnera koji ga naslijedi. Kuća mora biti snažnija i stabilnija od trenutnog domaćina inače joj slijedi klimava budućnost. Da ste prije deset godina proveli anketu i upitali modne znalce što bi se dogodilo sa Diorom da Galliano ode - svi bi vam frenetično tvrdili kako će kuća "ponovno" propasti. Ali Dior je na mukotrpno skandalozan način dokazao kako brend može nastaviti uspješnu budućnost bez obzira na ponašanje svoje ultimativne zvijezde.

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 4)

Ta detronizacija modnih kraljeva jučer je završena u beskrajnim volumenima čipke i perja kojima je Jacobs ukrasio svoje modele. Fenomenalno je pomiješao najblistavije dane Cher s viktorijanskim referencama koje je otvorio na vlastitoj reviji u New Yorku. Demonstrirao je bogatstvo svog naslijeđa, ali i svojevrsnu tugu za nostalgijom jer, ponavljam, crna boja nikada ne može biti slučajan odabir. Marc će se sada posvetiti vlastitoj modnoj kući vrijednoj gotovo milijardu dolara koja u roku dvije do tri godine želi biti predstavljena na burzi i time postati javna. Procjene kažu kako će vrijednost branda Marc Jacobs nakon tog procesa biti astronomsko visoka. Vuitton čeka radikalna promjena i potpuni estetski zaokret jer pred vratima kuće već mjesecima tapka ultimativni genijalac Nicolas Ghesquière - bez sumnje novi kreativni direktor. Ghesquière nije poznat po bogatom pretjerivanju, već po inovaciji bez premca koja svake sezone izaziva sve modne ljubitelje. Krila Jacobsovog komercijalnog uspjeha u Vuittonu daju Nicolasu izuzetnu platformu koju treba vješto nadograditi i marljivo reinterpretirati u sasvim novom smjeru. Pariz je izgubio još jednog modnog kralja, ali ne i posljednjeg. Naime, kao posljednji vladar Pariza sada lukavo i čvrsto stoji Karl Lagerfeld - dizajner u kojeg su sedamdesetih sumnjali svi, ali desetljećima nakon toga Kaiser je snažniji nego ikada.

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 5)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 6)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 7)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 8)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 9)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 10)

Grgo Zečić o odlasku Marca Jacobsa (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više