Search

Mladi fotograf kojeg volimo: Luka Nižetić

Mladi fotograf kojeg volimo: Luka Nižetić

Talent koji privlači pažnju

Tekst: A.P.


Image: Foto: Luka Nižetić/Modakomoda

Hrvatski auditorij upoznat je s likom i djelom Luke Nižetića prvenstveno kroz prizmu višegodišnje glazbene karijere. Blog Moda KoModa kojeg vodi Lukina, također poznata, sestra Petra, predstavlja ovog mladog kreativca u sasvim drugom svjetlu, i to kroz seriju odličnih fotografija koje snima i na tjednoj bazi postavlja na Petrin blog. Njegova fotografska karijera za koju stidljivo kaže da je tek u začetku povod je našeg razgovora i predstavljanja Luke kao mlade fotografske nade o kojoj ćemo sigurno još mnogo čuti.

Luka Nižetić

Već si neko vrijeme aktivan u fotografiji i moram primijetiti da se sve više pažnje obraća na tvoje radove u stručnim krugovima. Koliko ozbiljno razmišljaš o tom hobiju?

Sve čega se prihvatim nastojim napraviti najbolje moguće i svemu pristupam vrlo ozbiljno, potpuno nebitno donosi li mi novac ili ne. Volim fotografirati, opušta me, zabavlja, tjera na razmišljanje i promišljanje. Za sada je fotografija moj hobi, a u budućnosti... nikad se ne zna. Nisam opterećen nimalo. Volio bih još puno učiti i brusiti se u tom pogledu. Dobra fotka ovisi o jako puno utjecaja, što vanjskih, što osobnih, unutarnjih.

Jesi li imao neke ponude za komercijalna ili modna snimanja?

Imao sam nekoliko ponuda. Za neke sam se odlučio, a za neke ne. Bitno mi je da se nađem u određenom projektu, ništa ne bih radio samo da radim, jer ipak ne živim od fotografije pa imam tu privilegiju da radim što mi se sviđa i nešto u čemu ću naći osobno umjetničko zadovoljstvo. Sve ovisi o samoj ideji koja mi mora sjesti na prvu, onako da mi skoči adrenalin.

Luka Nižetić

Afirmirao si se putem sestrinog bloga Moda KoModa. Je li Petra tvoj najdraži model?

S njom sam najviše radio. Jako se dobro slažemo, prava smo simbioza. Ona je vrlo otvorena i spremna gotovo na sve. To volim kod modela. Da nema srama, susprezanja i da se ne boji kamere, naprotiv, da je voli i uživa u snimanju. Onda se sve može. Da, Petra je za sada moj najdraži model.

Što više voliš fotografirati? Ljude ili prirodu?

Veću inspiraciju pronalazim u ljudima. Svaki čovjek je poseban i izražava potpuno drugačiju, neponovljivu emociju. Uživam u toj raznolikosti i svojevrsnoj avanturi, priroda je sasvim nešto drugo, njoj pristupam potpuno drugačije. Prirodu volim drugo promatrati, bilježiti njezine promjene. Priroda je velika umjetnica, besprijekorna, a ako bih morao nešto odabrati kao najdraži motiv to bi bile planine. One su tako moćne, velike i božanstvene. U meni izazivaju ogromno strahopoštovanje.

Luka Nižetić

Luka Nižetić

S kojim fotoaparatom radiš trenutno?

Trenutno radim s Canon EOS 7D i povremeno s medium format aparatom Mamiya RZ67.

Koji aparat je tvoj osobni izbor?

Volio bih isprobati analogni Hasselblad.

Postoji li poseban fotograf čiju estetiku cijeniš?

Dorotheu Lange, Ansela Adamsa, Richarda Avedona, Annie Lebowitz, Mare Milin.

Da te netko pita koju emociju prenosi tvoja fotografija što bi mu odgovorio?

Sjetu i nostalgiju, najčešće...

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više