Search

Majstor klasike s pomakom: Paul Smith

Majstor klasike s pomakom: Paul Smith

Maestro klasične mode

Tekst: A.P.


Image: PR

Da upitate bilo koju modno osviještenu Britanku gdje nabavlja sofisticirane dnevne komade, vjerojatno bi vam odgovorila - u dućanu Paul Smith

Ovaj britanski dizajner se s pravom naziva maestrom klasične mode s pomakom u čiji dućan zalaze žene i muškarci koji vjeruju u spoj bezvremenskog dizajna i vrhunske kvalitete. Doista, da danas odjenete komad koji ste kupili u Paul Smithu prije deset godina i dalje ćete izgledati otmjeno i suvremeno. To je ključ njegovog dugogodišnjeg opstanka na inače promjenjivoj modnoj sceni. Vjernost klijenata koji znaju točno što dobivaju kada kupe neki komad s njegovim potpisom. Teško je za vjerovati da je nekoć dječak iz engleske provincije zaluđen trkaćim biciklima postao modni mogul, čiji se dizajn prodaje u više od 30 zemalja svijeta uključujući i Hrvatsku gdje Paul Smith kolekcije možete pronaći u dućanu Heraldi For Men & Women.

paul smith

Kako je sam kazao u jednom intervjuu, nikada nije mislio da će postati važna osoba u svijetu mode koja ga nije ni posebno zanimala sve do 18 godine života, kada je doživio biciklističku nesreću koja ga je smjestila u bolnicu. Nakon što su mu roditelji preminuli pronašao je staru kutiju s fotografijama na kojima je bio on kao dijete. Tada je shvatio koliko su roditelji polagali pažnje na njegovo odijevanje i zaintrigirale su ga odjevne kombinacije koje mu je slagala majka. Počeo se zanimati za modnu industriju te je krenuo na večernje tečajeve šivanja. Svoj prvi dućan je otvorio u Nottinghamu 1970. godine, uz pomoć svoje djevojke, a danas supruge Pauline, da bi se 1979. godine upustio u londonsku avanturu s dućanom na adresi Floral Street u Covent Gardenu.

paul smith

London je u to vrijeme bio pulsirajuća točka dandy stila sa svom svitom mladih i stajliš muškaraca i žena, koji su sami slagali zanimljive stajlinge i šepurili se londonskim ulicama. Smith je odlučio posvetiti se odijelima, opustiti siluetu kako bi muškarcima bilo što ugodnije kretati se i nositi ih. I danas se, uz Armanija, smatra jednim od ključnih muških dizajnera koji je oblikovao moderno muško odijelo kakvo poznajemo danas. Kada je početkom 90-ih shvatio da velik broj njegovih kupaca čine žene (baš kao što je bio slučaj s Dior Homme linijom koju su žene kupovale radi slim siluete) odlučio je pokrenuti žensku liniju koja je do danas izrasla u pravo pret-a-porter carstvo.

Smith razumije žensku potrebu za suvremenom elegancijom. Njegova žena nije neka romantičarka koja sanjari i sramežljivo kroči kroz život. Žena za koju dizajnira je urbana, odlučna, snažna, a istovremeno nježna i elegantna. Zna što kupuje i ima izgrađen stil koji je izdvaja iz okoline. U jesenskoj kolekciji predstavljenoj na pariškom Tjednu mode, Smith je  po prvi puta predstavio mušku i žensku kolekciju. U svakom modelu se osjetila svojevrsna oda počecima i rodnoj mu Britaniji, od kariranog uzorka, ekskluzivnog Liberty printa koji je napravljen za ovu kolekciju, do korištenja vrhunskog škotskog kašmira za seriju stajliš džempera, vesta i kardigana. I ovaj put je u prvi plan stavljeno majstorstvo kroja. Pritom mislimo na seriju genijalnih ženskih odijela koja su dovoljno stroga, a opet senzualna da žena u njima i dalje izgleda zavodljivo. Paleta je zagasita u toplim nijansama smeđe, tamnoplave, sive i crne, ali oživljena s gore spomenutim uzorcima koji razbijaju ozbiljnost kroja i stajlinga. Svaki viđeni model odlično funkcionira kao total look, ali i kao pojedinačan komad koji će se uklopiti u garderobu svake žene i muškarca.

Modele kuće Paul Smith možete pronaći u ekskluzivnom dućanu Heraldi For Men & Women.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više