Search

Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija

Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija

Tekst: Manda Javorina


Znala sam točno koje fotografije želim za ovaj članak. Zamrznuti kadrovi redali su se u mojoj glavi. Filmovi, nekadašnji magazini, spotovi i plakati… Jedva sam pronašla tek po koji od njih i to u lošoj rezoluciji. Priznajem, psovala sam na glas.

Nisam jugonostalgična po pitanju stvarnog života zbog toga što mi je teško biti nostalgična za vremenom koje nisam mogla doživjeti ikako drugačije nego kroz prizmu malog djeteta i tuđa sjećanja, a imam i dovoljno pameti da znam da se svako vrijeme čini tamnim onima koji u njemu žive.

Kako drugačije, ako ne tamom, objasniti mnoge autentične i beskrajno vrijedne ljude na tadašnjoj sceni? Danas, kada se s ružičastim naočalama govori o nekom “zlatnom dobu” u kojem je Oliver Mandić bio Boy George prije Boy Georgea (ili bar istovremeno) i u kojem je Magi Stefanović bila Charlotte Gainsbourg prije Charlotte, taj ružičasti romantičarski veo prekriva vagone i vagone nesreće koje su ti isti ljudi vukli za sobom. Ako mislite da dramatiziram, hajde da nabrojimo tko je od kultnih ličnosti tog vremena uopće živ i u kakvom su stanju oni koji jesu. Čast izuzecima.

Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija (фото 1)

Ali. Postojala je jedna kreativna generacija iz tog posljednjeg perioda “kada smo bili svijet” koja je radila stvari direktno iz trbuha. Nevezano za to što se poslije dogodilo, svaki od njih bez izuzetka, isijava osjećajem da prirodno pripadamo svijetu ali uvijek na svoj način. Baš onako kako bi trebalo biti. I tu na scenu stupa ona nerealna i moćnija nostalgija, nostalgija za snom.

Ona je jedan od glavnih pokretača suvremenih trendova. Ne postoji ama baš ni jedan koji nije u njoj ukorijenjen, a ovo stanje više ni nema smisla promatrati dobrim ili lošim već jednostavno trajnim. Tako je u muzici, u filmu, modi, dizajnu… Moda vas konkretno može i ne zanimati, ali joj teško možete pobjeći. I zato, kad pogledam bilo koji noviji lookbook, neki stvarni ili virtualni izlog, kao i to što bi se sve moglo podvesti pod #inspo, od japija i filmova poput “Zaposlena djevojka” i “Breakfast Club”, boginje Sade pa sve do minimalizma devedesetih i CBK, kristalizira se jedna estetika: “naših osamdesetih”.

Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija (фото 2)
Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija (фото 3)
Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija (фото 4)

Koliko smo to osvijestili? Čini mi se, nedovoljno.

Čini mi se, isto tako, da im dugujemo mnogo.

Pričamo o ljudima koji su se bavili svim društvenim temama tog vremena koje je poslije djelovalo ružičasto iz perspektiva ratova koji su uslijedili, ali je dok je trajalo, bilo trulo iz vlastitih razloga, a oni su svi stajali na crtu toj truleži, svako na svoj način. Objasnite mi gdje je logika u tome da je jedan gore spomenuti Oliver Mandić početkom osamdesetih na sebe mogao staviti što god mu padne napamet i da, iako kontroverzan, osvoji ne samo tamo neku (hermetičnu) kritiku već i najregularnije ljude. Najiskrenije, nisam sigurna da bi takva estetika ali i riječi danas mogle da proći kod nas. Iz nekog razloga, pak, pola high street ponude danas izgleda kao da je ispalo iz njegovog ormara.

Još više bismo se mogli zakačiti za ormare Magi Stefanović, Sonje Savić ili Anice Dobre. Njihove fotografije kao da je netko pokrao ne samo za strane kampanje za neku xy sezonu, već su doslovno ono što nazivamo ikonama stila. Ne šalim se kad Magi nazivam Charlottom prije Charlotte, a dovoljan je jedan pogled na nju kako sjedi na podu u oversized kaputu pa da se zapitate od koga ste to cijeli život prepisivali i čemu, ako od nje niste? Bijele majice bez rukava, kosa kakvu se horde žena trude imati, visoke traperice nabrane u struku… Sve to je ona i sve to je mnogo više od “komada” - to je Ličnost. S velikom početnim slovom. Isto važi i za Sonju i njene kožne jakne, kape i farmerke. Anica Dobra, najklasičnije lijepa od njih tri, je poput lekcije iz stila 1 na 1. Gledajte je u akciji u bilo kojem filmu i izazivam vas da poslije toga odolite potrazi za komadima koje ste na njoj vidjeli ili tome da odrežete šiške.

Magi, Oliver, Sonja... Zašto je ex -jugoslavenska rock scena 80-ih ultimativna modna inspiracija (фото 5)

Nažalost, ovo vrijeme nije dokumentirano na onaj način na koji smo navikli. Najbolje ćete ga upoznati gledajući filmove i spotove, koncerte, po koji intervju koji je neko prebacio u formate koje sad kolektivno konzumiramo. Fotografije su katastrofa, ne ulijećite u moj pakao s početka ako vam nije nužno odmah. Ionako je sve u pokretu, glasu i očima.

Mogu vam ponuditi prečicu: pustite sebi "Kako je propao rokenrol". Film koji sam gledala tek koju godinu nakon što je izašao ali koji je već tada djelovao kao iz drugog svijeta. Na skali od 1 do 10, dala bih mu najmanje 15. A zatim pređite na sve ostalo - uključujući i odjeću - i ona je ogledalo duše.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više